Nieuws Marketing

Enschedese startup SciSports naar Silicon Valley

Giels Brouwer (26) en Anatoliy Babic (23) vliegen komende week naar Silicon Valley. De oprichters van voettbaldata-bedrijf SciSports bezoeken de Amerikaanse technologieregio op uitnodiging van de Europese Unie, schrijft Tubantia.

Gerben Kuitert | Foto: Annina Romita 25 augustus 2016

Sci Sports Giels Brouwer

'SEC2SV' is de naam van het project waarin de Europese Unie vijftien kansrijke technologie start-ups uit de 28 aangesloten lidstaten laat kennismaken met investeerders en ondernemers uit Silicon Valley. Er staan onder meer bezoeken aan Google en Microsoft op het programma. SciSports uit Enschede is het eerste en enige Nederlandse bedrijf dat is uitverkoren.

„We zijn daar aangekondigd als één van de Next Unicorns. Zo noemen Amerikanen bedrijven die een miljard dollar of meer waard worden", zegt Giels Brouwer (26). „Het is nooit verkeerd daar in beeld te komen bij investeerders. Ze kunnen helpen deuren te openen, of licenties afnemen. Met Microsoft werken we trouwens al samen. We mogen gratis een grote hoeveelheid data opslaan op hun servers."

Budget voor voetbalstatistieken

Er zijn twee financieringsrondes geweest, waarbij SciSports meer dan een miljoen werkkapitaal heeft opgehaald. Er zijn nu 41 mensen (20 fte) aan de slag bij het bedrijf, dat drie jaar geleden werd opgericht door drie UT-studenten. SciSports begon als verzamelaar van data van voetbalprofs.

Het bedrijf verzamelt via internet nog steeds gegevens en statistieken van spelers uit bijna alle profcompetities van Europa en Zuid-Amerika. Clubs die een nieuwe speler willen aantrekken, krijgen door SciSports aan de hand van de zoekvraag en het beschikbare salaris- en transferbudget een lijst met kandidaten. „We werken op abonnementsbasis voor twaalf clubs in zeven landen", zegt directielid Hans d'Hollosy van SciSports.

Videoanalyses

Nog meer potentie lijkt het nieuwste product van SciSports te hebben: BallJames en een aantal afgeleiden van dat systeem. BallJames genereert automatisch data uit videobeelden van voetbalwedstrijden. Bij een trainingsveld of in een stadion worden veertien camera's opgehangen, die elke beweging vastleggen in de veertien zones waarin het veld is onderverdeeld.

BallJames genereert vervolgens zelf gegevens als de zuiverheid, richting en snelheid van de passing, sprintkracht, sprongkracht, looplijnen en hoe dicht de bal aan de voet blijft bij een aanname. D'Hollosy: „Wij werken aan een systeem dat voor 99 procent betrouwbare 3D-data zorgt van elke speler op het veld." Een Britse topclub moet de eerste internationale klant worden. In Nederland wordt BallJames getest bij Heracles en Vitesse.

SciSkill Index

Een nieuw product dat al klaar is, is SciSkill Index. „Een systeem, opgebouwd met wiskundige foefjes, dat voorspelt hoe goed spelers in de toekomst worden", legt Brouwer uit. „Het gaat dan om de invloed die een speler heeft op zijn team en het resultaat." Hans d'Hollosy vult aan: „In de onderhandelingen over een grote Nederlandse transfer die in de maak is, gebruikt de verkopende partij de resultaten van onze SciSkill Index om de groeimogelijkheden te onderstrepen van de speler die ze willen verkopen."

Gerelateerde artikelen:Heracles Almelo wordt proeftuin voor data-analisten van SciSports