Nieuws Marketing

50.000 euro per logo: dit kost sponsoring van een olympisch schaatskampioen

De Olympische Spelen in Pyeongchang bieden Nederlandse topschaatsers de kans om lucratieve sponsorcontracten in de wacht te slepen. Zo verkoopt sprinter Jorien ter Mors het schouderlogo op haar pak aan de beste bieder. In dit stuk lees je over de miljoenencontracten van schaatsploegen, het prijzengeld in Pyeongchang en sponsortips voor bedrijven.

Bram de Vrind | Foto ANP 23 januari 2018

Jorien ter mors sponsoring duim olympische spelen

“Een unieke sponsorkans ligt voor u open. Wij bieden u een partnerschap met logo uiting met de beste schaatsster van Nederland en een miljoenenbereik voor uw bedrijf”, schrijft Jeroen le Duc, zaakwaarnemer en partner van Jorien ter Mors in een bericht op LinkedIn. Het bericht is inmiddels meer dan vijfduizend keer bekeken.

Groot bereik

Le Duc zoekt als zaakwaarnemer sponsors, beheert fanmail en social media en regelt verschillende zakenevenementen rond Ter Mors. “Met een bericht op LinkedIn kan ik heel gericht schieten op mijn doelgroep marketingmanagers en salesmanagers. Ik heb mijn netwerk gevraagd om het bericht te delen, waardoor het mijn netwerk werd ingeblazen en een groot bereik gecreëerd”, zegt hij over de actie op LinkedIn.

Wereldprestaties

Sponsoring van Ter Mors is interessant voor een breed scala aan bedrijven die een associatie met topsport willen creëren, prijst Le Duc de sponsordeal aan. “Bijvoorbeeld: de snelste levering garanderen als Bol.com of bedrijven die het beste product hebben voor je gezondheid. Jorien is de beste sprinter van Nederland, behorend bij de besten ter wereld. Aan wereldprestaties vallen veel bedrijven te linken.”

Schouderlogo

De belangrijkste sponsoruiting die Ter Mors in de aanbieding heeft is het schouderlogo. Ze heeft tijdens contractonderhandelingen met haar ploeg Team AfterPay bedongen dat ze het logo dat eigenlijk op het sleutelbeen zit, mag verkopen aan een privésponsor. Le Duc: “Vermelding van de sponsor op Joriens website behoort daarnaast tot de mogelijkheden. Ook zijn er mogelijkheden met haar beeldmerk, zodat je haar in een reclame kunt gebruiken. We kunnen een clinic van Jorien, of bezoek aan een wedstrijd verzorgen voor genodigden.”

Lees ook: Schaatskampioen Jochem Uytdehaage runt bedrijf met topsportmentaliteit

Prijzengeld schaatsen Olympische Spelen Pyeongchang 2018:

Het prijzengeld voor podiumplekken op de Olympische Spelen worden betaald door de nationale Olympische sportbond. In Nederland is dit dus NOC-NSF. Het prijzengeld tijdens de Olympische Spelen van PyeongChang 2018:

  • Gouden medaille: 25.500 euro
  • Zilveren medaille: 19.125 euro
  • Bronzen medaille: 12.750 euro

Lees ook: Prijzengeld Olympische Spelen 2018: dit kunnen Sven Kramer en Ireen Wüst verdienen

Commerciële waarde

De Olympische Spelen in Pyeongchang zelf hebben weinig commerciële waarde voor een schaatser, zegt Le Duc. “Tijdens de Spelen trekt het schaatsen ongeveer twee miljoen kijkers per wedstrijd. Maar in Pyeongchang rijdt Jorien als onderdeel van TeamNL. Afgezien van de partners van de Spelen zijn commerciële uitingen daar verboden. Maar bij prolongatie van haar Olympische titels, wordt het na afloop van de Spelen wel interessant. Dan volgt een gouden jaar waarin ze commercieel kan oogsten.”

