Nieuws Marketing

Irma Ruiter van React Twente begint avontuur in de chocola

Bonbons met marsepein, truffels en letters eerste 'handelswaar' chocoladefabriek React Twente.

Mariëtte Cellarius | Foto: Emiel Muijderman 5 april 2016

Bonbons emiel muijderman

Het idee komt uit Ierland, vertelt directeur Irma Ruiter van React Twente uit Nijverdal. "Ik was er op vakantie en bracht een bezoek aan een chocoladefabriek. Er was volop bedrijvigheid en je kon zien en proeven wat er werd gemaakt. Dat was ontzettend leuk. Ik dacht: waarom gaan wij dat als re-integratiebedrijf ook niet doen?"

Het idee krijgt gestalte in een gebouw van locatie Krönnenzommer van ZorgAccent in Hellendoorn, waar cliënten van React Twente al werken in de groenvoorziening en in het personeelsrestaurant. "Het paste mooi in het Natuurhuusplan van ZorgAccent, dus zij waren meteen enthousiast", zegt Ruiter. "We stappen een avontuur in en daar hebben we hulp bij nodig. Wij hebben veel verstand van reïntegratie, maar niet van chocola."

BanketbakkerDaarom nam zij contact op met banketbakker Robert Stronks uit Holten. "Ik ben met met haar in gesprek gegaan", vertelt Stronks. "Irma liet mij een filmpje zien van Ierland en daar word je enthousiast van. Bovendien had ik nog tijd over naast mijn werk als zzp'er. Ik maak gebak en taarten en moet me nu ook gaan specialiseren in chocola. Het is 18 jaar geleden dat ik iets met chocola heb gedaan."

De voormalige keuken van Krönnenzommer wordt onder handen genomen voor chocoladefabriek Twente Decadente. De nieuwe leer-werkafdeling van React Twente moet er straks uitzien als de chocoladefabriek van Sjakie (van het boek). "Met vrolijke muurschilderingen, draaiende machines en bezoekers die zich vergapen aan de chocolade", zegt Ruiter.

Verwachtingen"De verwachtingen zijn hoog. Maar chocola spreekt tot de verbeelding. Er hebben zich al veel cliënten gemeld die er straks graag willen werken. Het zou mooi zijn als toeristen uit de omliggende vakantieparken hier komen, maar het is ook leuk voor basisscholen, kinderfeestjes en workshops. En natuurlijk voor de bewoners van Krönnenzommer."

ExperimentMaar eerst moet de 'fabriek' verder worden ingericht en breekt een periode van 'freewheelen' aan. De directeur wil niet te hard van stapel lopen en daarom is de afdeling voorlopig alleen op maandag en dinsdag open. Omdat de cliënten een intensieve begeleiding nodig hebben, duurt het nog even voordat ze worden ingezet. Tot die tijd is Stronks aan het experimenteren met de productielijn. "We moeten niet al te ingewikkelde bonbons maken want de cliënten moeten er zelfstandig mee kunnen werken. We denken aan het maken van bedrijfslogo's. Zo wil een makelaar chocola aanbieden aan klanten die een huis hebben gekocht. Maar de chocola kan ook in kerstpakketten of in de supermarkt worden verkocht."

TempererenStronks laat een doos vol truffels zien, klaar om op te eten. "Chocola is heel bewerkelijk en voor mij is het een tijd geleden dat ik er mee heb gewerkt. De juiste temperatuur is bijvoorbeeld belangrijk om een goede bite te krijgen." De Holtenaar heeft inmiddels drie zogenoemde tempereermachines aangeschaft, waarmee vorige week de eerste experimenten zijn gedaan.

Stronks gooit een handjevol 'callets' (ruwe chocolade) in een van de machines. Het duurt wel twee à drie uur voordat het Belgische fairtrade product goed is gesmolten. "Ik ben primitief begonnen. Ik had thuis nog lettervormen liggen van een oude bakkerij uit Holten. Ik heb er een aantal gegoten."

LuxeZijn eigen favoriet is een zachte chocoladefudge met hazelnoten. "Die kunnen we in puntzakken verkopen voor een leuk prijsje. En als we een terras hebben, wie weet kunnen we dan ook gebak aanbieden. Maar eerst moeten we zien of het met de chocola gaat lopen. Het is wel een luxe product."