Het was eigenlijk puur toeval dat Geldhof tegen het pand aan de Geldersekade aanliep. "Ik zag meteen dat de ruimte die te huur stond veel mogelijkheden had," zegt Geldhof, die in het dagelijkse leven makelaar is. "De volgende gedachte was: wat kan ik hiermee doen? Waar is behoefte aan?"
Dat was halverwege juni. Krap twee maanden later worden de laatste fietsenrekken geïnstalleerd. Voor 17,50 euro per maand kunnen buurtbewoners en forenzen een van de tweehonderd stallingsplekken huren. Vanaf de Geldersekade is het drie minuten lopen naar Amsterdam Centraal.
Deze situatie komt menig Amsterdammer bekend voor: geen plekje kunnen vinden in de fietsenstalling terwijl je trein op het punt staat te vertrekken, hem dan toch maar aan een brug vastzetten om aan het eind van de dag tot de conclusie te komen dat je fiets is weggeknipt. Geldhof zag genoeg redenen om de concurrentie met de stallingen op het station aan te gaan.
Eigen plekje
Goed, stallen bij Geldhof kost een paar euro extra, "maar daarvoor krijg je wel je eigen plekje," zegt hij. Nummertjes op de muur moeten voorkomen dat je onnodig rondjes loopt. "Klanten hebben een eigen chip waarmee ze 24 uur per dag naar binnen kunnen. Een minuut later staan ze weer buiten."
Door het chipsysteem hoeft Geldhof er straks ook niet zelf te gaan zitten. De bovenburen hebben twee gratis plekjes in de stalling gekregen. In ruil daarvoor houden de oudere dames de boel een beetje in de gaten. "Zij zijn mijn camera's," zegt Geldhof.
Klantenbestand
Het duurt nog zeker twee weken voordat Geldhof officieel opengaat, maar vijftien procent van de plekken is al verhuurd. "Nu zijn het vooral nog buurtbewoners die hun mooie fiets of elektrische fiets liever binnen zetten." Later hoopt hij ook forenzen aan zijn klantenbestand toe te voegen.
Over de naam hoefde hij niet lang na te denken: Fietsenstalling Amsterdam Centraal. "Dat is toch wat het is? Ik hoopte dat die naam het goed zou doen op Google, maar dat valt nog een beetje tegen." Gelukkig heeft Geldhof nog even om hieraan te werken. Hij tekende een huurcontract voor tien jaar.
Chinese kruiden
Vanaf de stoep van de Geldersekade rollen klanten hun fiets naar binnen. Daar ruikt het nu nog wat vreemd. "Dit was jarenlang een opslagplaats voor Chinese kruiden," legt Geldhof uit. Het pand, dat uit twee verdiepingen bestaat, huurt hij ook van een vrouw in China.
De dozen met kruiden hebben plaatsgemaakt voor de fietsenrekken die Geldhof op Marktplaats vond. Delen van het lage plafond zijn fel oranje geverfd om botsingen met het voorhoofd te voorkomen. "Ik ben alleen nog op zoek naar zo'n rek met twee verdiepingen, dan zijn we helemaal klaar." 15 augustus gaat de stalling officieel open.
Zelf rijdt Geldhof overigens op een scooter. "Ik heb heus ook wel een fiets hoor. Maar dit is toch wat sneller."