Nieuws Technologie

Gaan robots personeelstekort in de glastuinbouw terugdringen?

Het gebruik van robots onder glastuinders is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Tegelijkertijd geeft 1 op de 5 glastuinders aan vaker personeelstekort te hebben, blijkt uit onderzoek van AgriDirect. Maar is robotisering dé oplossing op korte termijn voor personeelstekort?

De Ondernemer 20 november 2019

Glastuinbouw agri robots

Mensenhanden worden steeds zeldzamer in de glastuinbouw. (Beeld: Shutterstock)

In totaal maakt 11 procent van de glastuinders gebruik van robots in de kassen ten behoeve van de teelt. Dat is bijna 3 procent meer ten opzichte van 2018. 2,6 procent van de ondervraagden zegt in de toekomst te gaan investeren in robotica.

De meest gebruikte robots in de glastuinbouw zijn spuitrobots (24,7 procent). Naast spuitrobots wordt er gebruik gemaakt van robots ten behoeve van het poten, planten en oogsten. Verder gebruikt men inpakrobots en stapelrobots.

''Er vindt in de tuinbouw weliswaar innovatie plaats, maar de toepassingen zijn nog relatief beperkt''

Personeelstekort

In hetzelfde onderzoek geeft 23 procent van de glastuinders aan vaker te maken te hebben met personeelstekort. De vraag is of robotisering dé oplossing is om het personeelstekort op te lossen. Volgens ABN AMRO Insights zijn door mechanisatie en innovatie eenvoudig minder werknemers nodig en hun aantal neemt in de landbouw inderdaad al jaren af. Toch is dit niet altijd het antwoord, aangezien de oogst van groente en fruit minder makkelijk te mechaniseren is dan bijvoorbeeld akkerbouwproducten.

Lees ook: Pikken robots de banen in? Valt wel mee

Langetermijnoplossing

Robotisering is volgens de bank dan ook niet dé oplossing voor personeelstekort op korte termijn. ,,Er vindt in de tuinbouw weliswaar innovatie plaats, zoals de inzet van robots die met behulp van beeldherkenning rijpe vruchten plukken, maar de toepassingen zijn nog relatief beperkt en de kosten aanzienlijk. Door veredeling van producten zou machinaal oogsten op termijn wel gemakkelijker kunnen worden. Zo bezien biedt robotisering pas op de lange termijn een oplossing voor het personeelstekort in de sector.''