Jonge ondernemers

Tim (17) maakt rabarber-‘champagne’ uit eigen tuin: ‘Alles staat klaar! Ik kan niet wachten’

Tim Breederland met een fles rabarberbubbels van Parel van Goeree bij de rabarberplanten in de tuin van zijn opa. Tim Breederland met een fles rabarberbubbels van Parel van Goeree bij de rabarberplanten in de tuin van zijn opa. Peter de Jong Fotografie
Tim Breederland met een fles rabarberbubbels van Parel van Goeree bij de rabarberplanten in de tuin van zijn opa. Peter de Jong Fotografie
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Wie de tuin van Tim's opa Cees Breederland bezoekt, belandt in een klein paradijs: overal bloemen, fruitbomen, druiven, tomaten én... rabarber. Alles heeft hij vol geplant. Waar zijn opa de tijd vandaan haalt omdat allemaal bij te houden, vertelt het verhaal niet want hij viert vakantie. Maar waar zijn lust tot het telen van fruit, groenten én het brouwen van bruisende bubbels vandaan komt, kan Tim wél vertellen, aldus het AD.

Tims opa komt uit een familie van akkerbouwers en werkte als kind veel op het land. Zelf werd hij geen boer, maar telen van groente en fruit bleef hij altijd doen. Omdat hij altijd zoveel appels, peren en wat al niet meer over had van de oogst, maakte hij daar jam van. Later kwamen daar wijn en champagne bij. Dat gaf hij allemaal weg.

Recept van een Belg

Omdat opa Cees ook wijn ging maken, ging hij bij een wijngilde, vertelt Tims vader, Matthijs. ,,Daar legde een Belg uit hoe je champagne van rabarber kunt maken. Hij had een recept. Mijn vader perfectioneerde dat tot wat het nu is.”

Lees verder onder de advertentie

Tim pakt een rabarberblad. ,,Zie je hier dat gootje in de steel? Het blad is heel groot, dat vangt water op. Dauw in de ochtend, of regen. Via het gootje komt het bij de wortels. Zelfs toen we vorig jaar een heel droog voorjaar hadden, was onze oogst nog goed. Druiven telen is hier veel moeilijker.”

Hij schenkt een glas in om te proeven. De rabarberbubbels kleuren lichtroze, door het sap van de bessen uit de tuin dat er aan is toegevoegd. De smaak is bloemig. ,,Kan kloppen”, zegt Tim. ,,We hebben er ook vlierbloesem bij gedaan.”

De laatste pulp blijft achter in de flessenhals die na bevriezing aan de kurk blijft hangen en er zo uitgehaald kan worden. Op de achtergrond een foto van opa Cees. Daarachter hangen twee lege productievaten. De laatste pulp blijft achter in de flessenhals die na bevriezing aan de kurk blijft hangen en er zo uitgehaald kan worden. Op de achtergrond een foto van opa Cees. Daarachter hangen twee lege productievaten. Peter de Jong Fotografie
De laatste pulp blijft achter in de flessenhals die na bevriezing aan de kurk blijft hangen en er zo uitgehaald kan worden. Op de achtergrond een foto van opa Cees. Daarachter hangen twee lege productievaten. Peter de Jong Fotografie
Lees verder onder de advertentie

In totaal was Cees 17 jaar bezig met het ontwikkelen van het productieproces. ,,De eerste jaren ging het wel eens mis", lacht Matthijs. ,,Dan hoorde je een enorme klap omdat er een fles ontplofte, ha ha. Gelukkig lagen ze in de kelder.”

Omdat Cees het hannesen in de keuken zat was, bouwde hij een paar jaar geleden een langwerpige, houten schuur met daarin een productiestraatje. Naast de entree staat een hakselaar: een cilinder die reikt tot de heup waarin de rabarber gaat. In de hakselaar zitten messen die de harde maar sappige stelen in stukjes hakken.

Die gaan vervolgens de pers in, aan de andere kant naast de deur. Daarin wordt het vruchtvlees uitgeperst. Het sap wordt onderin de pers opgevangen en gaat het vat in waar de uiteindelijke drank in gemaakt wordt.

Lees verder onder de advertentie

Productiestraatje

Tegen de wand van de schuur staat een aanrecht met een gootsteen en een kookplaat. Daarop kookt Tim in een grote pan water waarin suiker wordt opgelost. Dat gooit bij bij het rabarbersap in het vat. Nadat hij er gistpoeder bij gedaan heeft, sluit hij het vat. Daarin moet het mengsel één of twee weken staan. Als er genoeg suiker in alcohol omgezet is (wat hij tussentijds meet), mag het in de flessen. Voordat het brouwsel daar ingaat, zeeft hij het. ,,Om de achtergebleven gistvlokken en pulp eruit te halen.”

Daarna zet hij de flessen op zijn kop in een krat. Na enkele maanden is het laatste restje pulp in de flessenhals gezakt, tegen de kurk aan. Daarna gaan de flessen even de vriezer in. ,,Dan kan ik de kurk met de pulp die daaraan is blijven hangen er zo uit halen.” Daarna moet er meteen een schone kurk op. ,,Zo krijg je heldere bubbels.”

Dit jaar gaat Tims winkel open. Hij begon met zijn zaak toen zijn opa vroeg of hij een bedrijf van zijn rabarberbubbelshobby wilde maken. ,,Ik ben meteen naar de Kamer van Koophandel gegaan om mijn bedrijf in te schrijven.” Dit jaar wordt de vuurdoop voor de Parel van Goeree, zoals hij dat genoemd heeft. In mei gaat zijn webshop open: dan wordt hij 18 en mag hij éindelijk een bedrijfsrekening openen. ,, Alles staat klaar! Ik kan niet wachten!”

Lees verder onder de advertentie
De pers naast de deur van de schuur met daarin het productiestraatje. De pers naast de deur van de schuur met daarin het productiestraatje. Peter de Jong Fotografie
De pers naast de deur van de schuur met daarin het productiestraatje. Peter de Jong Fotografie

Lees ook: Verkoop champagne staat onder druk door hoge inflatie