Nieuws Marketing

Een goede bedrijfsnaam is een advertentie op zichzelf

TOM KUIPER 23 maart 2016

Bedrijfsnaam zo verzin je een goede bedrijfsnaam bedenken

Je hebt een mooi idee of zelfs al een interessant product en je kunt niet wachten om het in de markt te zetten. Maar eerst moet het beestje nog een naam krijgen. En dat blijkt voor veel ondernemers lastiger dan verwacht. Want hoe vind je een bedrijfsnaam die bij jouw onderneming past? En hoe zorg je ervoor dat je over tien jaar nog steeds blij bent met die bedrijfsnaam?

Naamgeving is een vak. Nederland telt drie specialisten die zich er fulltime mee bezighouden. Globrands, dat onder meer Senseo, Thalys en Menzis bedacht, is een van die bureaus. ,,Wij raden ondernemers aan flink de tijd te nemen om een naam te bedenken," zegt Madeline du Perron, die binnen Globrands de schakel vormt tussen het creatieve team en de klant. ,,Een naam verandert nooit en is - als het goed is - op zichzelf een gratis miniadvertentie."

HuiswerkDe grote valkuil is, dat je te veel met eigen ogen naar je bedrijf kijkt, terwijl de naam vooral aansprekend moet zijn voor je doelgroep. Je eigen smaak of die van kennissen vormt niet per definitie een goed uitgangspunt wanneer je een naam probeert te bedenken.

,,Hoe duidelijker je visie en je strategie, hoe groter de kans dat je erin slaagt je bedrijf een goede naam te geven," zegt Madeline. ,,Weet waar je wilt staan, wie je doelgroep is en wie je concurrenten zijn." Daarna moet je vooral goed je huiswerk doen. Controleer in het merkenregister of de naam die je in gedachten hebt, al bestaat, of de domeinnaam nog vrij is en of je naam in een andere taal niet toevallig een ongewenste betekenis heeft.

Een goede naam is vooral een naam waarin een belangrijke, onderscheidende eigenschap naar voren komt. Voorbeelden hiervan zijn volgens Madeline energieleverancier Vandebron (nuchter, Nederlands, maar met een diepere lading) en dierentuin Wildlands in Emmen (speelt in op de fantasie van de bezoeker, kan met de tijd mee en is bijna een nieuw begrip).

GroeienHet komt zelden voor dat zo'n goede naam het resultaat is van één eurekamoment. Bovendien moet een naam groeien. ,,In het begin zegt de naam wellicht nog niet zoveel, maar als de naam later wordt geladen met de juiste waarde, als mensen je product gaan associëren met de naam, begint die te leven. We hebben weleens gehad dat de achterban van een klant de door ons gekozen naam aanvankelijk absoluut niet mooi vond, maar toen er een paar jaar later een fusie was, stonden die mensen op de barricaden om hun eigen naam te behouden."

De do’s...• Ken jezelf, je product en weet wie je wilt aanspreken• Neem de tijd• Bedenk of je naam toekomstbestendig is• Controleer of je naam merkrechtelijkbeschikbaar is• Controleer of je naam niks geksbetekent (in een andere taal)

... en don’ts• Verwacht geen wauw-gevoel; een naam moet groeien• Betrek niet de hele goegemeente bij je naamgeving• Maak keuzes; probeer niet alles in je naam te communiceren• Probeer niet in één dag tot een naam te komen• Richt je niet te veel op .com-domeinnamen