Nieuws Technologie

Sioux Tech Festival: 'We willen laten zien dat tech ook echt fun is'

Een escaperoom waarin je een geïnfecteerde drone onschadelijk moet maken, een Mirror Room die ongemerkt allemaal data over jou verzamelt: het Sioux Tech Festival zet je spelenderwijs aan het denken. Op Strijp-S, het voormalig Philipsterrein waar het evenement plaatsvindt, ‘ondergaan’ we technologie en vertelt Sioux-topman Leon Giesen over de gedachten achter het event.

Aaron van der Sanden | Foto's: Jordi Sloots 23 mei 2019

Sioux Tech Festival 1 JS

Jarenlang was Strijp-S een afgesloten gebied voor veel Eindhovenaren. Niet voor niets kreeg het de bijnaam ‘de verboden stad’. Hoe anders is de situatie vandaag de dag. Strijp-S, waar Philips in de vorige eeuw baanbrekende producten – zoals de radio en de televisie – bedacht en ontwikkelde, is anno 2019 een broedplaats voor ondernemerschap en innovatie.

Goedkoop kantoorruimte huren in Strijp-S

Startups kunnen in de voormalige, en opgeknapte, fabriekspanden goedkoop kantoorruimte huren. Lopen de zaken voorspoedig en kan er worden uitgebreid? Dan verhuizen de bedrijven naar de andere kant van de aangrenzende rondweg, naar Strijp-T. De aanwezige winkeltjes, horecazaken en een grote evenementenlocatie maken het plaatje compleet.

Het hoeft niet te verbazen dat hightech-engineeringshuis Sioux Technologies besloot om het Sioux Tech Festival, georganiseerd rondom de Dutch Technology Week en de Sioux Mechatronics Trophy, op deze specifieke plek te organiseren. Terwijl de twaalf studententeams druk bezig zijn hun robots gereed te maken voor de strijd, praat Sioux-topman Leon Giesen over het ‘waarom’ van dit event.

Tech is ook fun

,,Met het Sioux Tech Festival willen we laten zien dat tech ook echt fun is. Je kunt jezelf hier bijvoorbeeld laten opsluiten in een escaperoom, om er binnen tien minuten voor te zorgen dat je een geïnfecteerde drone uit de lucht haalt. Maar je kunt ook in de Mirror Room jezelf laten scannen en zien wat men allemaal, zonder vragen te stellen, over je te weten komt.”

Tekort aan technisch geschoold personeel voelbaarder

Nergens is het tekort aan technisch geschoold personeel voelbaarder dan in de Brainport-regio: Sioux zit wat dat betreft in hetzelfde schuitje als veel andere techbedrijven in Zuidoost Nederland. ,,Ook wij hebben inderdaad moeite met het vinden van de juiste mensen. Daarom is het zo belangrijk dat je in contact komt met de engineers van morgen. Niet door alleen op de Bedrijvendagen van de technische universiteiten en hogescholen te verschijnen, maar we willen ze ook uitdagen."

Sioux Mechatronics Trophy

Dit jaar moeten de robots van twaalf studententeams een parcours afleggen en verschillende sets aan batterijen verwisselen. Van concept te eindproduct: alle onderdelen kwamen aan bod, een semester lang, dit alles begeleidt door Sioux. Giesen: ,,Voor beide partijen is dit leuk en leerzaam: ieder jaar zien we weer veel talent voorbijkomen tijdens de Sioux Mechatronics Trophy’.

Technisch talent

De invulling rondom het evenement sluit hier perfect op aan. Innovatieve ondernemers laten jong en oud zien hoe technologie zich heeft ontwikkeld en bieden een kijkje in de toekomst. Naast de escaperoom en de Mirror Room zijn er ook zakelijke toepassingen die de aandacht trekken.

Zo is er de Holodeck, een ontwikkeling van Sioux en Enversed Studios, van origine een gameontwikkelaar. Met behulp van holografische techniek kunnen machines ontworpen en minutieus onderzocht worden. Zet de VR-bril op en je bevindt je in een virtuele bouwplaats.

Bedrijven besparen veel geld

,,Nog voordat je ook maar een bout in een moer hebt gedraaid, zie je al wat er beter kan aan de machine. Hier gaan bedrijven heel veel geld mee besparen” voorspelt software architect Robert Hendriksen, die samen met Enversed Studios een goed werkende demo heeft gemaakt.

Op de achtergrond strijden de twaalf studententeams in verschillende heats om de eindoverwinning. Team Batt Boys van hogeschool Inholland uit Alkmaar komt uiteindelijk als eindoverwinnaar uit de bus: feilloos wist hun robot het parcours – binnen de toegestane tijd – af te leggen.

,,We gaan alvast een paar arbeidscontracten klaarleggen”, grapt Hans Michels, verantwoordelijk voor Systems binnen Sioux, tijdens de prijsuitreiking.