How-to Marketing
Zo bouw je een gratis zakelijke website binnen één uur
Google heeft in 2017 een gratis websitebouwer gelanceerd waarmee je gemakkelijk en goedkoop een website kan maken. Een geweldig initiatief waar vooral kleine bedrijven van kunnen profiteren. Benieuwd hoe je deze website zelf maakt? In deze blog laat Jorian Damen van Growth Minded stap-voor-stap zien hoe je de website bouwt.

Google is continu bezig haar zoekresultaten te verbeteren voor de gebruiker. Hierin vallen kleine, lokale ondernemingen vaak weg tegen de bedrijven met grote advertentiebudgetten en een leger aan marketeers. De gebruiker is hier niet altijd bij gebaat, daarom geeft Google kleine ondernemingen steeds meer zichtbaarheid. De uitbreiding van Google My Business en de gratis websitebouwer zijn daar een voorbeeld van.
Stap 1: Maak een Google My Business-account aan
Om de websitebouwer te gebruiken moet je eerst een Google My Business account aanmaken. Hiermee ben je zichtbaar in Google Maps en kunnen gebruikers reviews achterlaten. Update vervolgens je account met alle relevante bedrijfsinformatie. Mocht je nog geen gebruik maken van My Business: dit is een absolute aanrader om meer lokale zichtbaarheid te krijgen.
Stap 2: Ga in het menu naar ‘Website’
Klik in het menu aan de linkerkant op ‘Website’. Google gaat nu automatisch een website genereren. Dit is op basis van de informatie in je profiel.
Voilà! Je hebt een eerste versie van je website. Wat vind je ervan? Voor sommige ondernemingen is dit voldoende, maar je kan de website nog veel mooier maken door deze verder te bewerken, zie stap 3.
Stap 3: Pas de website aan naar wens
In deze fase start het echte ‘ontwerpen’ van je website. Kies een passend thema, schrijf pakkende teksten en voeg professionele foto’s toe. Een aantal tips:
3.1 Beschrijf je aanbod
Wat bied je aan? Een bakker verkoopt brood, een consultant verleent advies en een winkel verkoopt producten. Beschrijf specifiek wat jouw aanbod is. Het voorbeeld in dit artikel gaat over yogalessen, daarvoor beschrijven we:
- het type lessen
- datum en tijd
- locatie
en hoe mensen zich kunnen aanmelden.
3.2 Zorg voor een activerende boodschap (call-to-action)
Welke actie wil je dat bezoekers nemen? Dit is bijvoorbeeld het aanvragen van een offerte, het navigerennaar je bedrijfslocatie of telefonisch contact met je opnemen. De call-to-action pas je aan door in het menu op ‘Bewerken’ te klikken en is zichtbaar op meerdere plekken op de pagina.
3.3 Gebruik keywords: termen waar mensen naar zoeken
Op welke termen wil je gevonden worden? Voor de yoga-website zijn dit uiteraard de termen ‘yoga’ en ‘yogales’, maar ook de regio waarin dit wordt aangeboden. Deze termen worden daarom bewust opgenomen in de koptekst. Deze heeft namelijk een label: een zogeheten ‘heading tag’. Hierdoor weet Google wat de kern is van je website en kan ze gebruikers sturen naar websites die passen bij hun zoekopdracht.
Stap 4: Kies voor een domeinnaam
Vervolgens kies je de domeinnaam (URL) voor je website. Deze eindigt standaard opbusiness.site.
Optioneel: je kan tegen een kleine meerprijs een extensie zoals .comof .info kopen. Deze zijn beschikbaar vanaf 12 euro per jaar. Op het moment dat dit artikel is geschreven is de .nlextensie helaas niet beschikbaar voor de Google website. Je kan ook een domeinnaam kopen bij een hostingpartij en deze doorverwijzen naar je Google website. Lees hier hoe je dit doet.
Stap 5: Publiceer de website
Tevreden met je ontwerp? Dan is het tijd om live te gaan! Klik rechtsboven op ‘Publiceren’.
Kortom: eenvoudig en vooral geschikt voor kleine bedrijven
Deze website is de meest laagdrempelige manier om een website te bouwen. Hieronder de voordelen op een rijtje:
- Het is gratis
- Je bent binnen een uur klaar
- De site is mobielvriendelijk
- Hij wordt automatisch geüpdate met gegevens uit je Google My Business-profiel
- Je kan makkelijk adverteren op Google Ads
Echter, de mogelijkheden zijn vrij beperkt. Hierdoor is de website vooral geschikt voor kleine bedrijven die weinig willen uitgeven aan een website en een simpele lay-out prima vinden.