Jonge ondernemers

Jonge ondernemer Eva was 19 toen ze eigenaar werd van koffiezaak: hoe is het een jaar later?

Eva bij haar eigen koffiezaak. Foto: Marina Popova/Pix4Profs
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Al een aantal jaar werkte Eva in de koffiezaak toen haar voormalige baas Thonie besloot ermee te stoppen. ,,Op dat moment zat ik nog op school en werkte ik na schooltijd bij Inspire. Ik vond dat altijd onwijs leuk en haalde er veel plezier uit. Ik wilde altijd graag gaan werken in de mode óf in de horeca.”

Na een tijdje een mode-opleiding te hebben gevolgd, kwam ze tot de conclusie dat het niet zo goed bij haar paste. ,,Toen ben ik fulltime als leidinggevende gaan werken bij de koffiezaak'', vertelt Eva aan het AD. Mijn ouders vroegen me of ik het niet leuk zou vinden om Inspire over te nemen. Ze zagen het als een kans omdat een horecazaak hebben een droom was van mij. Ik had er zelf alleen nooit over nagedacht om dit in Bergen op Zoom te doen.”

Sommige mensen, die hier al langer komen, zijn verbaasd als ze de veranderde menukaart zien. Toch bang om iets nieuws te proberen

Verbaasde blikken

Eva besloot ervoor te gaan. ,,In november vorig jaar heeft de voormalige eigenaar mij nog allerlei zaken uitgelegd. Vanaf 1 december begon ik.” Dat was even wennen, zowel voor haarzelf als het personeel. ,,Sommige personeelsleden zijn ook vrienden van me geworden. Ik moest even geheimhouden voor hen dat ik dit ging doen. Zo zei er een voor de grap: ‘Als jij de zaak overneemt, ga ik een jaar lang gratis voor je werken.’ Uiteindelijk reageerde iedereen goed op het nieuws en konden we van start.”

Lees verder onder de advertentie

Eva besloot wat grote veranderingen door te voeren. ,,Ik wist eigenlijk meteen dat ik de menukaart om wilde gooien. Ik besloot te gaan voor een veganistische menukaart.” Iets wat voor sommige mensen volledig wel, of juist helemaal niet in de smaak viel. ,,Ik merk dat een bepaalde doelgroep mij juist heel goed weet te vinden hierdoor. Maar sommige mensen, die hier al langer komen, zijn verbaasd als ze de veranderde menukaart zien. Toch bang om iets nieuws te proberen.”

Lees ook: Stijn is 21 en nu al restauranteigenaar: 'Ik werk soms 15 uur op een dag'

Vegetarisch of veganistisch aanbod

Een vegetarisch of veganistisch aanbod is iets wat Eva zelf miste als ze ergens een hapje ging eten. ,,Ik ben fan van Brownies en Downies, daar hebben ze goede opties op de menukaart staan. Maar op andere plekken miste ik dat. Ik probeer de opties op onze kaart gezond en betaalbaar te houden.”

Lees verder onder de advertentie

Ze houdt enorm van koken, dus nieuwe gerechten uitkiezen was geen moeilijke opgave voor haar. ,,Ik ben wel van het extreme en houd ervan om risico's te nemen. Zo koos ik er een tijdje geleden voor om de veganistische versie van ‘Chicken and waffles’ op de kaart te zetten. Dat had ik ergens gegeten. Ik was er weg van en besloot het zelf ook te gaan verkopen. Eerst liep het voor geen meter, nu is het een hit.”

Ik kan me het eerste gesprek tussen mij en de boekhouder nog goed herinneren. Het financiële aspect was voor mij nog een groot vraagteken

Wat er komt kijken bij het ondernemerschap in de horeca

Naast passie hebben voor eten en drinken, komt er meer kijken bij het ondernemerschap in de horeca. Zo kwamen de financiële taken ook in Eva haar handen te liggen. ,,Ik kan me het eerste gesprek tussen mij en de boekhouder nog goed herinneren. Het financiële aspect was voor mij nog een groot vraagteken. Gelukkig heeft mijn vader mij hier van begin af aan mee geholpen. Hij heeft zelf ook een eigen bedrijf, dus kan me advies geven waar nodig.”

Inmiddels weet Eva precies wat ze moet doen en beseft ze zich steeds meer wat er allemaal bij het ondernemerschap komt kijken. Daar had ze zich vooraf nog een beetje op verkeken. ,,Je hoort mensen altijd wel zeggen dat je vrijwel geen vrije tijd hebt als je net met een bedrijf begint, maar ik wist nooit wat ze bedoelden tot ik het zelf ervaarde.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: De wel heel bijzondere manier van hoe Hans van den Broek (The Shore) zijn beachclub runt

Dringend op zoek naar extra handen

Eva staat zelf vier dagen in de zaak, en werkt een dag thuis aan de administratie. Maar ook op vrije dagen besteed ze veel uren aan haar koffiezaak. ,,Daar baal ik soms wel van. Als ik vrij ben, kan ik heel moeilijk het werk naast me neerleggen. Dan word ik onrustig. Gelukkig kan ik het inmiddels wat beter loslaten.”

Eva prijst zichzelf gelukkig met haar personeel. Zeker in een tijd als deze, waar veel horecazaken dringend op zoek zijn naar extra handen. ,,Ik heb toevallig deze week weer vier nieuwe aanmeldingen gehad. Dus ik mag zeker niet klagen.” Voorlopig runt ze met plezier de koffiezaak. Maar haar échte droom? ,,Een eigen restaurant aan de kust. Een diverse kaart met lokale producten en uit de moestuin.”

Lees verder onder de advertentie
Foto: Marina Popova/Pix4Profs