Nieuws Innovatie
Deze twee bedrijven hebben de potentie export-paradepaardjes te worden
Ze hebben de potentie paradepaardjes voor de regionale export te worden, of zijn dat al. Startup Carbotreat bouwt in Almelo installaties voor het afvangen van CO2 en Colubris Cleantech in Winterswijk maakt installaties voor het scheiden van afvalstromen. Beide bedrijven wonnen er de WTC Twente Export Award mee.

Carbotreat-directeur Frank Sanders met de WTC Twente Export Award. Foto: AD/Lenneke Lingmont.
Carbotreat in Almelo bestaat nog geen twee jaar. Uiteraard exporteert het dochterbedrijf van machinefabriek Bouman in Almelo nog niet als een dolle. Maar volgens de jury heeft het bedrijf wel de potentie om dat te gaan doen en al interessante internationale contacten.
De vijf werknemers tellende start-up ontwikkelde technologie waarmee CO2 kan worden afgevangen uit bijvoorbeeld motoren, turbines en afvalverbrandingsinstallaties. De CO2 kan worden opgeslagen in lege gasvelden, maar kan ook worden omgezet in natriumbicarbonaat (bakpoeder). Bij afvalverwerker Twence in Hengelo staat een twaalf meter hoge proefinstallatie van Carbotreat, waarbij Twence het uit de rookgassen afgevangen CO2 omvormt tot bakpoeder. Dat bakpoeder wordt gebruikt in het verdere reinigingsproces, is te lezen op AD.nl.
Zeeschepen zijn zeer vervuilend en stoten gemiddeld 8500 ton CO2 per jaar uit. 'Met onze technologie kunnen we die uitstoot 90 procent reduceren'
Installatie op schip
Carbotreat-directeur Frank Sanders (54): „Wij willen onze technologie wereldwijd afzetten en richten ons op installaties tot maximaal 10 miljoen euro. Met Eon Duitsland zijn we in gesprek over een proefinstallatie voor de afvang van CO2 bij één van hun biomassacentrales. Verder gaan we een installatie plaatsen op het hijsschip Sleipnir van offshorebedrijf Heerema. Dat doen we samen met VDL, TNO en kennisinstellingen uit Noorwegen, de VS en Duitsland.”
Zeeschepen zijn zeer vervuilend en stoten gemiddeld 8500 ton CO2 per jaar uit. „Met onze technologie kunnen we die uitstoot 90 procent reduceren”, zegt Sanders. „Op Taiwan zijn we in gesprek met een bedrijf dat afvalverwerkingsinstallaties exploiteert en onderhoudt. Die willen bakmeel, net als op Boeldershoek, gebruiken voor het terugdringen van emissies in het verbrandingsproces.”
Door Colubris Cleantech gebouwde installatie bij mozarellafabriek in Engeland.
Lees ook: Startup van de Week: Quatt, de innovatieve hybride warmtepomp
Colubris Cleantech
Colubris Cleantech in Winterswijk bestaat al sinds 1984 en is met 100 werknemers al een gerespecteerd MKB-bedrijf. Colubris Cleantech won de export award van het WTC Twente, omdat het er in slaagt 80 procent van haar installaties in het buitenland te verkopen. De omzet bedraagt nu 30 miljoen euro en moet volgens directeur Frank Tillmann (53) de komende jaren verdubbelen.
Er is geen werelddeel waar Colubris geen klanten heeft, variërend van een chocoladefabriek in Argentinië tot een gipsplatenfabrikant in Australië. Tillmann: „We bouwen scheidings- en zuiveringsinstallaties voor water en rest afvalstromen. Onze waterzuiveringsinstallaties zijn zowel voor industrieel als huishoudelijk afvalwater. En onze sorteerinstallaties scheiden bouw- en sloop én huishoudelijk afval. Paradepaardje is een installatie waarmee plantaardig afval, zoals aardappelschillen, sla en kool, wordt opgewerkt tot eiwitrijk proteïnepoeder. Tillmann: „Anders wordt er varkensvervoer van gemaakt. Met onze technologie dus eiwitrijk proteïnepoeder dat als vervanger van soja kan worden gebruikt. Voor sojateelt worden nu bomen gekapt in bijvoorbeeld het Amazonegebied.”
Op een vliegveld in India zamelt Colubris Cleantech etensresten. Die worden in de installatie uit Winterswijk gescheiden en omgezet in elektriciteit. Tillmann: „En op die elektriciteit rijden dan weer de elektrische auto’s die eigendom zijn van het vliegveld.”
Frank Tillmann van Colubris Cleantech: ‘omzet van 30 miljoen euro moet verdubbelen.’