Podcast De Zo Genaamde Podcast

Kleine letter f en hoofdletter Q: het eigenzinnige en eigentijdse verhaal achter de naam fonQ

Dit keer duikt naamexpert Floris Hülsmann in het verhaal van fonQ. Kleine letter f aan het begin, hoofdletter Q aan het eind. Een opvallende naam, van een net zo’n opvallend bedrijf: fonQ verkoopt in haar webwinkel trendy meubels, lampen, cadeaus en accessoires. Hoe is het bedrijf op deze naam gekomen? Heette het altijd al zo? En wat is de gedachte erachter? Ceo Jeremiah Albinus legt het haarfijn uit in De Zo Genaamde Podcast.

Dezogenaamdepodcast fonq 1

Naam-expert Floris Hülsmann en ceo Jeremiah Albinus (rechts) in het hoofdkantoor van fonQ.

Van onze redactie 19 december 2022

Wat naamexpert Floris Hülsmann in deze De Zo Genaamde Podcast natuurlijk als eerste wil weten van ceo Jeremiah Albinus is: waar komt de naam fonQ vandaan? ,,Nou ja, om in alle eerlijkheid te vertellen, ik weet het niet 100 procent, want ik ben begonnen in het bedrijf in 2007, toen met één van de oprichters en allebei de oprichters zijn het bedrijf uit, waarbij ik verschillende verhalen heb gehoord over de origin story over de naam fonQ'', vertelt Albinus in het hoofdkantoor van het online warenhuis in Utrecht.

''In de basis richten wij ons wel op de online koper, die wat meer tussen de 25 en 55 jaar zit. 70 procent is vrouw''

Jeremiah Albinus, ceo fonQ

De naam fonQ met een kleine letter f een hoofdletter Q

Het verhaal wat de ceo het meeste bijgebleven is, is dat het een opdracht is geweest bij een reclamebureau waar het uitgezet is. ,,Mede-onderdeel van de opdracht was een naam verzinnen die eigenzinnig, eigentijds, vrolijk, fris, uniek, creatief moest zijn. Daar is de naam fonQ uitgerold, met een kleine letter f een hoofdletter Q, wat vanuit mijn marktinghart al perfect klopt.'' Waarom het perfectie is, dat hoor je in de podcast.

Over marketing gesproken. Op wie is die marketing gericht. Is er eigenlijk wel een fonQ-doelgroep, vraagt Hülsmann zich af. ,,In de basis richten wij ons wel op de online koper, die wat meer tussen de 25 en 55 jaar zit'', antwoordt Albinus. Opvallend is dat de klant overwegend vrouwelijk is, maar liefst 70 procent is vrouw.

Lees ook: Het verhaal achter de naam Innocent: 'Het zegt alles, maar vergt ook uitleg'

Van Moos tot Fesberg: het hoe en waarom van de andere fonQ-merknamen

Hoe neemt fonQ het op tegen de andere giganten in de woonmarkt. Het bedrijf gelooft erin dat de klantreis steeds meer digitaal wordt afgelegd, een klantreis die steeds vaker uitloopt op een aankoop online. Albinus: ,,Om wat cijfers mee te geven: we weten dat 25 procent van alle klantenreizen online begint. Dat betekent dat een klant gewoon thuis op zijn bank, in de trein of waar hij ook is, zit te kijken naar welke bank, eettafel of hanglamp hij wil kopen.''

fonQ heeft een collectie van ongeveer 140.000 producten staan. Ook deze producten hebben vaak een behoorlijk opvallende, catchy merknaam meegekregen. Welke namen dat zijn, hoe deze zijn ontstaan en wat de favoriete namen van de ceo zelf zijn? Luister naar deze podcast en je hoort het. Tip van de sluier? Er is het merk Moos, gericht op de meer industriële producten. Verder is er ook Fesberg. De naam doet je al vermoeden dat het huer om Scandinavisch design gaat. Daarnaast zijn er nog andere voorbeelden, echter verklappen we natuurlijk niet alles in dit artikel. Dus druk op die play-knop van deze podcast.

Benieuwd naar het complete verhaal achter fonQ? Luister dan de hele podcast via Spotify of Apple Podcasts. Vergeet niet te abonneren om geen enkele aflevering te missen. Volgende week het verhaal achter de merknaam Univé.

Lees ook: Transloetje, Edison the Petit en Floatzac: elke productnaam Fatboy combineert lol met kwaliteit

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details