Nieuws Innovatie

Techstartups zijn banenmotor, maar krapte personeel kan voor hapering zorgen

Techstartups van eigen bodem zijn een goede banenmotor. Sinds 2018 groeit het aantal banen bij de net begonnen techbedrijfjes met 8 procent, constateert Techleap.nl in een onderzoek. De schaarste aan goed opgeleid personeel kan echter roet in het eten gooien.

Van onze redactie 5 november 2021

Startups banenmotor

Nederlandse startup zorgen voor een banengroei. foto: Shutterstock.

,,De constante groei laat zien dat het ecosysteem steeds volwassener wordt. Een belangrijk gevolg is dat er een enorme vraag naar talent is”, aldus Marloes Mantel, Director Talent bij Techleap.nl. Zij reageert op het Startup Employment Report van haar organisatie, dat is uitgevoerd onder Nederlandse startups, scale-ups en grown-ups.

,,De huidige Nederlandse arbeidsmarkt is op dit moment ongekend krap en veel startups hebben moeite om het juiste talent te vinden en aan zich te binden. Om ook op dit gebied de volgende stap te kunnen maken, is het belangrijk dat de Nederlandse overheid op de korte termijn kijkt naar een concurrend belastingtarief voor medewerkersparticipatie en het erkennen van private coderingsscholen. Op de lange termijn moet er een duidelijke strategie komen om de huidige talentenpool te vergroten met zowel Nederlands als buitenlands talent.”

Lees ook: Techleap.nl: ‘Nederlandse ondernemer is niet ambitieus genoeg’

E-commerce heeft de hoogste groei

Het rapport toont dat health, fintech, e-commerce, energy en foodtech de snelst groeiende sectoren voor werkgelegenheid zijn. 70 procent van de nieuw gecreëerde banen zijn in deze sectoren te vinden. E-commerce heeft de hoogste groei van meer dan 16 procent op jaarbasis sinds januari 2020.

Het gaat niet alleen om technische banen. De meeste vacatures die momenteel openstaan zijn functies zoals sales, bedrijfsontwikkeling, juridische zaken, HR of klantondersteuning.

Venture capital investeert miljarden in Nederlandse startups

VC-investeringen en de groeiende ondernemingswaarde zijn aanjagers van deze constante banengroei, constateert Teaptech.nl. In 2021 is tot nu toe 5 miljard euro geïnvesteerd in Nederlandse startups, drie keer meer dan in heel 2020. Hiermee is Nederland het op twee na snelst groeiende Europese ecosysteem voor VC-investeringen. De totale ondernemingswaarde van het Nederlandse startupecosysteem wordt nu gezet op 296 miljard euro.

Nederlandse startup-ecosysteem genereert 130.000 banen

In totaal genereert het Nederlandse startup-ecosysteem 130.000 lokale banen in het gehele land. De banen zijn verdeeld over heel Nederland, met het overgrote deel buiten de Amsterdam Hub en de bredere provincie Noord-Holland. Groningen (met een groei van 10,5 procent tussen 2018 en nu) en Noord-Brabant - snelst groeiende ecosysteem met de creatie van 4.500 lokale banen sinds 2018 - onderscheiden zich van de andere provincies wanneer wordt gekeken naar de banengroei.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws