Nieuws Sales

Een goede pitch? Volg deze 5 stappen!

Een goede pitch helpt jou als ondernemer verder, naar een nieuwe klant, investeerder of andere relatie. De basis van je salesverhaal bestaat uit deze 5 onderdelen.

Redactie De Ondernemer / MVO 19 april 2019

Pitchen op de werkvloer quintin wierenga

Fase 1: creëer de juiste setting

Je begint straks met je pitch. Maar je hebt nu al gezorgd voor een setting waarbij jij de aandacht krijgt. Als je luisteraars al afgeleid zijn voordat je met je pitch begint, zullen ze immers nooit meekrijgen wat je zegt. Daarom heb je voor een goede introductie gezorgd, zodat je publiek vooraf al duidelijk weet wie jij bent en wat het kan verwachten.

Fase 2: open met een knal

De setting is prima. Nu moet je zo sterk openen dat je publiek gelijk naar je luistert. Je toehoorders bepalen immers al na de eerste zinnen of ze blijven luisteren of dat ze afhaken. Wees verrassend en wees creatief. Kom met een opening die mensen zich de rest van de dag nog herinneren. Trek je publiek je verhaal in.

Fase 3: vertel het probleem

Je hebt een oplossing. Misschien ben je zelf wel de oplossing. Maar een oplossing werkt alleen als anderen ook duidelijk inzien wat het probleem is. Je neemt dus aan het begin van je pitch de tijd om zo concreet mogelijk het probleem te benoemen waarmee je publiek te maken heeft.

Fase 4: vertel de oplossing

Je hebt het probleem geschetst. Nu vertel je wat jij te bieden hebt: jouw oplossing voor het probleem. Houd je oplossing simpel. Een oplossing die complex en uitgebreid is, is een nieuw probleem en geen oplossing. Grijp terug op de voorbeelden die je eerder hebt genoemd. Geef waar mogelijk al concrete resultaten of laat die resultaten zien. Belangrijk is dat je oplossing is afgestemd op je publiek. Net als bij het probleem geldt hier: vertel de oplossing beeldend, geef zo concreet mogelijke voorbeelden.

Fase 5: bereik het doel

Je wilt altijd iets van je publiek. Wees daar dus ook duidelijk over. Je publiek moet zich niet na afloop afvragen: leuke pitch, maar waarom heb ik hier eigenlijk naar geluisterd? Hoe concreter, hoe beter. Benoem hier ook duidelijk wat je publiek aan jouw doel heeft. Een doel dat alleen in het teken staat van jezelf, zal een ander niet aanzetten om voor jou te bewegen.

Doordat je al goed over elke fase van de pitch hebt nagedacht, is het maken van je uiteindelijke pitch nu een stuk eenvoudiger geworden. Je hebt alle fasen doorlopen en kunt je pitch gaan uitwerken.

Inspiratie voor goed pitchen? Hieronder staat een voorbeeld van de winnende pitch van het NK Pitchen van 2018, gegeven door Thom Uildriks:

https://www.youtube.com/watch?v=LYAa-SKa-2I

Dit is een voorpublicatie uit het boek Pitchen op de werkvloer, geschreven door Quintin Wierenga.