Nieuws Marketing
Zo gaat Ron Simpson viraal met restaurant The Avocado Show
Het idee was om samen een leuk 'side project' op te zetten, maar nog voor het restaurant daadwerkelijk de deuren opende, ging het concept van The Avocado Show wereldwijd viraal. Nog geen jaar verder runnen Ron Simpson en Julien Zaal niet alleen een restaurant in de Amsterdamse Pijp waar gasten in de rij staan om te komen eten, ook hebben ze een merchandiselijn gelanceerd, is er een documentaire gemaakt, publiceren ze binnenkort een koffietafelboek en staat er een franchiseconcept klaar om Europa te veroveren. ‘We zijn een merk geworden, eigenlijk nog voordat we een restaurant waren.’

Ron Simpson noemt het ‘het nieuwe ondernemen’, waarbij ‘oldschool rules don’t apply.’ Toch begint het succesverhaal van The Avocado Show met een verhaal over twee vrienden, die samen iets leuks wilden proberen. “We hadden allebei een paar zaken in de evenementenbranche, maar het leek ons leuk om iets neer te zetten dat wat langer zou duren dan een feest. Horeca leek ons wel tof.”
Monorestaurant
Na een avondje brainstormen waren ze er over uit: het zou een monorestaurant worden met visueel aantrekkelijke gerechten. “Geen hamburgers, dat was al te vaak gedaan, maar we zochten naar een ingrediënt waar je alle kanten mee op zou kunnen, zoals truffel of knoflook.” Het werd avocado.
Lees ook: Hoe Haagse 'burgerbaas' Diego Buik (33) zijn burgerbusiness bouwt
Sterk en simpel
“Eigenlijk wisten we direct: dit gaan we doen. We hebben het idee nog diezelfde avond aan drie anderen voorgelegd en toen dat marktonderzoek positief uitpakte zijn we het concept gaan uitwerken. Een paar dagen later hebben we een pand bekeken en gingen ervoor.”
Simpson noemt het concept van The Avocado Show ‘sterk en simpel.’ “Daarin schuilt naar mijn mening ook de verklaring van het succes. Het is self-explanatory.”
Snel handelen
Dat het allemaal erg snel gaat, daar kijkt Simpson op dat moment nog niet zo van op. “In de hoek waarin wij ondernemen moet je altijd snel handelen. Gaat een act op het laatste moment niet door, dan moet je direct met een oplossing komen. Het gaat erom dat je durft te beginnen ook als het nog niet helemaal perfect is.”
De media aandacht die de ondernemers vervolgens met The Avocado Show krijgen, breekt alle records. Wereldwijd kijken avocadofans reikhalzend uit naar de komst van het restaurant. “Niet normaal”, zegt ook Simpson. “Het was zelfs zo erg dat we dagelijks 300 mensen moesten wegsturen. Die wilden al komen eten, maar wij zaten nog midden in de verbouwing.”
Strategie
Maar helemaal toeval is het wereldwijd viraal gaan ook niet. Er schuilt wel degelijk een strategie achter het in de markt zetten van The Avocado Show. “Geen van ons beiden is een horecagrootheid, maar we hebben wel verstand van viral marketing en branding. Met The Avocado Show hadden we eigenlijk alle winden mee.” Zo doelt Simpson op de populariteit van de avocado, maar ook op het feit dat een avocadorestaurant wereldwijd een primeur is. “Bovendien hadden we zelf een sterk netwerk waarvan we gebruik konden maken.”
Lees ook: Eindhovense friet als wereldmerk: Martin Zwerts gaat internationaal
Imperfectie
Hoewel er een gelikt perspakket klaarligt, kiezen de mannen ervoor dit niet te gebruiken. “We wilden het georganiseerde eruit halen en gebruik maken van de imperfectie.” Zo plaatsen ze in eerste instantie bewust geen datum of locatie op hun Facebookpagina. “Mensen die interesse hadden moesten zo contact met ons opnemen om hun vragen beantwoord te krijgen. Heel ouderwets zou je kunnen zeggen. Wij zagen het als mogelijkheid om een relatie op te bouwen. Bovendien wilden we ook voorkomen dat er tien keer hetzelfde artikel geschreven werd.”
Wereldmerk
Zodra ook de internationale pers lucht krijgt van The Avocado Show is de aandacht volgens Simpson ‘niet meer te sturen’. “Bij ons begon toen door te dringen dat dit niet een klein project voor erbij zou blijven, maar dat The Avocado Show kon uitgroeien tot een wereldmerk.” Dat betekende ook dat ze zo snel mogelijk de deuren van het restaurant open moesten gooien. “Dus ‘ergens na de zomer’ werd maart en tijd om een architect het pand te laten inrichten of testdraaien was er niet.”
Kapitaalinjectie
Het groot denken doet on-Nederlands aan, maar wordt met veel enthousiasme opgepikt door Shawn Harris, voormalig CEO van avocadoleverancier Nature’s Pride. “We zijn een keer met elkaar gaan eten en ze besloot direct dat ze in ons wilde investeren.” Met deze kapitaalinjectie van vijf miljoen is de internationale uitrol een feit en kan het horecaconcept doorvertaald worden naar een merchandiselijn, een koffietafelboek en een documentaire, allemaal met de avocado in de hoofdrol.
“With great powers comes great responsibility, zei Spiderman ooit eens”, grapt Simpson. Hij legt uit: “Als je over vijf jaar een rol van betekenis wil spelen, dan zul je een duidelijke mening moeten hebben over de wereld waarin je je begeeft. Op de vele duurzaamheids vragen die we kregen was onze eerste reactie dat we als klein restaurant in de Pijp geen aandeel hadden in de discussie. Maar na twee dagen demonstratief schoppen, zagen we het grotere plaatje en zijn we tot de bodem gaan uitzoeken hoe het zit met avocado’s en duurzaamheid.” Die invloed noemt Simpson vooral ‘heel tof’. “Het zorgt bovendien voor persoonlijke groei.”
Lust for life
Inmiddels werken Simpson en Zaal fulltime aan The Avocado Show en besteden ze daarnaast alle vrije tijd aan het ondernemen in het nachtleven. “We hebben een groot kantoor, waar we al onze bedrijven samen hebben ondergebracht. We laten elkaar volledig vrij in hoe we onze tijd verdelen en zaken regelen. Zolang we ons woord maar nakomen en deadlines worden gehaald.”
Het is een samenwerking die voor beiden werkt. “We hebben dezelfde lust for life”, noemt Simpson het. “We geloven in waar we mee bezig zijn en willen dezelfde avonturen met bijbehorende risico’s aangaan. En als we ergens in geloven, dan proberen we ook altijd naar de sterren te schieten.”
Simpson verwacht voorlopig dan ook nog geen rem op de groei The Avocado Show. “Tot 2019 zijn we vooral in de breedte aan het groeien, maar als ons concept straks in diverse Europese steden staat, waarom niet naar Sydney, Hongkong of New York? We gaan zien wat komend jaar ons gaat brengen.”
We wilden het georganiseerde eruit halen en gebruik maken van de imperfectie