Nieuws Marketing
Organisator Mega Piraten Festijn: "We kunnen nog twintig jaar doorgaan"
Het Nederlandstalige lied is van levensbelang voor het Mega Piraten Festijn. Tienduizenden muziekliefhebbers vullen de tenten van het piratenfestival. Op 29 oktober staat het circus in Deventer.

Sinds zijn eerste Mega Piraten Festijn in april 2004 is organisator Eddie Mensink (48) tot op de millimeter betrokken bij het festival. "Ik ben er altijd bij, ook als ik ziek ben. Het Mega Piraten Festijn is een gouden formule. Afgezien van wat beginnersfouten, hebben we in al die jaren niets veranderd. Het festival kan wat mij betreft nog makkelijk twintig jaar doorgaan."
Nederlandstalige liedAan het bestaansrecht van het Nederlandstalige lied heeft Eddie nooit getwijfeld. Als voormalig deejay en radiopiraat draaide hij van alles, maar hij had ook steeds een nummer van eigen bodem paraat. Hij bracht artiesten vanuit het illegale circuit naar het commerciële podium. "Zoals De Wuko's met De ijsbeer komt toch uit het Noorden. Ken je dat lied? Ze bestaan nog steeds. Lekkere polka's met grappige teksten." De organisator bracht ook samen met vier andere deejays carnavalshits uit onder de gelegenheidstitel Alle Vijf. "Denk aan: Alle Handjes. En we maakten een nieuwe versie van Mijn Tante heeft een olifant."
VerslavingEddie groeide op in Nieuwleusen en is oorspronkelijk opgeleid tot automonteur, maar muziek speelde al van jongs af aan een grote rol in zijn leven. Eerst illegaal, later volstrekt legaal. Vanaf zijn zestiende draaide hij platen in discotheken door het hele land. "Piraterij is een verslaving. Dat gevoel raak je nooit meer kwijt. Het mag eigenlijk niet wat je doet, dat maakt het spannend. Ik zie het ook bij mijn zoon. De jeugd vindt het nog steeds prachtig, zeker hier in het oosten van het land. Ik zocht als piraat alleen Nederlandstalige muziek en voor de discotheken moest het vooral Engelstalig zijn."
Als deejay ging hij door tot zijn 37ste, tot het Piraten Festijn te groot werd. "Ik vond het ook tijd voor een nieuwe generatie. Je moet niet te lang doorgaan. Als piraat kun je zenden tot je tachtigste. Misschien doe ik het weer als ik oud ben."
VerkennenZijn Mega Piraten Festijn staat in weilanden, op evenemententerreinen, in het centrum van de stad of aan de rand van een dorp. Met de medeorganisatoren verkent Eddie al ver van tevoren uitgebreid de locaties. Alles moet perfect zijn. "We stellen zeer hoge eisen aan het licht en de techniek in de tent. Buiten moet het minstens zo soepel verlopen. Het oogt supergezellig en ongedwongen, maar daar gaan heel wat slapeloze nachten aan vooraf. Elke keer is het weer spannend, maar gelukkig hebben we zelden calamiteiten."
(Fotograaf: Annita Romita)
HuiskamersfeerDe megapiratentent komt uit België en wordt door vijftien mensen in drie dagen opgezet. De oranje-blauwe circuskolos met veertien masten is een attractie op zich. Sinds kort hangen er ook tien ouderwetse lampenkappen in de zaal. "Geen gewone, maar echt megakappen, waar je met een groep onder kunt staan. We horen mensen vaak zeggen: 'We zien elkaar straks terug bij de blauwe lamp'. De lampen zijn een aanwinst. We willen een echte huiskamersfeer creëren."
Met zo'n megatent zijn de weersomstandigheden van groot belang. "Ik bel bijna dagelijks met mijn vriend Eef Stel, tuinder in Ankum. Zijn voorspellingen kloppen altijd, ik kan er blind op vertrouwen. Maar een keer hadden we pech. In Wapenveld was er zoveel regen gevallen dat de ondergrond te nat was voor het opzetten van de tent. Ik heb de boel toen een week uitgesteld. Zelfs bij harde storm zijn we doorgegaan. Een transportbedrijf wilde hun vrachtwagens rondom de tent parkeren, zodat de zwaarste windstoten werden gedempt."
De deureDe belangstelling voor het Mega Piraten Festijn lijkt alleen maar groter te worden. Er komen steeds meer touringcars en het eindejaarsfestijn in het Gelredome kan rekenen op 30.000 bezoekers. "We hadden even een dipje vanaf 2010. Het was alsof de mensen geen behoefte meer hadden aan onze muziek", vertelt Eddie. "De bezoekersaantallen daalden behoorlijk. Het waren ook crisisjaren, mensen gingen tijdelijk minder de deur uit. Gelukkig bleven wij in de kracht van het festijn geloven, want na drie jaar stroomde de tent weer vol."
Als die tent op zaterdag 29 oktober gevuld is met ruim 6.000 bezoekers, kan het feest beginnen. De presentatie is als vanouds in handen van de Twentse Willy Oosterhuis. In een van zijn vele glitterpakken zal hij de toeschouwers verwelkomen. Vooral families en groepen, jong en oud. Met onvervalst Overijssels accent roept Willy elke keer weer: "Piraten der Lage Landen, welkom op het Mega Piraten Festijn. Dit is het huis van het Nederlandse Lied en u bent erbij!". En zijn introductielied zal in Deventer ook zeker niet ontbreken: 'De deure, de deure, wie steet er veur de deure, dat vroagt wie ons af!'.
Willie Oosterhuis (Fotograaf: Emiel Muijderman)
Dertig artiestenDaarna betreden minstens dertig bekende en minder bekende Nederlandstalige artiesten het podium. De organisator heeft geen favoriete artiest, maar kan wel enkele vaste oudgedienden noemen, zoals Jacques Herb, Marianne Weber, Koos Alberts, Jan Smit, Jan Keizer en Anny Schilder. Verder Mooi Wark, het trio Ancora met Jannes en Patrick Jongschaap, Sieneke, Thomas Berge en Wolter Kroes.
Maar er is ook voortdurend jonge aanwas, benadrukt Eddie. Zijn kameraad en oud-deejay Menno Muis van Lukassen Produkties uit Nijmegen ontdekt steeds weer nieuw talent. "Zoals de zestienjarige Gino Graus, die gaat als een speer."
Hot naar herTijdens het evenement loopt Eddie van hot naar her, hij gunt zich niet de tijd om even rustig naar de muziek te luisteren. Wel praat hij met iedereen die op zijn pad komt. "Ik wil weten wat ze ervan vinden. Laatst in Oldebroek sprak ik een echtpaar van in de zeventig. Zij kregen de kaarten cadeau van hun kinderen en noemden dit de mooiste avond van hun leven. Daar doe ik het nou voor."