Marketing

Boomkwekers hebben kracht van de webshop ontdekt: internetverkoop explodeert

Sandra Steenwijk van het internetbedrijf Boskoopsefruitbomen.nl: ,,Mensen willen zelf plukken, de eetbare tuin."
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

In Boskoop is Sandra Steenwijk zeer tevreden. Twee jaar geleden begon ze met haar internetbedrijf Boskoopsefruitbomen.nl. Steenwijk verkoopt aan particulieren: fruitboompjes op stam en fruitplanten, aangevuld met tuinplanten en klimplanten. Alles uit de webshop komt uit de eigen kwekerij en wordt mooi verpakt. ,,Goede kwaliteit vind ik heel belangrijk”, zegt de Boskoopse in het AD. ,,Alles moet kloppen, een goed product, correcte verzending, goede uitleg.”

Ze had een bijzonder succesvol jaar met haar webshop. ,,Alles knalde eruit. Appels, peren, pruimen. Wat de absolute topseller is? De appelboom, maar ook de kersenboom is erg in trek. En de fruitplanten: frambozen, bramen, blauwe bessen. Mensen willen zelf plukken, de eetbare tuin. We zien een enorme groei. En het gaat maar door, ook tussen kerst en oud en nieuw is er gewoon besteld. Plantenverkoop via internet heeft enorme potentie.”

Lees ook: Het tuincentrum als vervanging voor de buitenlandse vakantie

Lees verder onder de advertentie

Internethandel zorgt voor inhaalslag

Daar is Michiel Gerritsen het volledig mee eens. Hij is voorzitter van de Greenport Boskoop, waar veel kwekers bij zijn aangesloten. ,,Het is in grote lijnen een heel goed jaar geweest voor de sierteelt”, zegt Gerritsen. ,,In het voorjaar leek het er even op dat door de coronacrisis grote schade zou ontstaan, dat kwekers massaal met hun planten zouden blijven zitten, maar dat is weer rechtgetrokken. Veel bedrijven hebben gewoon prima gedraaid.”

Dat komt niet in de laatste plaats door internet, stelt de kwekers-voorman. ,,Van veel ondernemers horen we over de trekkracht van internetverkoop. De internethandel is enorm in opkomst als nieuw afzetkanaal voor de boomkwekerij.”

Best bijzonder voor een sector die tot voor kort niet bekend stond als digitaal sterk ontwikkeld. Maar er heeft een enorme inhaalslag plaatsgevonden. Nieuwe generaties kwekers zijn opgegroeid met online shoppen en bestellen via webshops. Waarom dan niet met planten?

Lees verder onder de advertentie

Buitenlandse klanten weten kwekers beter te vinden

In Hazerswoude-Dorp werkt Thijs Pannebakker zo’n jaar of vijf met een webshop. Hij is mede-eigenaar van kwekerij Pannebakker & Co aan de Voorweg. ,,In de webshop kunnen we op een makkelijke manier ons aanbod laten zien”, zegt Pannebakker. ,,Het is actueel en efficiënt. Vooral onze buitenlandse klanten maken er gebruik van, tuincentra in heel Europa.” De online verkoop is een goede aanvulling, vindt hij. ,,We krijgen ook nog genoeg bestellingen per mail, maar we zien een gestegen vraag in de webshop.”

De internethandel is enorm in opkomst als nieuw afzetkanaal voor de boomkwekerij

Michiel Gerritsen van Greenport Boskoop

Bol.com ook platform voor boomverkoop

Ook Bob Hoogerdijk is enthousiast over de internetverkoop. De Boskoper is directielid bij Hoogeveen Plants, met hoofdvestiging op het ITC in Hazerswoude. ,,Webshops zijn voor ons een belangrijk verkoopkanaal”, zegt Hoogerdijk. ,,Als bedrijf hebben we zelf geen webshop; we verkopen via bol.com of speciale webwinkels voor bloemen en planten. Retailers waaraan wij verkopen, zoals Intratuin, zetten onze planten weer in hun eigen webshops.”

