Nieuws Marketing

Carnavalscommercial Bavaria: verbroederen met Heineken of... uitdagen?

Ooit moest het een nationale feestdag worden, nu gaat Bavaria met carnaval zelfs voor de Nobelprijs voor de Vrede. Met dit jaar een knipoog naar collega-biermerk Heineken, dat in hun nieuwe carnavalscommercial in het kader van 'verbroedering' zowaar een duidelijk zichtbare rol heeft gekregen. Gaat Heineken reageren? Marcom-deskundige Thijs van Dijk en consumentenpsycholoog Patrick Wessels geven hun mening.

Van onze redactie 27 januari 2020

Laatste update: 27 januari 2020 21:20

Bavaria Heineken Carnaval voor de Vrede

,,Wij vinden dat carnaval de Nobelprijs voor de Vrede verdient. Het feest brengt mensen dichter bij elkaar, ongeacht leeftijd, opleiding, religie, geaardheid, huidskleur of politieke voorkeur. Zelfs de grootste vijanden zijn de vrolijkste vrienden tijdens carnaval," zegt Florent Renders, marketingmanager Bavaria bij Swinkels Family Brewers, met een knipoog.

'Carnaval voor de vrede'

,,De insteek van onze campagne is om aandacht te geven aan het gevoel van verbondenheid en verbroedering dat carnaval brengt", met wederom die knipoog (lees: Heineken).

Bavaria wil carnavalsvierders dan ook motiveren hun steun te betuigen op Carnavalvoordevrede.nl en het gedachtegoed te delen met een vredeslichtje in de kleuren van hun carnavalsstad. Dat vredeslichtje is bij verschillende supermarkten in de regio te verkrijgen is bij een sixpack ‘Vredespilskes’.

Lees ook: Bierondernemer Peer Swinkels (Bavaria): 'Onze cultuur is durven, doen en lef hebben'

Ludieke campagne

Renders: ,,We hopen met deze ludieke campagne, met een kern van waarheid, ons steentje bij te dragen en te laten zien waarom carnaval zo’n mooi feest is. Het brengt mensen van allerlei pluimage, letterlijk en figuurlijk, samen en zorgt voor relativering."

Lees ook: Bakkie Media: evenementenjaar 2020 voor merken een zegen of vloek?

'Heineken gaat reageren'

Marcom-deskundige Thijs van Dijk verwoordt de nieuwe Bavaria-campagne als 'een beetje purpose marketing en een vleugje inclusiviteit, maar dan op zijn Bavaria’s'.

,,Ik vind het erg sterk gedaan, dit gaat het merk veel sympathie opleveren. Het is nu aan Heineken om met een tegenreactie te komen, dat zou sterk zijn en eerlijk gezegd verwacht ik dat ook wel. Biertje! is weer terug, daar moet Heineken iets mee kunnen doen. In het verleden hebben beide biermerken overigens wel vaker op een grappige manier ingehaakt op elkaars campagnes, denk aan de Bavaria spin off van de legendarische walk-in fridge campagne van Heineken."

'Sympathie voor Bavaria'

,,Een geweldige zet van Bavaria", zegt consumentenpsycholoog Patrick Wessels. ,,Dit is psychologisch ook heel interessant, op verschillende niveaus. Natuurlijk straalt het verbondenheid uit, interessanter is dat veel carnavalvierders zich daarin zullen herkennen".

,,Het wekt sympathie op voor Bavaria, omdat we ook onszelf graag zo zien zoals het merk zich opstelt. Een beetje self-serving bias zorgt er namelijk voor dat wij ook diegene zijn die de hand uitsteekt, zelfs naar onze grootste vijanden. Niet altijd en helemaal waar natuurlijk, maar wél de manier waarop we onszelf graag zien en dus heel geschikt om je merk aan te koppelen".

Wessels vindt de carnavalscampagne toch ook 'een gedurfde zet'. ,,Ik ben heel benieuwd of en hoe Heineken gaat reageren, Bavaria daagt ze immers nu nadrukkelijk uit. Er is voldoende creativiteit om er een gave twist aan te geven en weer de bovenliggende partij te worden."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.