Nieuws Sales
Hoe startup Gerrard Street na vechtjaren succes boekt met verhuur koptelefoons
Wel goed geluid, niet de hoge aanschaf-kosten. Gerrard Street levert koptelefoons die aan beide voorwaarden voldoen. Dat schrijft het AD.

De Spotify of Netflix van de koptelefoons. Korter en bondiger kunnen oprichters Dorus Galama (30) en Tom Leenders (29) niet uitleggen waar ze met Gerrard Street voor staan. De muziekliefhebbers waren er tijdens hun studententijd in Delft wel een beetje klaar mee. Keer op keer kochten ze voor veel geld een goede, maar kwetsbare koptelefoon. Een goede regenbui, struikel- of valpartij betekende vaak een enkeltje prullenbak. ,,We dachten: waarom bieden we geen abonnement aan", zegt Galama. ,,Voor een klein bedrag per maand huren klanten bij ons een koptelefoon. Gaat die kapot, krijgen ze van ons een nieuwe."
Behalve de frustraties was er nog een andere reden om het bedrijf te beginnen: het milieu. ,,Als bijvoorbeeld de kabel van je koptelefoon kapot is, is die vaak al niet meer bruikbaar terwijl de rest van het apparaat nog prima functioneert", legt Leenders uit. ,,Wij nemen de koptelefoon in en recyclen alle nog werkende onderdelen en de klant krijgt een nieuw exemplaar. Zo ontstaat onze eigen circulaire economie." Hoe overtuigd het tweetal ook was van de kracht van het idee, de beginjaren waren lastig. Lang was het onzeker of het idee zou uitgroeien tot een volwaardig bedrijf. ,,Daar zijn we nooit klakkeloos vanuit gegaan. Mislukken is altijd een reële optie geweest." Het ging in de eerste jaren dan ook niet altijd van een leien dakje. Zo was er het gedoe rondom de naam. Gerrard Street heette eerst Pelican House, naar de plek waar naar de eerste koptelefoon ter wereld kon worden geluisterd. Maar toen een pennenfabrikant een leger advocaten op het duo afstuurde, moest er een andere naam komen. ,,Vervelend, maar achteraf is het een hele leerzame tijd geweest", zegt Leenders. ,,Een nieuwe naam was zo gevonden. Gerrard Street is de straat waar de Pelican House aan lag, dus ons verhaal hoefden we niet aan te passen. En we grepen het moment ook direct aan om onze hele stijl om te gooien."
Lees ook: Waarom Netflix werknemers aanmoedigt om bij andere bedrijven te solliciteren
Die verandering zette het duo op het juiste spoor. In de zomer van 2016 vlogen de eerste 450 koptelefoons de digitale winkel uit. Volgens Galama was het succes vooral te danken aan uitgebreid klantenonderzoek. ,,Wij dachten altijd dat muziekliefhebbers in de leeftijdscategorie van 20 tot 35 onze klanten waren."
Fanaten
De leeftijd bleek ongeveer wel te kloppen, maar de koptelefoons vallen niet alleen bij muziekfanaten in de smaak. ,,Het zijn vooral de early adaptors, mensen die zich interesseren voor ontwikkelingen en nieuwe producten, die geïnteresseerd zijn. Iets anders wat uit het onderzoek kwam is dat ons maandbedrag te laag was. Het was 5 euro, maar dat vertrouwden mensen niet. Daarom hebben we er 7,50 euro van gemaakt."
Met succes. De tweede ronde van 500 koptelefoons is ook uitverkocht. De komende maanden staan voor Galama en Leenders in het teken van de volgende stap: een echt bedrijf worden. ,,We introduceren binnenkort twee nieuwe, draadloze modellen. Daarmee hopen we weer een nieuwe groep aan te spreken. Daarnaast zijn we op zoek naar financiers die ons kunnen helpen bij het zetten van die stap zodat we meer en sneller kunnen produceren. Want de consument zit op onze abonnementsvorm te wachten, daar zijn we wel achter."
Voor een klein bedrag per maand huren klanten bij ons een koptelefoon. Gaat die kapot, krijgen ze van ons een nieuwe