Nieuws Marketing

'Een mooie rotonde is het beste visitekaartje'

Theo Paijmans | Foto: Archieffoto 29 januari 2016

Rotonde Zoetermeer Marketing 1065

Een aantal rotondes in de stad is door Zoetermeerse bedrijven geadopteerd. Destijds was de stad een van de eerste gemeenten die dit deed, zo schrijft het AD. Tijd voor een tussenstand.

Rijdend in haar auto viel het oog van Cora Huijbens, fractievoorzitter van D66 Zoetermeer, jaren terug op een rotonde die flink afstak tegen de bebouwing. In positieve zin dan, omdat een prachtig onderhouden bloemenkleed de rotonde bedekte.

AdopterenHet zicht op die goed onderhouden rotonde zette haar aan het denken: ,,Ik me af wat er afgesproken was over de rotondes in Zoetermeer. Ik was benieuwd naar de invulling ervan en wat de verwachtingen zijn.''

Vervolgens gaf haar fractie in 2004 de aanzet tot de mogelijkheid dat Zoetermeerse bedrijven een rotonde adopteren. Dit deed de partij door middel van een motie waarin, in het kader van het onderhoud van de openbare ruimte, speciale aandacht werd gevraagd voor de verfraaiing van rotondes in de stad. De toen nog nieuwe trend was uit België overgewaaid. Zoetermeer was een van de eerste Nederlandse gemeenten die ermee aan de slag gingen.

VisitekaartjeHet laatste initiatief stamt alweer uit 2007, toen de fractie een aanvullende motie indiende voor een aantal destijds overgebleven rotondes. Toen werd bijvoorbeeld ook de mogelijkheid van een reizende expositie van kunstuitingen meegenomen.

Ook nu vindt D66 Zoetermeer dat rotondes het visitekaartje van de stad vormen en dat het belangrijk is om het kwaliteitsniveau van de geadopteerde rotondes in de gaten te houden. Zo merkte de fractie deze week nog in schriftelijke vragen aan het college van Zoetermeer op dat sommige rotondes goed onderhouden en verzorgd zijn, maar dat er ook rotondes zijn waar, naast een reclame-uiting, alleen wat gras en paardenbloemen groeien.

HufterproofInderdaad worden niet alle rotondes even goed onderhouden. Waar dit wel nauwgezet gebeurt, stak in het verleden soms de typische stadskwaal vandalisme de kop op. De gemeente raadt bedrijven dan ook aan om dat wat ze op de rotonde neerzetten hufterproof te maken.

Restaurant De Sniep was een van de eerste bedrijven die een rotonde adopteerden. ,,Wij hebben er een reuzenterras-set opgezet,'' zegt Inge van der Burg van De Sniep. ,,We moesten ons ontwerp wel eerst indienen bij de welstandscommissie. We hebben ervoor gezorgd dat de set hufterproof was. Op een gegeven moment gebruikten jongeren de set om zich in te drinken voor ze gingen stappen. Wij konden dan de volgende dag de blikjes opruimen. Het onderhoud, zoals grasmaaien, doen we verder zelf. De rotonde ligt bij ons voor de deur. We gaan er wel mee door.''

NaamsbekendheidIlona en Jeffrey Benning hebben met hun juridisch advieskantoor sinds een jaar een rotonde geadopteerd in de wijk Meerzicht. Op hun rotonde staat een levensgrote replica van Vrouwe Justitia. Die kocht het tweetal op een veiling. Het standbeeld had een keer te lijden onder vandalisme. Gelukkig bleef het bij die ene keer. De Bennings maken de rotonde elke twee weken schoon. Ze verwijderen dan het onkruid en poetsen het beeld op.

Zelf zijn ze tevreden over de adoptie van 'hun' rotonde. ,,Het gaf ons wel naamsbekendheid,'' constateert Ilona Benning.

StimuleringsprijsDe fractie van D66 wil nog een nieuw element in de rotonde-adopties introduceren, in de vorm van een soort stimuleringsprijs voor de mooiste rotonde. Huijbens: ,,We denken eraan om een prijsvraag in te stellen voor de drie mooiste rotondes. Het is wel afhankelijk van de antwoorden van het college of we dat gaan doen.''