Nieuws Marketing

Kunstenaars vullen straat vol lege winkels

Vijf etalages vol kunst. Daarmee is de Kerkstraat in Ommen ineens een aantrekkelijk straatje geworden. De lege winkelpanden met hun kale muren en donkere etalages waren Ommenaren een doorn in het oog. Stichting Vechtdalkunsten heeft voor een oplossing gezorgd, een pop-up gallery.

Sandra Veltmaat | Foto: FFU Press Agency 3 maart 2016

Ffu press agency kunst 1

Met de 'vernissage' van woensdagavond moet de laatste bedompte lucht uit het pand aan de Kerkstraat 7 verjaagd zijn. Met een hapje en een drankje is de opening van de kunstexpositie in de tijdelijke pop-up gallery gevierd.

Sinds enkele weken zijn de sleutels van de winkels in de Kerkstraat in handen van de stichting Vechtdalkunsten. Huur hoeft ze er niet voor te betalen. Dat kunnen de ruim vijftig kunstenaars van de stichting zich niet eens veroorloven.

DoelZe hebben zich een flinke taak ten doel gesteld. Namelijk, de etalages vullen van de vijf leegstaande winkelpanden in het straatje dat de Bermerstraat met het Kerkplein verbindt. Niet met kleding, schoenen of prullaria uit China of Taiwan. Maar met echte kunst. Werk van lokale artiesten dat het ambachtelijke niveau overstijgt, zoals stichting Vechtdalkunsten het omschrijft. Dankzij bemiddeling van de lokale makelaar en de bereidwilligheid van de vastgoedonderneming die de panden probeert te verkopen of verhuren, hebben de kunstschilders, beeldhouwers, keramisten, tekenaars en andere kunstenaars van de stichting de ruimtes ter beschikking gekregen.

MiddenstandOok de middenstand in Ommen vaart er wel bij. Hoewel het met de leegstand in het centrum flink minder is geworden het afgelopen jaar, bleef het straatje de spreekwoordelijke rotte kies in het centrum. "Er zijn nog wel wat leegstaande panden, de voormalige Zeeman in de Brugstraat, en wat panden achter de kerk. Maar verder is het behoorlijk vol geworden", somt Linda van Erk op. Samen met Tom Lucassen en Elly Rijnders vormt de Ommense het bestuur van Vechtdalkunsten. Babette Duinkerken is een van de exposanten en zorgt voor de coördinatie, bezetting van de etalages en de pop-up gallery.

BezoekersDe kunstenaars die exposeren zorgen er ook voor dat er iemand ter plekke is om bezoekers te ontvangen. "Het eerste wat we doen is koffie en thee zetten. Iedereen is welkom voor een praatje", vertelt Lucassen enthousiast. Elke twee maanden komen andere kunstenaars aan bod in de etalages en in de pop-up gallery.

De stichting groeit als kool en is begonnen als de werkgroep Omm'zien kunst, initiatiefnemer van projecten als Kijk op Kunst gedurende de herfstvakantie, kunstenaars aan het werk op de kerstmarkt, het openluchtatelier Montmartre in de zomer en de panelenroute door het centrum van Ommen.

De pop-up gallery aan de Kerkstraat 7 is op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.