Nieuws Marketing

Het gaat nog steeds niet goed met Blokker

De Blokker Groep heeft het lek nog lang niet boven water, schrijft het AD. Gisteren zette het concern de 176 speelgoedwinkels van Maxi Toys in onder meer België, Italië en Frankrijk in de etalage. Volgens de Belgische krant De Tijd moet zakenbank Rothschild een koper zien te vinden

Annemieke van Dongen 23 maart 2017

Blokker 13

Niet alleen in de speelgoedbranche worstelt de Blokker Groep met concurrentie van webwinkels als Bol.com en prijsvechters als Action. Het familiebedrijf is ook bij zijn andere formules, waaronder Blokker, Marskramer, Xenos en Leen Bakker, aan het reorganiseren. Daarbij zijn reeds honderden banen geschrapt.

Het bedrijf van de familie Blokker heeft online de boot gemist en schrijft al een aantal jaren op rij rode cijfers. In 2015 (de resultaten over 2016 zijn nog niet bekend) ging het om een verlies van 52 miljoen euro.

Dalende omzet

In februari kondigde het bedrijf nog aan 69 filialen van Blokker in België te sluiten. De afgelopen vijf jaar heeft de huishoudwinkelketen zijn omzet in het land met 20 procent zien dalen, over 2016 wordt een verlies van 18 miljoen euro voorzien. In Nederland heeft Blokker de afgelopen twee jaar in stilte 50 vestigingen gesloten. Zusterformule Marskramer sloot in drie jaar 64 locaties, bleek onlangs uit cijfers van onderzoeksbureau Locatus.

Tegelijkertijd investeert het winkelconcern in online verkoop en het verbouwen van winkels. Zo trok het bedrijf vorig jaar meer dan 100 miljoen euro uit voor een nieuw Blokker-logo, meer luxe producten in het assortiment en een eigen huismerk. Dure tv-commercials met de Amerikaanse actrice Sarah Jessica Parker in de hoofdrol moesten weer meer vrouwen naar de opgefriste huishoudwinkel lokken. De resultaten van die reorganisatie zouden echter dusdanig tegenvallen dat een deel van der veranderingen weer is teruggedraaid. Zo maakte Blokker vorige maand bekend dat 'iconische producten' als 'het bekende sudderplaatje, het radiatorbakje, de pluizentondeuse en de groene zeep' weer in het assortiment zijn opgenomen.

Lees ook: Action groeit tegen de klippen op