Nieuws Marketing
'Ik verveelde me nogal thuis'

Al bijna 24 jaar maakt hij radio voor Caribisch Nederland. Schijndelaar Wim Vermeulen (73) strooit elke zondag Nederlands regionaal nieuws de eilanden over, bericht het Brabants Dagblad maandag.
Welkom luisteraars, fijn dat u luistert naar 'U spreekt met Nederland', klinkt er vanuit de studio van Nieuwsradio Caribisch Nederland in Schijndel. Wim Vermeulen zit achter zijn moderne pc en luistert naar het bulletin van deze week. "Ik heb iets met de Antillen", vertelt hij. "Ik ben er geboren, ken de eilanden en vind het gewoon geweldige mensen. Elk eiland heeft zijn eigen cultuur en ik merk dat Nederlanders de cultuur daar eigenlijk helemaal niet kennen. Het is een totaal ander leven. Door het radio maken houd ik vast aan mijn roots."
De Schijndelaar werkte 38 jaar bij de Hema en maakte daarnaast onder meer radio voor de LOS (Lokale Omroep Schijndel). "Ik ben vanaf de oprichting betrokken geweest bij de LOS, die toen nog in een studio in Den Bosch zat. Ik zag dat en dacht: dat ga ik ook voor Curaçao doen."
Vermeulen maakte eerst programma's over de Antillen voor de LOS en kwam in aanraking met Papy Jeserun, die ervoor zorgde dat
Vermeulen een show kreeg opCuraçao. "Een Nederlandse show op een Papiamentstalige zender valt gewoon op. En het is een stuk rustiger. Op de Antillen hoor je de hele dag hompa tompa-muziek en dan komt daar ineens die gekke Wim Vermeulen doorheen met zijn show."
TelevisieVia via komt Vermeulen bij de televisie terecht. "De zoon van Papy zei tegen me dat ik televisie moest gaan maken. Kun je het je voorstellen? Maar het leek me wel leuk! Drie jaar lang zocht ik bijzondere mensen op. Zo heb ik de moeder van Bob Marley geïnterviewd, gitarist Julian Coco en dokter Bob Pinedo. Het was echt leuk om te doen."
Drie jaar lang werkte hij als camerajournalist voor de eilanden. "Maar op een gegeven moment werd de belasting in combinatie met mijn werk te groot. Je moet het land in, filmen, monteren, dat ging gewoon niet meer."
De radioshow van Vermeulen begon op Curaçao, maar waaiert al snel uit naar de andere eilanden. "Met het afscheid van Papy Jeserun in het Vredespaleis stond ik in de rij te wachten, toen de man achter me vroeg of we nog hapjes kregen. Ik kende hem niet, maar het bleek Mito Croes te zijn, staatsraad van Aruba. Ik zei tegen hem dat ik dacht van niet en vroeg of hij zin had om naar de McDonald's te gaan. We zijn gaan eten, ik heb hem leren kennen en later kwam ik zo bij Robert Croes uit die vroeg of ik ook op Aruba uit wilde zenden. Ze zijn er heel erg enthousiast."
Van 1990 tot 2013 maakte hij U spreekt met Nederland. "In 2013 kreeg ik een Man Bijt Hond-gevoel. Ik was erop uitgekeken. Daarnaast had ik fysiek wat problemen en had ik het eigenlijk helemaal gehad. Maar toen ik een jaar thuis zat, verveelde ik me nogal. Ik bedacht me dat de mensen in Caribisch Nederland het regionale nieuws gewoon missen. Dus besloot ik mijn show in een nieuw format te gooien. De vorige draaide nog op cassettebandjes, behoorlijk achterhaald ja."
Het bulletin duurt 55 minuten en bevat vier nieuwsitems. "De radiostations daar pikken de grootste items op, gooien er wat muziek doorheen en dat is het. Ik pak het nieuws dat je daar normaal niet hoort, zoals de huidige ontwikkelingen op Eindhoven Airport. En dat combineer ik met leuke luistermuziek, die weer aansluit op de items. Op de Antillen is Vermeulen inmiddels een bekende geworden. "In het vliegtuig zei een stewardess eens: Hé, u spreekt met Nederland! Ze herkende me aan mijn stem. Leuk toch?"
Op de Antillen hoor je vooral hompa tompa- muziek en dan komt er ineens de show van Vermeulen doorheen
RadioDe geschiedenis van de radio start in feite in 1831, toen de elektriciteit werd uitgevonden. Heinrich Hertz ontdekte in 1887 hoe elektromagnetische radio-golven kunnen worden opgewekt en ook hoe deze terug kunnen worden ontvangen.
De eerste radioverbindingen waren bedoeld voor communicatie tussen kuststations en schepen op zee. Ze gebruikten het morse-alfabet. Pas later werd telefonie ingezet.
België had in 1914 de eerste radio-uitzending. In 1919 kwam de eerste omroepzender ter wereld in de lucht in Den Haag. Het was de zender met de roepletters PCGG.