Nieuws Marketing

Skatehal Pier 15 haalt de straat naar binnen

De Bredase skatehal heeft in zijn tweejarig bestaan al 35.000 bezoekers gehad. "Het zijn niet alleen skaters, maar ook mensen die bezig zijn met muziek, film of graffiti. Of ze komen gewoon voor gezelligheid", zeggen de oprichters in BN/De Stem.

Mo Jaspers en Paul Verlinden | Foto: Jan Stads 31 augustus 2016

Skateboys

Als kind bouwde hij al skatebanen in de tuinbouwkassen van zijn ouders in Made. "Daar kwamen vriendjes uit de hele omgeving skaten. Toen is eigenlijk de ambitie begonnen", zegt Jeroen van Eggermond (28). Nu heeft hij een eigen bedrijf (Plywood) dat skatebanen bouwt én is hij samen met Martijn Gulden (46) oprichter van de de Bredase skatehal Pier 15. Zaterdag viert Pier 15 het tweejarig bestaan. "Inmiddels hebben we al 35.000 bezoekers gehad", zegt een trotse Gulden, ook wel bekend onder de naam ‘Bonk’, naar zijn skatewinkel in Breda.

Nieuwe standaard

Pier 15 is een van de vier overdekte skateparken in de provincie en de enige in West-Brabant. Ten opzichte van oudere skatehallen, wilden Van Eggermond en Gulden met Pier 15 een nieuwe standaard zetten. "We wilden de straat naar binnen halen. Met veel licht, bomen en bankjes in de hal", zegt Gulden. Maar ook de uitstraling van de horeca vonden ze erg belangrijk. De inrichting is modern en strak en het aanbod aan eten en drinken is divers. De horeca is vrij toegankelijk, ook voor mensen die niet komen skaten.

Voordat de skatehal in 2014 open ging, hadden Gulden en Van Eggermond al een lange weg bewandeld. Ruim zeven jaar waren er mee bezig geweest en liepen ze de deur plat bij de gemeente. "Ik denk dat ik ondertussen meer ambtenaren ken dan de burgemeester", zegt Gulden. De skatehal kreeg uiteindelijk een plek aan de Veilingkade, naast Belcrum Beach. