Nieuws Innovatie
Techleap.nl en DSA sturen brief aan informateur: 'Betrek startups bij economisch herstel'
In een brief aan informateur Mariëtte Hamer wijzen Techleap.nl en Dutch Startup Association (DSA) de formerende partijen op de rol die startups en scale-ups spelen in het economisch herstel. De brief dient als oproep aan het nieuwe kabinet om startups en scale-ups in het regeerakkoord vast te leggen als onmiskenbare drijfveer achter herstel van de economie.

Informateur Mariette Hamer tijdens een persconferentie in de Oude Zaal van het Tweede Kamergebouw. Foto: ANP
Volgens Techleap.nl en DSA is de rol die startups en scale-ups spelen tijdens het economisch herstel van cruciaal belang. De organisaties baseren zich daarbij op een rapport van softwarebedrijf Dealroom.co waaruit blijkt dat snelgroeiende bedrijven voor drie keer zoveel banengroei zorgen als andere bedrijven. Daarnaast zitten veel startups en scale-ups achter oplossingen voor de grote uitdagingen van deze tijd, zoals de energie- en voedseltransitie.
Op dit moment groeien echter te weinig startups door tot succesvolle scale-ups; slechts 16 procent tegenover 51 procent in de Verenigde Staten. Ook zijn Nederlandse investeerders gedurende de vroege fase van bedrijven terughoudender dan buitenlandse durfkapitalisten.
Lees ook: Prins Constantijn (TechLeap): 'Meer startups moeten de stap hogerop kunnen maken'
Maatregelen voor startups
In de brief pleiten de organisaties daarom voor drie maatregelen die zullen bijdragen aan meer banengroei en een sneller economisch herstel: een durfkapitaalregeling waarmee investeringen in startups worden aangejaagd, een faciliteit waardoor aandelenopties vriendelijker worden belast en Nederlandse bedrijven het beste internationale talent kunnen aantrekken. Ook wijzen Techleap.nl en DSA de formerende partijen op het efficiënter dichten van het tekort aan IT-talent door een accreditatiesysteem voor vernieuwende digitale opleiders te introduceren, zodat meer talent de kans krijgt zich te ontwikkelen.
,,Nederland heeft een traditie van prachtige baanbrekende bedrijven," zegt Myrthe Hooijman, Director of Community bij Techleap.nl. ,,Van Philips tot Fokker tot ASML, deze Nederlandse bedrijven hebben met hun innovaties wereldwijd impact gemaakt. Het is nu tijd voor nieuwe trots. Daarvoor zijn nieuwe faciliteiten nodig die passen bij de groeimodellen en ambities van deze bedrijven.”
''Een veerkrachtige economie is niet mogelijk zonder innovatieve startups''
Volgens Lucien Burm, voorzitter van Dutch Startup Association, de grootste vertegenwoordiger van startups in Nederland, leent de coronacrisis zich uitstekend voor het stimuleren van innovatie: ,,Startups zijn van fundamentele waarde voor het economisch herstel. Sterker nog, zij zijn een voorwaarde voor het economisch herstel: een veerkrachtige economie is niet mogelijk zonder innovatieve startups. We gaan daarom graag het gesprek aan met het volgend kabinet om te kijken hoe we samen het innovatievermogen van Nederland een boost kunnen geven, meer werkgelegenheid kunnen creëren en de aanwas van snelgroeiende bedrijven kunnen stimuleren”.
Eerder dit jaar gingen de kandidaat-Kamerleden van VVD, D66, CDA, PvdA, SP en GroenLinks met elkaar in debat over de rol van digitalisering en startups in het economisch herstel. Tijdens dit debat onderstreepten alle partijen het belang van startups en scale-ups en waren alle partijen voor accreditatie van digitale opleiders. Ook de andere voorstellen konden op steun van verschillende partijen rekenen.
Lees ook: Hoe anders bedrijven in Silicon Valley omgaan met concurrentie