Nieuws Marketing

Gratis parkeren op koopzondagen in Hengelo

Wie voortaan op een koopzondag de auto pakt voor een bezoek aan de Hengelose binnenstad, hoeft niets meer in de parkeermeter te stoppen. Vanaf komende zondag is parkeren gratis. Maar dat geldt niet voor de parkeergarages: hier moet gewoon worden betaald. Oók in de gemeentelijke parkeergarage De Beurs aan de B.P. Hofstedestraat.

Van onze redactie 28 januari 2016

Parkeren Thinkstock

Hiermee gaat een langgekoesterde wens van de Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH) in vervulling, meldt de gemeente: "Het college heeft die wens overgenomen. Met gratis parkeren op koopzondagen wil het college het bezoek aan de binnenstad een impuls geven." De gemeenteraad heeft dit voorstel overgenomen tijdens de bezuinigingsdiscussies voor de periode 2016-2019.Geen meldingHet centrummanagement is blij met de versoepeling, maar vraagt zich wel af of het voor iedereen helder is dat zondag de knip niet hoeft te worden getrokken. Op de parkeerautomaten wordt inmiddels geen melding meer gemaakt van betalen op zondag, om misverstanden te voorkomen.

HoesjesDat maakt het voorstel van SCH-voorzitter Henk Dassen en centrummanager Gerard Veldhof om de automaten zondag met hoesjes af te dekken, overbodig. Maar om de versoepeling nog duidelijker te maken onder het publiek heeft het centrummanagement deze week displays met een verhelderend tekstje onder de winkeliers uitgedeeld. Die kunnen ze op hun toonbank zetten.

50 mille minderHet gratis parkeren betekent dat de gemeente jaarlijks 50 mille minder binnen krijgt: 30 mille uit de parkeerautomaten en 20 mille aan parkeerboetes. "Dit voorstel heeft naar verwachting geen effect op de bezoekersaantallen aan de binnenstad", tekende het college vorig jaar aan. Veldhof en Dassen: "Nee, er zal niemand naar de binnenstad rijden omdat het parkeren niets kost. Maar het werkt wel drempelverlagend. Parkeren op Plein Westermaat en bij de wijkwinkelcentra is ook gratis. Dit ligt dus in de lijn."

Commerciële parkeergarages De commerciële parkeergarages en de gemeentelijke parkeergarage De Beurs doen niet mee. Exploitant Q-Park diende tijdens de feestdagen al eens een bezwaarschrift in tegen gratis parkeren in de binnenstad. Dat werd niet ontvankelijk verklaard. Ook een verzoek om schadevergoeding werd afgewezen.

Het centrummanagement heeft wel begrip voor de houding van de exploitanten, maar wil toch met de gemeente naar mogelijkheden voor gratis parkeren kijken.

Foto: Thinkstock