Nieuws Marketing

Centrum Rijssen wacht metamorfose

Meer horeca op de pleinen en minder nadruk op detailhandel. Het centrum van Rijssen wacht een behoorlijke verandering, als het aan de gemeente Rijssen-Holten ligt. Nieuwe impulsen zijn hard nodig om ervoor te zorgen dat het centrum ook de komende jaren het visitekaartje van de stad blijft. Voor het centrumplan heeft de gemeente 1,75 miljoen euro gereserveerd.

Van onze redactie 11 januari 2016

Centrum Rijssen Lenneke Lingmont

Een groot deel van de visie die beschreven is in het centrumplan is tot stand gekomen na overleg met ondernemers en bewoners uit de stad. Inwoners konden en kunnen hun ideeën kwijt via sociale media als Facebook en Twitter.Het is overigens niet zo dat het totale beleid voor de binnenstad op de schop gaat. Zo benadrukt Rijssen-Holten dat sommige dingen niet veranderen. Gratis parkeren dichtbij de winkels bijvoorbeeld. Dat moet beslist behouden worden voor Rijssen.

Frisse windWel moet er een frisse wind in het centrum gaan waaien. De gemeente verwacht dat de hoeveelheid detailhandel de komende jaren gaat krimpen. In het nieuwe centrumplan is al rekening gehouden met een kleiner kernwinkelgebied. Winkelend publiek kan daarvoor voornamelijk terecht aan de Haarstraat en de Grotestraat. In dat gebied is de detailhandel het belangrijkste en dit mag niet door andere functies verstoord worden.

Voor het gebied rondom de winkelstraten is die visie minder strak. Daar is ook ruimte voor bedrijven met een andere functie. Dan gaat het onder meer om de Bouwstraat, de Elsenerstraat en de Rozengaarde. Dat deel van het centrum geldt eveneens als winkelgebied, maar ook andersoortige bedrijven kunnen er terecht. De gemeente hoopt tevens dat ondernemers zich melden die zich bezighouden met wonen, dienstverlening, grootschalige detailhandel en zogenaamde pick up points, waar klanten bijvoorbeeld bestellingen kunnen afhalen.

WonenBehalve dat de gemeente allerlei ondernemers naar het stadscentrum wil trekken, hoopt het college ook op meer bewoners. Een belangrijk speerpunt in het centrum is dat er een stimuleringsprogramma voor wonen in het centrum moet komen. Er is extra aandacht voor nieuwe vormen van wonen, zoals stadswoningen en de realisatie van hofjes. Er mogen niet te veel appartementen bijkomen.

VermaakEvenementen schuiven de komende jaren waarschijnlijk steeds meer op naar pleinen als Het Schild en de Hogewal. Met name Het Schild ziet Rijssen-Holten als het kloppend hart van de stad. Dit plein verdient volgens de gemeente een kwaliteitsimpuls in zowel de openbare ruimte als de gebouwen die eromheen staan. Daarom wil de gemeente op beide pleinen de komst van horeca stimuleren. Zowel op Het Schild als op de Hogewal is er voldoende ruimte om nieuwe (dag)horecavoorzieningen te realiseren.

Foto: Europaplein in het centrum van Rijssen (Lenneke Lingmont).