Het bedrijf maakt zo’n tien jaar gebruik van internetverkoop. ,,De laatste jaren was het al sterk opkomend”, blikt Hoogerdijk terug. ,,Afgelopen jaar kwam er nog een versnelling, wegens corona. Internetverkoop vormt een belangrijk deel van onze omzet.” Hij legt uit: ,,Sommige landen gingen helemaal op slot, zoals Italië en Frankrijk, maar via internet hebben we daar nog steeds kunnen verkopen. Dezelfde aantallen planten.”

Lees verder onder de advertentie

"Ook de consument, onze eindgebruiker, zoekt planten op internet"

Hoogeveen Plants maakte in het voorjaar een uitstapje met ‘brievenbus-moestuintjes’. ,,Dat was een actie voor de particuliere markt, via bol.com”, zegt Hoogerdijk, die het concept bedacht, geïnspireerd door zijn eigen jonge kinderen. Het werd een enorm succes. ,,We kwamen precies op het juiste moment met de moestuintjes. Normaal doen wij niks met particulieren, we zitten op de zakelijke markt. Door de samenwerking met bol.com was er echter zoveel volume dat het interessant was. Ik sluit niet uit dat we nog eens zo’n actie doen.” Hoogerdijk ziet internetverkoop steeds gangbaarder worden. ,,Ook de consument, onze eindgebruiker, zoekt planten op internet.”

Corona aanjager webhandel

In Boskoop heeft Jochem Nieuwesteeg al 17 jaar een groothandelwebshop bij zijn handelsbedrijf Plant Collect. ,,Wij waren een van de eersten met een webshop. Inmiddels loopt 80 procent van onze omzet via internetverkoop. Daarnaast bezoeken we klanten en komen klanten bij ons.” Bij zijn goedlopende bedrijf komt de omzet voor 70 procent uit tuinplanten en voor 30 procent uit kamerplanten. ,,De tuinplanten komen uit het Boskoopse kwekerijgebied”, vertelt Nieuwesteeg. ,,De kamerplanten uit het Westland en de regio Aalsmeer.”

De webshop is in 2020 drukker bezocht geweest dan ooit, ziet hij. ,,De webhandel is door covid aanzienlijk toegenomen. Het afgelopen jaar was ons beste jaar ooit. In 2020 waren er nauwelijks fysieke handelsbeurzen, plantenverkoop ging massaal via de webshop.”

Lees verder onder de advertentie

De webhandel is door corona aanzienlijk toegenomen. Het afgelopen jaar was ons beste jaar ooit

Jochem Nieuwesteeg, webshop Plant Collect

Meerwaarde van verkoop via online

Bij tuinplantengroothandel Groen-Direkt hebben ze dat ook gemerkt. Het bedrijf op het ITC in Hazerswoude-Dorp noemt zichzelf ‘de grootste groene marktplaats van Europa’. Bianca de Jong (34) werkt als internationaal accountmanager bij Groen-Direkt en ziet de grote meerwaarde van online verkoop. ,,Onze webshop bestaat zo’n 15 jaar, de afgelopen jaren was er een gestage groei en die heeft nu een grote vlucht genomen.”

Het afgelopen jaar werd de webshop nog belangrijker doordat veel buitenlandse klanten niet konden overkomen. Normaal houdt Groen-Direkt internationale tuinplantenbeurzen, die worden bezocht door honderden inkopers van binnen en buiten Europa. ,,De behoefte aan fysieke beurzen blijft wel bestaan, ook tijdens corona”, zegt De Jong. ,,Daar spelen we op in met kleinschalige monsterbeurzen, die we meteen koppelen aan onze webshop. We fotograferen de monsterplanten en zetten de foto’s online in de webshop. Wekelijks vernieuwen wij de foto’s, zodat de klant ziet wat hij koopt en ook krijgt wat hij ziet.”