Podcast De Zo Genaamde Podcast
Kleine letter f en hoofdletter Q: het eigenzinnige en eigentijdse verhaal achter de naam fonQ
Dit keer duikt naamexpert Floris Hülsmann in het verhaal van fonQ. Kleine letter f aan het begin, hoofdletter Q aan het eind. Een opvallende naam, van een net zo’n opvallend bedrijf: fonQ verkoopt in haar webwinkel trendy meubels, lampen, cadeaus en accessoires. Hoe is het bedrijf op deze naam gekomen? Heette het altijd al zo? En wat is de gedachte erachter? Ceo Jeremiah Albinus legt het haarfijn uit in De Zo Genaamde Podcast.

Naam-expert Floris Hülsmann en ceo Jeremiah Albinus (rechts) in het hoofdkantoor van fonQ.
Wat naamexpert Floris Hülsmann in deze De Zo Genaamde Podcast natuurlijk als eerste wil weten van ceo Jeremiah Albinus is: waar komt de naam fonQ vandaan? ,,Nou ja, om in alle eerlijkheid te vertellen, ik weet het niet 100 procent, want ik ben begonnen in het bedrijf in 2007, toen met één van de oprichters en allebei de oprichters zijn het bedrijf uit, waarbij ik verschillende verhalen heb gehoord over de origin story over de naam fonQ'', vertelt Albinus in het hoofdkantoor van het online warenhuis in Utrecht.
''In de basis richten wij ons wel op de online koper, die wat meer tussen de 25 en 55 jaar zit. 70 procent is vrouw''
De naam fonQ met een kleine letter f een hoofdletter Q
Het verhaal wat de ceo het meeste bijgebleven is, is dat het een opdracht is geweest bij een reclamebureau waar het uitgezet is. ,,Mede-onderdeel van de opdracht was een naam verzinnen die eigenzinnig, eigentijds, vrolijk, fris, uniek, creatief moest zijn. Daar is de naam fonQ uitgerold, met een kleine letter f een hoofdletter Q, wat vanuit mijn marktinghart al perfect klopt.'' Waarom het perfectie is, dat hoor je in de podcast.
Over marketing gesproken. Op wie is die marketing gericht. Is er eigenlijk wel een fonQ-doelgroep, vraagt Hülsmann zich af. ,,In de basis richten wij ons wel op de online koper, die wat meer tussen de 25 en 55 jaar zit'', antwoordt Albinus. Opvallend is dat de klant overwegend vrouwelijk is, maar liefst 70 procent is vrouw.
Lees ook: Het verhaal achter de naam Innocent: 'Het zegt alles, maar vergt ook uitleg'
Van Moos tot Fesberg: het hoe en waarom van de andere fonQ-merknamen
Hoe neemt fonQ het op tegen de andere giganten in de woonmarkt. Het bedrijf gelooft erin dat de klantreis steeds meer digitaal wordt afgelegd, een klantreis die steeds vaker uitloopt op een aankoop online. Albinus: ,,Om wat cijfers mee te geven: we weten dat 25 procent van alle klantenreizen online begint. Dat betekent dat een klant gewoon thuis op zijn bank, in de trein of waar hij ook is, zit te kijken naar welke bank, eettafel of hanglamp hij wil kopen.''
fonQ heeft een collectie van ongeveer 140.000 producten staan. Ook deze producten hebben vaak een behoorlijk opvallende, catchy merknaam meegekregen. Welke namen dat zijn, hoe deze zijn ontstaan en wat de favoriete namen van de ceo zelf zijn? Luister naar deze podcast en je hoort het. Tip van de sluier? Er is het merk Moos, gericht op de meer industriële producten. Verder is er ook Fesberg. De naam doet je al vermoeden dat het huer om Scandinavisch design gaat. Daarnaast zijn er nog andere voorbeelden, echter verklappen we natuurlijk niet alles in dit artikel. Dus druk op die play-knop van deze podcast.
Benieuwd naar het complete verhaal achter fonQ? Luister dan de hele podcast via Spotify of Apple Podcasts. Vergeet niet te abonneren om geen enkele aflevering te missen. Volgende week het verhaal achter de merknaam Univé.
Lees ook: Transloetje, Edison the Petit en Floatzac: elke productnaam Fatboy combineert lol met kwaliteit