50.000 euro

Wat voor bedragen gaan er om in de schaatswereld? Le Duc wil daarover geen uitspraken doen. Michel van Grunsven van sportmarktetingbureau Triple Double, schat de prijs voor een schouderlogo in het geval van Ter Mors op zo’n 50.000 euro. Een bescheiden bedrag in de topsportwereld.

Lees ook: Rintje Ritsma: van schaatskampioen naar kachel-handelaar

Zichtbaarheid

Dat heeft onder meer te maken met de beperkte zichtbaarheid van het logo, zegt de partner bij het bureau dat betrokken was bij schaatsteams Liga, Brand Loyalty en het huidige Plantina. “Het schouderlogo is een van de minder zichtbare plekken op het schaatspak. De belangrijkste plekken zijn natuurlijk voor de hoofdsponsors. Het logo op het linkerbeen heeft de hoogste waarde, omdat dat het prominentst in beeld komt op tv.”

Instapmodel sponsordeal

Hij noemt de deal die Ter Mors aanbiedt een ‘instapmodel sponsordeal’. “Het is interessant voor mkb of mkb-plus bedrijven die de link willen leggen naar sport of sterk vertegenwoordigd in de regio Twente waar Ter Mors bekend is.”

Sven Kramer miljonair

Ireen Wüst en Sven Kramer zijn een klasse apart, ook financieel. “Kramer is miljonair. Hij verdient een topsalaris. Maar hij is dan ook een van de beste Nederlandse atleten ooit. "Sven Kramer verdiende in de topjaren bij de TVM-ploeg naar verluidt 1,3 miljoen euro per jaar. Hij kocht een boerderij in Amstelveen voor 2,1 miljoen euro zonder hypotheek.

Salarissen onder druk

Een beetje schaatsploeg kost voor de hoofdsponsor tussen een half miljoen en 1,5 miljoen euro, zegt Van Grunsven. De salarissen van schaatsers staan onder druk. Volgens de marketeer zijn individuele deals van die van Ter Mors in het leven geroepen als compromis, zodat schaatsers zelf extra inkomsten kunnen genereren.

Bonussen

Er zijn maar een stuk of tien schaatsers die met topsport een goede boterham kunnen verdienen, aldus Van Grunsven. "Er zijn schaatsers die vijf zes jaar schaatsen voor minimumloon. Er is niet zoals bij voetbal een grote groep atleten die twee ton per jaar verdient." Veel topschaatsers hebben een arbeidscontract met vast salaris en krijgen bonussen voor zaken als klassementen en medailles. “Als ze goed presteren is het gebruikelijk dat ze een volgend seizoen salarisverhoging vragen. Als ze geen deuk in een pakje boter schaatsen, kan de sponsor zeggen: je salaris blijft gelijk of gaat omlaag.”

Clean imago

De schaatssport heeft een clean imago, kent oude en nieuwe helden en heeft een positieve associatieve waarde, maar er zijn niet meer de A-merken aan verbonden zoals vroeger met Aegon, TVM en Liga. “De kijkcijfers staan onder druk, langebaanschaatsen is niet de modernste sport. Dat heeft een invloed op de sponsoring”, zegt hij.

Advies

Ga je een topsporter sponsoren, dan moet je een bepaald gevoel bij die persoon hebben, adviseert Van Grunsven. "Als je er tijd en energie instopt, krijg je die dubbel terug. Bouw een relatie op met de sporter, zorg voor persoonlijke aandacht. Dan denkt een sporter veel eerder: Hé, ik heb een interview. Ik trek mijn shirt van de sponsor aan. Of je nou voor 5000 of voor 5 miljoen sponsort, dat principe blijft hetzelfde.”

3 x sponsortips voor ondernemers:

  • Definieer goed welke doelgroep je wilt aanspreken
  • Zoek influencers die je merk binnen de doelgroep interessant kunnen neerzetten
  • Kies een sporter of team dat bij je imago past

Sven Kramer is miljonair. Maar hij is dan ook een van de beste Nederlandse atleten ooit

Sportmarketeer Michel van Grunsven