Nieuws Marketing

Het resultaat van een crowdfundingsactie

Peter van de Vusse | Foto: Ruud Voest 27 januari 2016

Metamorfosenacrowdfundingsactie1065

De grote zaal van de Stadsschouwburg is al ruim drie weken in gebruik, toch wordt er nog dagelijks volop in gewerkt. Na anderhalf jaar is de grootscheepse renovatie van Dudoks rijksmonument vrijwel voltooid. 'De grandeur is terug,' vindt Sebastiaan van Haperen, hoofd techniek en gebouwbeheer.

"Er zijn nog wat opleverpuntjes,'' zegt architect Ronnie Kuiper van Van Hoogevest Architecten, tijdens een officiële rondleiding door de gerenoveerde Stadsschouwburg in het AD. "De muren van de grote zaal zijn nog niet gestuukt en geschilderd. Aan de nieuwe Italiaanse stoelen komen naambordjes te hangen. Het resultaat van een crowdfundingsactie om de theaterstoelen te adopteren."

De architect somt nog wat afwerkingspuntjes op. "Her en der moeten snoertjes en kabeltjes worden weggewerkt, lampen dezelfde kleur krijgen en bewegwijzering bij de grote zaal worden aangebracht." Bij de gemeente ligt een aanvraag voor een terras aan de voorkant.

Uitgeleefd theaterDe Stadsschouwburg is in de afgelopen 1,5 jaar ingrijpend gerenoveerd. "Het was een uitgeleefd theater", oordeelt medewerker Albert Schoneveld. "Veel achterstallig onderhoud.'' In de eerste fase zijn onder andere de Blauwe Zaal, de entreehal, restaurant Zindering en de kantoren verplaatst en vernieuwd. Afgelopen zomer ging de Douwe Egbertszaal (de grote zaal) dicht. Ook foyers en een centrale lift, zeer toegankelijk voor mindervaliden, zijn onder handen genomen. De kosten van de verbouwing bedragen zo'n 12 miljoen euro.

Het resultaat mag er zijn: Utrecht heeft een multifunctionele Stadsschouwburg: publieksvriendelijk, open, licht, ruim, duurzaam en toch met behoud van het ontwerp van architect Willem Dudok. De status van rijksmonument zorgde voor beperkingen. Zo was dubbelglas verboden en mochten de stalen kozijnen niet vervangen worden.

MetamofoseParadepaardje is de grote zaal. Die heeft een metamorfose ondergaan. Er zijn maximaal 847 stoelen. Minder dan in de oude zaal, maar daardoor is er meer zitcomfort.

De zaal kreeg een heftribune: het achterste deel van de tribune kan in vijf minuten worden aangesloten op het balkon, zodat extra zitplaatsen ontstaan. Een uniek staaltje techniek, stelt Van Haperen.

Hij wijst voorts op de techniek in de zaal, voor het publiek weggewerkt in panelen in de muren. De akoestiek is geperfectioneerd door 'gaten' en 'schillen' in het plafond en de muren. Ook is er geïnvesteerd in geluidsdichte deuren. Het zicht op het podium is verbeterd doordat de tribune meer omhoogloopt. In het hele gebouw hangen energiezuinige led-lampen.

"Het ontwerp van Dudok uit 1941 was niet echt praktisch", zegt Martine Bakker, schrijfster van een boekje over 75 jaar Stadsschouwburg Utrecht. "De architect heeft laten zien dat met respect voor het ontwerp er toch veel verbeterd is. De oorspronkelijke volumes van de ruimtes zijn terug.''

Restaurant Zindering is sinds 5 september een 'stadsrestaurant' voor zo'n 150 gasten, waar iedere avond à la carte gegeten kan worden, zegt hoofd horeca en verhuur Floris Blom. Na een moeilijk begin komt de loop er sinds dit jaar aardig in. "Vorige week woensdag waren er zo'n 170 dinergasten van de universiteit en 50 overige bezoekers.''

Een verdieping lager zit 'lunchroom' Mevrouw Dudok. Een laagdrempelig stadscafé, dat een ontmoetingsplek wil zijn. "Waar Zindering een restaurant is voor bezoekers van een voorstelling, kun je in Mevrouw Dudok een kop soep, hartige taart of salade eten."