Nieuws Marketing

Blokhuis Speciaalbouw bouwt sauna zoals de Finnen 'm bouwen

De beste sauna's maak je volgens het principe dat de Finnen al honderden jaren toepassen. Zo doen ze het ook bij Blokhuis Speciaalbouw.

Van onze redactie 9 februari 2016

Bertrand l en Yvo Blokhuis Blokhuis Speciaalbouw Frans Nikkels

Massieve, authentieke ronde balken van larikshout. Daarmee geven Bertrand (42) en Yvo (40) Blokhuis hun sauna's gestalte. Het nieuwste model in de collectie is de 'barrel'sauna, gevormd als een barrel, ofwel een ton. Het ronde bouwwerk met ronde balken in plaats van geschaafde planken doet niet alleen rustiek aan in de tuin, maar garandeert ook een constante temperatuur en ideale luchtvochtigheid.

Elkaar aanvullen"Het principe passen we al tientallen jaren in onze sauna's toe", aldus de broers, die het bedrijf runnen achter de ouderlijke woning aan de Buurserstraat. Als afgestudeerde techneuten leggen ze uit wat houtmassa doet en wat ideale constructies voor sauna's zijn. De één (Bertrand) deed hts werktuigbouwkundige, Yvo heeft de universitaire variant voltooid. Samen vormen ze derhalve het duo doener en denker. "Zo zou je het kunnen stellen", beaamt Bertrand. "Maar we steken allebei de handen uit de mouwen, hoor." "Ik denk wel dat we elkaar uitstekend aanvullen", merkt Yvo op, terwijl ze in de werkplaats de laatste hand leggen aan een bestelling van zo'n kenmerkende ronde sauna in de vorm van een houten vat. "De kachel stook je bij deze sauna aan de buitenkant. Dat maakt het stoken makkelijker en houdt de sauna schoon. De barrelsauna wint steeds meer terrein. Staat leuk in de tuin en neemt relatief weinig ruimte in."

Berie BlokhuisHet bedrijf werd opgericht door hun vader Bertie Blokhuis. De familie werd tot haar grote verdriet in 2013 geconfronteerd met het plotselinge overlijden van Bertie. Bertrand werkte samen met zijn vader in het bedrijf en stond er ineens alleen voor. "Toen heeft Yvo besloten erbij in te komen om samen door te gaan. In mijn eentje zou dat niet te doen zijn. Eigenlijk werken we al dertig jaar samen, want als kind hielpen we pa al, gingen overal mee naar toe en kregen uitleg over wat hij deed en hoe hij dat deed. Door zijn reizen in de jaren zestig naar Finland raakte hij gepassioneerd door het fenomeen sauna. Ook hij was werktuigbouwkundige en de wijze waarop die Finnen zo'n sauna bouwden, boeide hem mateloos. Hij raakte daardoor geïnspireerd en ging er hier achter het huis mee aan de slag. Zo is Blokhuis Speciaalbouw ontstaan."

Lopend vuurtjeYvo: "Mede dankzij zijn inspanningen is de sauna in Nederland geïntroduceerd. Nadat hij voor Sauna Saré in Oldenzaal de eerste Finse buitensauna had gebouwd, ging dat als een lopend vuurtje door heel Nederland en volgden aanvragen uit alle windstreken." Naast de traditionele sauna van ronde balken ontwikkelde Bertie ook een ruimtebesparende variant van massieve rechthoekige balken voor binnen in huis.

Rond de werkplaats achter het voormalig erve Tankink waart de geest van Bertie Blokhuis nog altijd rond. Onder de kapschuur op het erf staat de rode Amerikaan geparkeerd waarmee senior altijd door het dorp reed.

Wonen en werken De werkplaats grenst aan de deel van de vroegere boerderij anno 1917 waar moeder Willy opgroeide. "Deze boerderij is eigenhandig tot woonhuis verbouwd", vertellen de mannen. "Wonen en werken gingen hier altijd hand in hand. We weten niet anders. We kennen geen hoge bedrijfskosten van een duur pand en dergelijke. Dat wilde Bertie niet, met het oog op onverhoopt slechte tijden. Die hebben we met de crisis, die in 2008 zijn intrede deed, gehad.

We zijn daar goed uitgekomen en je merkt aan alles dat het weer aantrekt. Mensen durven weer geld uit te geven aan luxeproducten. Dat zijn onze sauna's natuurlijk ook."

SpeciaalbouwDe jongste telg barrelsauna maakt deel uit van een brede collectie sauna's van Blokhuis. De toevoeging 'speciaalbouw' geeft aan dat Blokhuis geen standaard assortiment voert. Bertrand: "Dat is de kracht van ons bedrijf. We maken alles op maat, zoals laatst een sauna voor een vijfhoekige ruimte. Ook dat komt voort uit de visie van Bertie: alles is te maken en de klant is koning."

Foto: Frans Nikkels