Nieuws Marketing

Kleine ondernemers stimuleren innovatie

Marcel de Jong | Foto: Guus Schoonewille 13 januari 2016

Newproductsqontentfox1065

Het Delftse bedrijf New Products en het Leidse Qontentfox staan met hun innovatieve VetVat in de Toekomstmakers top 100 van RTL-Z, Accenture en het ministerie van Economische Zaken.

Het Nederlandse bedrijfsleven wil met deze top 100 de innovatiekracht van ons land aantonen. Nederland is vanaf 1 januari een half jaar voorzitter van de Europese Unie. De regering wil in die periode innovatie hoog op de Europese politieke agenda zetten. De Toekomstmakers top 100 zal daar een belangrijke rol in spelen.

"Zo brengen we de diversiteit van Nederlandse innovatie in beeld," legt Eppo Bruins uit, jurylid van de Toekomstmakers top 100 en Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. "We hebben aandacht gehad voor zowel kleine bedrijven en startups als het innovatief grootbedrijf", vertelt hij in een interview met het AD.

Dat het VetVat een plek heeft gekregen in deze top 100 is een belangrijk succes voor bedenker Bob Goulooze, eigenaar van Qontentfox, en ontwerper Hans Couvee, directeur van New Products. Het VetVat is een fraai vormgegeven bakje waarin mensen hun olie en vet uit de keuken kunnen opvangen.

Schone handen"De consument houdt altijd schone handen," benadrukt Bob Goulooze. Hij legt uit dat het VetVat bijdraagt aan een schoner milieu. ,,Vet en olie verdwijnen nu via de afvoer of het toilet in het milieu. Met het schoonmaken van riolen en het grofvuil van vet is tien miljoen euro per jaar gemoeid. Die kun je besparen door het gescheiden opvangen en recyclen van olie en vet. Bovendien kun je van de olie- en vetbestanddelen biobrandstof maken."

Het ontwerp is inmiddels gemaakt, maar geld voor het maken van een prototype is er niet. Het vinden van een investeerder blijkt behoorlijk ingewikkeld.

ConsumentenGoulooze: "Er zijn zeker partijen die ons innovatieve product interessant vinden, maar de markt heeft nog niet veel ervaring met het samenwerken met consumenten of kleinere particuliere partijen, zoals wij. Olifanten vrijen met olifanten. Wij zijn gewoon van een andere league. Bovendien heb ik het gevoel dat de grote marktpartijen een innovatief idee liever zelf bedenken."

Ook de banken geven niet thuis, is de ervaring van Goulooze. ,,Bij banken krijg je pas kansen als je het geld niet meer nodig hebt. Ze nemen werkelijk geen enkel risico meer."

Volgens Hans Couvee heeft het bedrijfsleven voorlopers nodig, kleine bedrijven die zoeken naar echte oplossingen voor serieuze maatschappelijke problemen. ,,Grote bedrijven zijn een soort olietankers, traag en moeilijk bij te sturen. Vaak blijven zulke ondernemingen vasthouden aan het segment waarin men al jaren actief is." Hij noemt daarbij vooral de oliemaatschappijen. ,,Het is voor hen lastig om het roer rigoreus om te gooien. Daar is een kleine revolutie voor nodig. Het zijn dus de kleine ondernemers die aan de bel moeten trekken. We hebben maar één aarde. Kleinschalig ondernemen komt steeds meer op.''

Eppo Bruins bevestigt dat samenwerking tussen grote bedrijven en kleinere partijen belangrijk is: "Innovatie is gebaat bij een ecosysteem met diversiteit: grote corporates die kapitaal, schaal en capaciteit hebben en kleine innovatieve bedrijven die zonder ballast snel en disruptief kunnen innoveren."

Goulooze en Couvee stellen wel dat daarvoor ook een meer actieve rol van de overheid nodig is. Couvee: "We hebben al glasbakken, we zamelen het papier gescheiden in, het groenvuil. Waarom kan de overheid bedrijven en consumenten niet prikkelen hun olie en vet gescheiden in te zamelen?"