Nieuws Innovatie

Succesondernemer dankzij Marktplaats

Cintha Rood | Foto's: Shody Careman 17 februari 2016

Marktplaatsondernemer1065

Een uur nadat ik het voor mij te krappe bikinisetje op Marktplaats te koop heb aangeboden krijg ik een mailtje. Suzanne H. vraagt of de bikini en het bijpassende broekje nieuw zijn. Dit staat duidelijk in de omschrijving, maar ik antwoord stoïcijns dat dit inderdaad het geval is. Nog een uur later verschijnt er een nieuw bericht in m'n inbox. Of ze de achterkant van de bikini mag zien. Dat mag, en voor de zekerheid fotografeer ik het setje van meerdere kanten. In mail nummer drie vraagt Suzanne of er tien euro van de prijs af kan. Twintig euro voor een setje dat in de winkel 119,90 euro kost vind ik schappelijk. Nee dus. Na nog een paar mails vol gepingel ben ik het officieel beu. De enige reden dat ik van die bikini (en nog wat andere zooi) af wil, is omdat mijn overvolle huis me stress bezorgt. Het achterligende plan is om daar tegelijkertijd een leuk centje aan te verdienen. Maar de bikini begint zo langzamerhand een nieuwe bron van stress te worden, en die paar tientjes zijn de moeite steeds minder waard.

Hollands glorenSuccesvol ondernemer worden met behulp van vraag- en aanbodsites zoals eBay of Marktplaats is klaarblijkelijk niet mijn roeping. Onmogelijk is het zeker niet. De Amerikaanse Sophia Amoruso verkocht in 2006 gebruikte merkkleding op eBay, die ze inkocht bij tweedehands kledingzaakjes en instellingen zoals de Salvation Army: het Amerikaanse Leger des Heils. Tien jaar later verdient Amoruso met haar website en kledingcollectie genaamd Nasty Gal, haar eigen radioprogramma en boeken miljoenen dollars.

(Tekst gaat verder onder foto)

Dit soort triomfen zijn niet alleen internationale ver-van-je-bed-verhalen. De oer-Hollandse Fleur Kriegsmann verkocht als zestienjarige puber de complete inhoud van haar kledingkast op Marktplaats. Van de opbrengst kocht ze kleding en accessoires, die ze vervolgens weer aanbood op de website. Haar handeltje is uitgegroeid tot de inmiddels populaire webwinkel Hipvoordeheb.nl.

Nog een voorbeeld is Raymond Koper, eigenaar van diverse webwinkels, waaronder Kofferstunter.nl. ,,Mijn vader had een partijhandel. Zo'n acht jaar geleden zat hij met een paar ligbedden waar hij niet vanaf kwam," vertelt hij. ,,Ik besloot ze te verkopen via Marktplaats en binnen een paar weken was ik alles kwijt. Daarna volgden tien koffersets, die gingen ook als een speer."

De kofferbusiness beviel zo goed dat Koper op zoek ging naar partijen koffers. Omdat zijn handel steeds grotere vormen aannam, opende hij een webshop waarop hij zijn handel ging aanbieden. Inmiddels is hij directeur van drie goedlopende websites. Maar Marktplaats blijft een grote rol spelen. ,,Door als bedrijf advertenties op Marktplaats te plaatsen, krijg je bezoekers die heel gericht, namelijk op basis van trefwoorden, op je website terechtkomen."

Nadelen zijn er ook, aldus Koper. ,,Er worden dagelijks heel veel nieuwe dingen aangeboden. Daardoor zakken je producten snel in de ranking. Dat gebeurt vooral bij populaire rubrieken, zoals kleding. Als mijn vrouw kleding van onze kinderen aanbiedt, is het een dag later weggezakt naar pagina 20. Als je zeker wilt zijn dat je hoog op de ladder blijft staan, ontkom je niet aan extra kosten."

Gevonden voorwerpenDe waarde van items op advertentiewebsites kunnen inschatten, kan net zo goed uitmonden in een succesverhaal. Stylist Julien Rademaker begon vijf jaar geleden zijn blog Gevonden op Marktplaats. Hierop postte hij bijzondere kunst, kitsch en vintageobjecten die hij tegenkwam op de website. ,,Ik begon de blog als een portfolio van mijn smaak. Ik was geïnteresseerd in interieur en zag het als naslagwerk waardoor ik meer over de achtergrond van de spullen kon leren."

Zijn voorkeur voor interieurdesign bleek bij meer mensen in de smaak te vallen. Binnen de kortste keren pakten de media zijn blog op. Inmiddels heeft hij een column in de Volkskrant, waar hij bijzondere vondsten deelt met de lezers.

(Tekst gaat verder onder foto)

Na een paar keer een selectie van zijn gevonden voorwerpen te hebben getoond op tijdelijke events, heeft de stylist een winkel, die voorlopig open is tot april 2016. Deze 'De Gevonden op Marktplaats Wintersalon' meet 500 vierkante meter en zit - heel toepasselijk - tussen de designwinkels en galerieën in, in Amsterdam-Oost. Het is een walhalla voor mensen die geen idee hebben hoe ze zelf hun hippe, vintage inboedel bij elkaar moeten sprokkelen. ,,De winkel is een succes", zegt Rademaker. ,,Voor mij is vooral het een speeltuin van mooie spullen. En ik ontmoet er mensen die mij inhuren om hun styling te doen."

Het enige nadeel is dat Rademaker afhankelijk is van de schatten die worden aangeboden. ,,Groter groeien kan niet. Ik kan als enige inkopen, want de winkel draait om mijn smaak. En ik kan niet even een fabrikant bellen als een item is uitverkocht. Ik heb al geluk als ik twee exemplaren van hetzelfde vind."

Wie staat te trappelen om met tweedehands spul uit te groeien tot een succesvolle zakenman- of vrouw, moet het begrip 'waarde' nauw nemen. Want wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Koper: ,,Hiervoor was ik bedrijfsleider in een supermarkt. In die branche let je op dat je niet te veel uitgeeft. Dat heeft zeker geholpen met mijn succes nu. Ik heb leren knokken voor elke euro winst, daar pluk ik nu de vruchten van."