Blog Neuromarketing
Patrick Wessels: meer dan zeven keuzes is zinloos
Keuzestress. Te veel om uit te kiezen. Het komt veel van ons zeker bekend voor. Misschien is het eens een goed idee om de consument minder keus te bieden, zo betoogt consumentenpsycholoog en Raad van Advies-lid Patrick Wessels in zijn nieuwste blog op De Ondernemer. Wij maken nu alvast een keuze voor jou: gewoon lezen, deze blog!

Keuzestress: niet iets dat je de consument wilt voorschotelen.
Luister hier ook naar het radio-interview met Patrick Wessels op het MKB Ondernemerscongres:
Niet zo lang geleden heb ik de andere leden van de Raad van Advies van De Ondernemer persoonlijk leren kennen. Samen met hen was ik uitgenodigd om Indonesisch te gaan eten. Een bijzonder smakelijke keuze en gelukkig eentje zonder keuzestress. Van de kaart was alvast de Rijsttafel ‘Anak Depok’ gekozen; wij hoefden daar alleen nog maar van te genieten.
Menukaart
Een uitstekende keuze, zo bleek toen ik de gerechten probeerde. Psychologisch natuurlijk ook een goede keuze, omdat het keuzestress voorkomt bij de leden van de raad. De menukaart van dit specifieke restaurant zit wat dat betreft toch al behoorlijk goed in elkaar. Terwijl dat elders helaas ook wel eens mis gaat: eetcafés die minimaal tien voorgerechten opsommen of bistro’s waar je de keuze hebt uit zeker vijftien hoofdgerechten. Geweldig dat de kok ze allemaal kan bereiden, maar voor mijn brein een drama.
''Geweldig dat de kok ze allemaal kan bereiden, maar voor mijn brein een drama''
Meer keuze betekent meer vrijheid en is daarom een betere optie, toch? Niet als het aan consumentenpsychologen ligt. Zoals Barry Schwartz in zijn boek 'The Paradox of Choice' uitlegt, is het extreem belangrijk de keuze juist te beperken. Te veel keuze leidt tot keuzestress. Daardoor kiezen we helemaal niet. Of blijft knagen dat we misschien wel een betere keuze hadden kunnen maken.
Door de bomen het bos niet zien
Dat geldt voor restaurants en ook voor iedere andere ondernemer die z’n assortiment samenstelt; online en offline, in winkels en in webshops. Hoeveel verschillende dienstenpakketten stel je samen en hoe voorkom je dat klanten door de bomen het bos niet meer zien in jouw winkel met interieuraccessoires? De kunst is om niet te veel keuze te creëren. Wat is dan te veel? Zo’n zeven stukken informatie houdt ons brein nog wel uit elkaar, plus of min één voor de variatie onder ons.
Beperk het aantal gerechten
Winkeliers die meer willen verkopen en restauranthouders die vlotter bestellingen willen opnemen doen er verstandig aan keuzestress te voorkomen. Beperk het aantal gerechten op de kaart en de verschillende producten binnen een categorie. Het is geen probleem een uitgebreid assortiment te voeren, zolang er per categorie niet meer dan die zeven alternatieven zijn. Verdeel het in ‘boeken’, ‘managementboeken’ en dan ‘onderhandelen’ en verdere filtermogelijkheden. Of presenteer vleesgerechten en kipgerechten los van elkaar. Ideaal om keuzestress te voorkomen, zodat klanten makkelijker een keuze maken.
Patrick Wessels
Consumentenpsycholoog
Raad van Advies-lid Patrick Wessels is al meer dan 10 jaar zelfstandig consumentenpsycholoog en SEO-tekstschrijver. Hij schrijft blogs over consumenten, gedrag en inzichten vanuit marketing en psychologie. Hij wordt enthousiast van slimme campagnes die consumenten blij maken.