Nieuws Marketing

Bros Compagnons: adviesbureau van vier gepensioneerden in Hengelo

Gepensioneerde bestuurders en topambtenaren vinden zich geen types voor biljart of vissteiger.

Van onze redactie 3 mei 2016

Ondernemers Thinkstock

>>>Lees het volledige artikel in de Twentsche Courant Tubantia.

Een reünieclubje van vier gepensioneerde heren, die omschrijving klopt niet, vinden ze. Elke maand komen ze in genoeglijke sfeer bijeen op de bovenverdieping van Stravinsky. Eén oud-burgemeester en drie voormalige topambtenaren van de gemeente Hengelo. En dan gaat het wél ergens over, meldt het gezelschap. Ze praten over zaken. Want ze zijn partners van een firma: Bros Compagnons.

Even voorstellen: Wolter Lemstra, (80) oud-burgemeester; Wil Bohnen (65), onder meer oud-projectdirecteur gebiedsontwikkeling bij projectbureau Hart van Zuid; Willem Joosten (65), laatstelijk secretaris-directeur van het waterschap Regge en Dinkel, eerder waarnemend directeur dienst Stedelijk Beheer en Ontwikkeling in Hengelo; Frits Locher (67), oud-directeur Stadsontwikkeling. Ze zijn met pensioen, allemaal. Maar ze zijn niet gaan golfen of vissen. Ze zijn adviseur. Zie hun visitekaartje: 'Adviseurs voor bestuurlijke, ruimtelijke, organisatorische en strategische vraagstukken en processen.' Kortweg Bros Compagnons. Dat blijft beter hangen.

Energie Ze hebben, melden ze, nog altijd de drive, de behoefte en de energie om zich bezig te houden met advisering op de zojuist genoemde terreinen. Samen zijn ze goed voor tientallen jaren ervaring, daar kunnen terugtrekkende overheden, zorginstellingen, maatschappelijke organisaties en burgerinitiatieven plezier van hebben, zo klinkt het op wervende toon. En, dit is bijzonder in het wereldje van de consultancyspecialisten, "we hengelen nooit naar vervolgopdrachten. We proberen opdrachten altijd af te ronden met een uitgebreid advies." Anders gezegd: ze hoeven er niet rijk van te worden. Maar het houdt ze scherp, dat is het leuke. Joosten: "Zo blijf je actief. Je moet bijhouden wat er speelt in onder meer de zorg en de omgevingswetgeving, je moet leergierig zijn, lezen, studeren en alles combineren met je eigen ervaring."

Foto: Bob Gevers

ProjectenZe hebben inmiddels een paar projecten afgeleverd. Zoals adviseren bij de fusie van de waterschappen Reest en Wieden en Groot Salland: een kolfje naar de hand van Willem Joosten. De gemeente Brummen kreeg advies bij het vernieuwen van het centrum van Eerbeek. Ze waren ook klankbord voor het rapport 'Waar verdient Overijssel zijn geld mee in 2030?', van Trendbureau Overijssel.

En nu zijn de compagnons van Bros adviserend doende met de Pastoriestraat, waar pogingen worden ondernomen om het oude horecastraatje zijn historische uitstraling terug te geven. Ze ondersteunen 'de procesgang.' Niet onbelangrijk, leggen ze uit. Want, zo weten ze uit ervaring: "Zo'n project sterft vaak in schoonheid omdat de initiatiefnemers het proces niet kennen."

Mond tot mondZe doen trouwens weinig aan acquisitie. Het moet vooral van mond-tot-mondreclame van tevreden klanten komen. "Als het ons in de Pastoriestraat lukt, dan is dat een doorbraak voor de ontwikkeling van de binnenstad. Dat zullen ze dan wel doorvertellen."

Er is behoefte aan een club als Bros, vinden ze. Lemstra: "We zijn onafhankelijker dan een gewoon adviesbureau. En het is gewoon hartstikke leuk om te doen. Ja, leuker dan biljarten." Ze hoeven er niet rijk van te worden. Maar: "We bestaan nu een jaar en we hebben een klein winstje gemaakt."

ToekomstNog een klus die ze graag zouden willen oppakken? "Adviseren bij de plannen voor de Toekomstbestendige Binnenstad Hengelo. Die visie is nu nog heel globaal, de deelprojecten moeten worden uitgewerkt. We zouden graag meehelpen om daar een succes van te maken." Lemstra: "Want Hengelo gaat ons aan het hart, al mopperen we dan wel eens op de gemeente."

Foto: Thinkstock