Nieuws Marketing
9 dingen die huizenverkopers zeggen als ze iets heel anders bedoelen
Een gedeeltelijk gemoderniseerde woning, karakteristiek woonhuis: makelaars weten als geen anders hoe ze een huis moeten aanprijzen. Ook in Twente treffen we de meest bloemrijke omschrijvingen aan bij advertenties van woningen.

Maar wat bedoelen al die huizenverkopers nu eigenlijk terwijl ze iets anders schrijven?Zinnig en positiefAllereerst: de meeste makelaars schrijven hun teksten zelf. Die moeten voldoen aan een paar eisen. “Het moet pakkend, zinnig en positief zijn", legt een makelaar uit Enschede uit. Hij voegt er eerlijk aan toe: "De negatieve punten ga je natuurlijk niet benadrukken."Een fraaie bomenlaanVooral de eerste paar zinnen van een huisadvertentie moeten direct tot de verbeelding spreken."Bij sommige huizen is dat makkelijk, daar kun je helemaal losgaan. Maar je krijgt er ook wel eens eentje dat je denkt: wat moet ik hier nu mee?""Het huis is dan bijvoorbeeld volledig gedateerd, maar dat wil je niet direct zo noemen. Dan probeer ik toch dingen te benadrukken die wel goed zijn: fietsafstand tot het centrum, nabij een park, een fraaie bomenlaan, een diepe tuin. Er valt altijd wel iets te vinden.”Hieronder 9 voorbeelden van makelaarsjargon (+ wat er eigenlijk wordt bedoeld...) 1. “Deze woning ligt in een levendige buurt”Lees je dit, dan zouden alle alarmbellen af moeten gaan. Een levendige buurt... Er wordt waarschijnlijk bedoeld: hier is veel lawaai en overlast. Staat er ‘levendige volksbuurt’, dan weet je dat het ook nog eens een aso-wijk is. 2. “Dit bijzonder karakteristieke woonhuis”Klinkt prachtig, maar help! De vorige bewoners hebben een hobby en zijn handmatig aan de slag gegaan met het huis. Ze hebben de boel zo vertimmerd dat vrijwel niemand het nog mooi vindt.
3. “Nabij een park”Een eindje verderop is het wel mooi. Daar komt bij: waarschijnlijk is de tuin bij het huis niet bijzonder, anders zouden ze het park niet zo aanprijzen.4. “Gedeeltelijk gemoderniseerde woning”Lievelingswoord onder makelaars: gemoderniseerd. Wordt misbruikt voor tal van typen woningen. Is gemoderniseerd, dient gemoderniseerd te worden of dus gedeeltelijk gemoderniseerd. In de laatste twee gevallen word je er dus nog ellendig druk mee.
5. “In deze geliefde wijk”Hier liegen makelaars vrijwel nooit over: de wijk is ook dan ook mooi en geliefd. Het is alleen een andere manier om te zeggen: daarom is de vraagprijs zo hoog. Huizen in betere wijken –makelaars voelen het feilloos aan – worden namelijk zo 10 procent geplust.6. “Dit gedateerde woonhuis”Dit krijgen makelaars alleen uit hun strot (pen) als het huis een totale bouwval is. Een gevalletje: bejaard echtpaar dat er 60 jaar gewoond heeft en nooit iets heeft vervangen. Soortgelijke beschrijvingen zijn: ‘dit opknappertje’, of ‘dient grondig gemoderniseerd te worden’.7. "Een speelse indeling”Oh ja, speels. Dat klinkt leuk en ziet er op plaatjes ook vaak mooi uit, maar dan volgt de praktijk. Want hoe deel je een huis in met allerlei hoekjes, hokjes en onnodige stukjes? Waar kun je de bank kwijt? En de tv? Niet dus.
8. "Op loopafstand van centrum"Yeah right. Dit soort termen hoef je ook nooit heel serieus te nemen. Loop- of fietsafstand is nogal een ruim begrip. Test ze vooral even zelf uit voordat je besluit een huis te kopen. 9. “In deze knusse woonkamer”Anders gezegd: je kunt er je kont niet keren. Een knusse woonkamer betekent gewoon een hele kleine woonkamer. Maar dat schrijven makelaars natuurlijk niet op.
Foto: Thinkstock