Actueel

Piepjonge bakker Koen (21) opent eerste bakkerij: ‘Mijn grote droom is uitgekomen’

Koen's brood opent zijn eerste broodwinkel. Koen’s brood opent zijn eerste broodwinkel. Foto: Jeffrey Groeneweg
Koen’s brood opent zijn eerste broodwinkel. Foto: Jeffrey Groeneweg
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Koen Verschoor timmert flink aan de weg om zijn bakkersbedrijf een succes te maken. Naast bakkerij De Man behoort ook banketbakkerij Van der Breggen tot zijn klantenkring. Hij runt een bezorgservice en ook levert hij aan lokale markten en horeca, waaronder restaurants Boekmans en De Klander Muelen. Afgelopen weekend opende hij een eigen winkel in z’n woonplaats Dordrecht.

De jonge Koen kwam erachter dat het alledaagse schoolleven niet voor hem weggelegd was. Hij wilde werken, zichzelf nuttig maken, zegt hij in het AD. Al op dertienjarige leeftijd begon hij zijn eigen geld te verdienen. Hij kocht eieren bij de boer in en verkocht ze met een kleine winst aan particulieren.

Waar het allemaal begon

Toen Koen veertien was kreeg hij zijn eerste bijbaantje bij bakkerij Korteweg. ,,Ik wilde van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat weten wat de bakkers deden. ,,Na een nacht mee te mogen kijken in de bakkerij was ik erg onder de indruk’’, vertelt de bevlogen Koen. Vanaf dat moment wilde hij bakker worden.

Lees verder onder de advertentie

Niet de perfecte timing, maar die bestaat toch niet

Koen Verschoor Eigenaar Koen’s brood

De enthousiaste bakker droomde ervan om voor zichzelf te beginnen. ,,Ik heb graag zelf de touwtjes in handen.’’ Koen straalt van oor tot oor wanneer hij over zijn passie praat. Op de middelbare school focust hij zich op zijn doelen. ,,Mijn vrienden waren druk bezig met gamen, terwijl ik bezig was met geld verdienen. Ik zat op een heel ander niveau.’’

Eigen bedrijf

Hij volgde de opleiding Brood en Banket in Breda en doorliep Koen stages bij verschillende bakkerijen in Dordrecht. ,,Ik heb veel ervaring opgedaan bij deze bakkers. Elke bakkerij heeft zijn eigen specialiteit, wat mij veel inspiratie gaf voor mijn toekomstige bedrijf.’’

Ondanks dat hij zijn bakkersdiploma nog niet had behaald, besloot hij dat het tijd was om zijn eigen onderneming te starten. ,,De vraag naar biologisch brood was hoog en ik wilde daar graag op inspelen.’’ Koen schreef zich in 2022 in bij de KVK, precies na de coronaperiode. ,,Niet de perfecte timing, maar die bestaat toch niet.’’

Lees verder onder de advertentie

Je moet risico’s nemen om te groeien

Koen verkoopt biologisch brood, hij gebruikt voornamelijk biologisch graan. In al zijn traditionele receptuur wordt een eigen zuurdesem gebruikt. Door het gebruik van desem hoeft hij weinig of geen gist toe te voegen. Verder maakt Koen gebruik van bloem zonder e-nummers en additieven.

Risico nemen

Ambachtelijke bakkers bevinden zich in zwaar weer, met de ene na de andere die ermee stopt. Hoe blijf je overeind? ,,Het is een uitdaging, maar je moet risico’s nemen om te groeien. Ik heb veel kennis en ervaring opgedaan, ook heb ik een breed netwerk van bakkers.’’

,,Een jaar geleden deed ik alles alleen. Ik was elke dag hard aan het werk.’’ Van zijn spaargeld kocht hij een tuktuk, waarmee hij, op zondag, door heel Dordrecht broodjes bezorgden. Koen had nog weinig kapitaal en kon geen pand en apparatuur permitteren. ,,Gelukkig mocht ik de ruimte en apparatuur gebruiken van Bakkerij De Man.’’

Lees verder onder de advertentie
Koen bezorgt broodjes in Dordrecht met een tuktuk. Koen bezorgt broodjes in Dordrecht met een tuktuk. Foto: Loes van Zanten
Koen bezorgt broodjes in Dordrecht met een tuktuk. Foto: Loes van Zanten

Carrièrekeuzes

De gedreven ondernemer kijkt vol trots naar zijn eigen winkel, die afgelopen weekend in de binnenstad van Dordrecht, aan het Achterom 100, opende. ,,Mijn grote droom is uitgekomen.’’ De Dordtenaar woont nog thuis en is single. ,,Ik heb gewoon geen tijd voor een vriendin.’’ Hij is streng voor zichzelf. ,,Ik stel doelen voor mezelf en ik moet ze binnen mijn deadline bereiken.’’

Het bedrijf loopt goed, maar dat gaat soms ten koste van zichzelf. ,,Ik werk 20 uur per dag en heb weinig vrije tijd.’’ Hij is gedwongen sport en tijd met vrienden op een laag pitje te zetten. Waar komt deze drive vandaan? Koen glundert: ,,Het zit bij mij ingebakken.’’

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Bakkers vallen om, maar Erik neemt de bekende Nijmeegse bakker Arend juist over