Nieuws Marketing

De Gasfabriek is de verbindende factor tussen ondernemers

In het voormalige kantoorgebouw van Essent aan de Zutphenseweg in Deventer is nu De Gasfabriek gevestigd. Wie werken hier, en volgens welke filosofie? De Stentor zocht het uit.

René Vorderman | Foto: Ronald Hissink 26 augustus 2016

Gasfabriek Deventer Ronald Hissink

Fotograaf Michael Rhebergen (29) beschikt over een magnifiek uitzicht. In het kantoorgebouw dat ooit van het Gemeentelijk Energiebedrijf en Essent was, kijkt hij uit op de IJssel, de Wilhelminabrug en de Lebuïnustoren, waarbij de zon fraai glinstert in de rivier. Rhebergen is één van de gebruikers van het pand dat sinds dit jaar dienst doet als business innovatiecentrum, genaamd De Gasfabriek.

Meer dan alleen gebruiker

Gebruiker is eigenlijk niet het goede woord, vindt Paul Blankhorst, één van de zes initiatiefnemers van het centrum. Hij spreekt van deelnemers. Want wie lid wordt van De Gasfabriek (75 euro per maand) en er een kantoor wil, committeert zich aan een bepaalde stijl van werken, een bepaalde geest. Blankhorst: „We balloteren, waarbij we onder andere letten op toekomstgerichtheid en duurzaamheid. Je moet hier niet alleen iets komen halen, maar ook iets toevoegen."De Gasfabriek verbindt ondernemers, onderwijs en overheid aan elkaar. „De drie o's", aldus Blankhorst. Representanten van al die drie geledingen zijn present in het innovatiecentrum. Van elkaar leren en komen tot nieuwe producten of diensten staat centraal.

Thema

Daartoe worden zogenoemde kansrijke innovatiekringen (kik) belegd. Die beginnen met een algemeen thema als mobiliteit of duurzaamheid en fungeren als trechter. Deelnemers spuien ideeën die worden aangescherpt tot een concreet, werkbaar plan. Zoals het duurzaamheidsplatform dat Marco Scholten (34) ontwikkelde, met software en een app. Het platform steunt lokale initiatieven op het gebied van schone energie. Scholten: „De software kan gebruikt worden om een bedrijf op te zetten." Op de app kunnen beheerders van een zonne- of windmolenpark zien hoeveel energie ze besparen.

„We zijn ook bezig met een zonnepark op het terrein van De Gasfabriek." Scholten voelt zich thuis in het voormalige energiepand, door de visie van De Gasfabriek. „Hoe kan het radicaal anders in plaats van beter, sneller en goedkoper?" Rhebergen trok vooral om pragmatische redenen naar de kantoorunit. „Ik had werkruimte nodig. Die heb ik hier voor een fijne prijs." Waarom past hij in De Gasfabriek? „Ik zoek naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen.

Jonge ondernemers

Dan Silke van der Velde (23) van Jurkenhuren.nl. De bedrijfsnaam vertelt wat ze doet. „In 2015 heb ik de Saxion Ondernemers Award gewonnen", vertelt ze. „In de jury zat Harry Romkema, één van de mannen achter De Gasfabriek. Via hem ben ik hier terecht gekomen."Ze verhuurt designjurken van kleine merken uit het hoogsegment. „Als je een jurk koopt voor een bruiloft of gala, blijft 'ie daarna vaak in de kast hangen. Zonde. Mijn generatie hecht sowieso minder aan bezit. Huren is dan een goed alternatief."Gerelateerde artikelen:Deventer springplank voor Belgisch bierJurken huren: een hippe jurk voor één dag