Nieuws Technologie

Dit garagebedrijf is pionier en nu al van het gas af

De ongeveer 700 vierkante meter grote hal van Garagebedrijf Thijs Leenders is zo goed als klaar. En het is er behaaglijk warm. Dankzij een aardwarmte-installatie. ,,Toen we ‘m onlangs voor de eerste keer aanzetten, was het in no time 22 graden”, zegt eigenaar Thijs Leenders.

Thed Maas (AD) | Foto: Theo Peeters 13 februari 2019

Thijs leenders garagebedrijf aardwarmte

Leenders begon in 2009 met zijn garagebedrijf in een loods van 400 meter op het Groesbeekse bedrijventerrein De Mies. In enkele jaren groeide het bedrijf van niets naar 1100 klanten en vijf man personeel en daarom liet de ondernemer vorig jaar een nieuwe loods naast de oude bouwen. ,,Ik dacht: ik doe het meteen goed. We moeten van het gas af, dus heb ik naar een duurzame vorm van verwarming gekeken. Dat werd uiteindelijk aardwarmte."

Markt voor installatie warmtepomp 'ontploft'

Op vijf plekken rond de loods gaan leidingen 115 meter diep de grond in. Onder de 40 meter heerst een temperatuur van 14 graden. ,,Het systeem werkt als een omgekeerde koelkast”, legt Jeroen Hoogstraten van Hoogstraten Installaties uit Groesbeek - hij legde het systeem aan, ThM - uit. ,,Simpel gezegd: ’s winters haal je warmte eruit en pomp je kou terug: zomers gaat het precies omgekeerd. Dan werkt de installatie als koeling.”

Lees ook: Hoe Ikea met meubelverhuur nog duurzamer wordt

Hoogstraten komt om in het werk. ,,De markt is ontploft. Iedereen ziet dat we van het gas af moeten. Dat gas wordt ook steeds duurder. Mensen willen andere systemen: aardwarmte- of luchtwarmtepompen. Probleem is wel dat er te weinig boorbedrijven zijn, die de gaten voor aardwarmtesystemen kunnen boren.” Bij de loods van Leenders zijn ze drie dagen aan het boren geweest.

Aardwarmte is duurder, maar de investering terug te verdienen

Volgens Thijs Leenders is zijn systeem (met vloerverwarming) qua investering zo'n 25 mille duurder. ,,Maar dat verdien je snel terug. In de oude loods staan nog gasheaters. Die verbruiken wel 30 kuub per dag. Ik denk dat ik de investering in een jaar of tien terug verdien. Is natuurlijk ook afhankelijk van hoe koud de winters en hoe warm de zomers zijn. Maar ik zou het zo weer doen. En ik wil zonnepanelen op het dak. Ik heb hier 1.100 vierkante meter dak, dus dan kun je knallen. Straks pas hoor, want het geld komt niet zomaar uit de lucht vallen.”

Hij vindt het jammer dat de gemeente nog niet veel kans ziet voor ondersteuning. ,,Ik heb in februari vorig jaar een mailtje gestuurd met de vraag of er subsidieregelingen waren. Na vier maanden kreeg ik een telefoontje: ‘We zijn vergeten te reageren. Kunt u de mail nog een keer sturen, dan komen we erop terug?’ Ik heb de mail nogmaals gestuurd, maar nu, acht maanden later, nog steeds niks gehoord.”

Actieplan Duurzaamheid

Als het goed is, gaat dat veranderen. De gemeente waar Leenders' bedrijf bij hoort, Berg en Dal, heeft namelijk besloten om extra mankracht aan te trekken om het Actieplan Duurzaamheid handen en voeten te geven. Dat op verzoek van wethouder Nelson Verheul (GroenLinks) die eerder al stelde dat 'bedrijven en burgers staan te trappelen om mee te doen'.