Nieuws Marketing

Familiebedrijf maakt voor elk land z'n eigen onderbroek

Voor Patricia Engelvaart is een reis naar Tunesië geen avontuur meer. Bijna routinematig bezoekt ze daar de fabriek waar Engelvaart Bodywear uit Waddinxveen kleding laat maken. "Die fabriek heeft mijn vader opgezet. Hij nam het bedrijf over van mijn opa en oma, die in de garage zijn begonnen, waarna ze het bedrijf hebben uitgebouwd tot drie productielocaties."

Bert van den Hoogen | Foto: Marlies Wessels 27 december 2016

Engelvaart

"Mijn opa verkocht eerst zelf op de markt en daarna aan de tussenhandel en aan grootwinkelbedrijven. Mijn vader verplaatste de productie vanwege de kosten naar het buitenland. In Tunesië heeft hij de fabriek opgezet waar we al ons ondergoed vanaf de draad maken en waar nu 400 mensen werken. In Waddinxveen hebben we alleen nog maar ons kantoor en magazijn."

Felle kleuren

Nadat Patricia het bedrijf in 2010 van haar vader had overgenomen, introduceerde ze het merk RJ Bodywear voor het hogere segment. "Om lingeriewinkels te bereiken was het nodig op beurzen te staan. Via een van die beurzen, Lingerie Pro in Antwerpen, kregen we onze eerste klanten in België. We ontdekten dat Belgen meer lingerie kochten dan Nederlanders. Dus stuurden we onze vertegenwoordiger voor zuidelijk Nederland wat vaker naar België."

Door de crisis werd de afzet in Nederland moeizaam, dus ging de vertegenwoordiger voor noordelijk Nederland Duitsland verkennen. "Hup, een weekje naar de nonnen in Vught om Duits te leren en op zoek naar Duitse klanten. We dachten dat het ongeveer hetzelfde zou gaan als in België, maar Duitsers zijn qua ondermode totaal anders dan Belgen en Nederlanders. Onze grootste collectie is van polyamide en heeft felle kleuren, maar Duitsers willen natuurlijke materialen, gematigde kleuren en ook heel andere modellen."

Agentschap

Als Engelvaart een kans wilde maken op de Duitse markt, was een totaal ander soort ondermode nodig. "We vonden de stof Tencel: een met nanotechnologie ontwikkeld natuurproduct, recyclebaar en bovendien huidvriendelijk. In combinatie met Pima-katoen kregen we een prachtige stof. We hebben een totaal nieuwe productlijn binnen het merk RJ Bodywear ontwikkeld. Die collectie heet The Good Life. Inmiddels hadden we een agentschap in Duitsland opgezet. The Good Life kreeg op een grote beurs in Dortmund een goede ontvangst. We hebben de eerste voorbestellingen al binnen."

De betreding van de Duitse markt noemt Patricia onverwachts maar niet onbezonnen. "Als we Duitsland met een strategisch plan hadden willen veroveren, had dat een enorme investering gevraagd. We zijn met minimale kosten Duitsland gaan verkennen, hebben goed naar de Duitse klant geluisterd en hebben vervolgens onze producten en strategie aangepast. En nu hebben we een productlijn die niet alleen voor de Duitse markt kansrijk is."