Nieuws Marketing

Hangop uit eigen keuken

Zuster Evie levert hangop in een groot deel van Nederland. Sinds kort wordt het oude dessert ook in Krabben-dijke gemaakt. Thuis in de keuken bij Cynthia Verton. Dit meldt de PZC.

Van onze redactie 16 februari 2017

Hangop

Niet iedereen zal bij het woord hangop gelijk de juiste associatie krijgen. De jongeren zullen misschien denken aan een smartphone die uit zichzelf het gesprek beëindigt. Anderen wellicht weer aan een westernschavot met een daarboven bungelende strop. Allemaal onzin natuurlijk. Want hangop is een oud Nederlands nagerecht dat bezig is aan een indrukwekkende comeback. Met hulp van Zuster Evie.

Zuster evie

,,Zuster Evie is een franchise-concept, bedacht door Eline Tromp uit Raamsdonkveer", legt Cynthia Verton uit. De Krabbendijkse is de eerste Zeeuwse Zuster Evie. In haar eigen keuken maakt zij sinds eind vorig jaar het oude zuiveldessert voor winkel en horeca. ,,Zuster Evie maakt ambachtelijke producten en bestaat eigenlijk uit twee takken. De ene maakt hangop en de andere heet Puike Potten. Dat heeft te maken met oude inmaaktechnieken. Maar daar hou ik me niet mee bezig. Wie weet dat ik dat er nog eens bij gaan doen, maar voorlopig doe ik alleen de hangop."

Concept

Het concept is ontstaan in 2014 en is nu bezig met een flinke opmars. ,,Omdat het in Brabant zo goed liep, is Eline gaan kijken of uitbreiding naar andere provincies mogelijk was. Er zijn inmiddels al 38 zusters, zo uit m'n hoofd. Ik ben er eind vorig jaar mee begonnen, als eerste in Zeeland. In Zeeuws-Vlaanderen is onlangs ook iemand gestart met hangop en in Burgh-Haamstede doet iemand nu de Puike Potten."

Hangop

Hangop is een oud zuivelgerecht dat veel wordt gegeten als dessert. ,,We maken op de ouderwetse manier hangop. Dat wil zeggen dat de yoghurt twaalf uur in een kaasdoek wordt gehangen. Dan lekt het al die tijd uit en hou je een romige hangop over. Die zoeten we met vanille van het vanillestokje en daar voegen we nog een saus aan toe en een lekkere topping. We hebben een heleboel verschillende smaakjes."De hangop van de Krabbendijkse Zuster Evie gaat naar winkels in de buurt en naar restaurants. ,,We verkopen het aan de retail en aan de horeca. Voor de retail hebben we een beker voor twee tot drie personen. Die vind je bij speciaalzaken: de groenteboer, de traiteur en de kaasboer bijvoorbeeld."Ook in sommige restaurants staat het oude nagerecht inmiddels op de kaart. ,, Voor de horeca leveren we het kant en klaar. In een mooi glas met een dekseltje erop. Dan hoeven ze enkel maar het deksel eraf te doen en kan het zo uitgeserveerd worden. We hebben ook een kindervariant. Dan zit het in een klein weckpotje met smarties bovenop en een lollie erbij."

Franchiseconcept

Het franchiseconcept zorgt ervoor dat alle zusters werken met hetzelfde recept. ,,Als je bij mij bijvoorbeeld de Karma Caramel bestelt, dat is de variant met caramelsaus en fudgeblokjes als topping, dan is die bij mij exact hetzelfde als in Brabant of Gelderland. Zelfs de yoghurt is overal van hetzelfde merk, alles is exact dezelfde receptuur."Naast de zekerheid van de vaste receptuur biedt de zusterconstructie nog een aantal voordelen, volgens Verton. ,,We houden goed contact met elkaar. Vooral via de groeps-app waarin we elkaar vragen kunnen stellen en elkaar kunnen helpen. En één keer in het kwartaal komen we bij elkaar voor een zustermeeting."