Nieuws Marketing
Van eigen kapperszaak in Delden naar mededirecteur van Blessurewinkel
'Waar begin je in 's hemelsnaam aan?' Jolita Buddingh kreeg het meer dan eens te horen. Ze was 28, had een goedlopende kapperszaak in Delden en genoot van het vrijgezelle leven.

Toen ze haar huidige man leerde kennen, ging het snel. ,,Binnen vijf maanden woonden we samen en had ik opeens een gezin met drie kinderen, die hij meebracht uit zijn eerdere huwelijk. Ook verkocht ik mijn kapsalon en ging ik in zijn bedrijf werken, een groothandel in hulpmiddelen tegen (sport)blessures. Ja, natuurlijk waren die reacties destijds logisch. Het waren ook grote veranderingen. Maar het was de beste beslissing in mijn leven. Ik heb een gelukkig huwelijk en ben nog nooit één dag zonder plezier naar mijn werk gegaan."
ProblemenNa de switch heeft Buddingh het alleen maar drukker gekregen. Van de groothandel, aanvankelijk gerund vanuit de kelder in huis, is ze inmiddels mededirecteur.Ook is ze manager van de Blessurewinkel in Hengelo, waar ze drie gespecialiseerde medewerkers in dienst heeft. ,,Ik ben altijd bezig geweest met bijleren", vertelt Buddingh. ,,Toen ik kapster was volgde ik al allerlei cursussen: schoonheidsspecialiste, manicure en Frans. Maar ook volgde ik een cursus sportmassage samen met een vriendin.
Tekst gaat verder onder de foto
Mensen helpen Op een gegeven moment werkte ik acht dagen per week, dat ging niet meer. Op carrièrevlak heb ik mede daarom de keuze gemaakt het kappersvak vaarwel te zeggen. Ik verbrandde natuurlijk alle schepen achter me, maar het gevoel om mensen echt te willen helpen bleef. Eerder hielp ik mensen met hun uiterlijk door ze een mooi kapsel aan te meten, nu help ik mensen die problemen hebben. Bovendien wilde ik op eigen benen blijven staan en mijn carrière opbouwen. Met de blessurewinkel werken we aan het voorkomen van pijn en blessures op langere termijn. Een fysiotherapeut kan iemand masseren, maar over een half jaar zijn de klachten soms terug. De juiste hulpmiddelen zorgen ervoor dat iemand permanent van pijn af komt. Daarbij zijn we later, vanuit STEP Nederland, ook begonnen met preventieve trainingen voor het bedrijfsleven. Die gaan over het voorkomen van fysieke overbelasting om zo verzuim tegen te gaan."
Genieten,,Toen de groothandel van de grond kwam, kregen we ook steeds meer vragen uit onze directe omgeving. Bij de tennisclub hoorden we vaak klachten over tennisarmen, of mensen die niet de juiste enkelbrace hadden. Zo ontstond het idee voor de blessurewinkel. Van de training en scholing die ik geef, geniet ik. Het is al met al best bijzonder dat ik bezig ben aan mijn tweede carrière, maar ik heb er nog geen seconde spijt gehad."Jolita BuddinghWas eigenaar van een kapsalonIs nu mededirecteur van een groothandel en manager Blessurewinkel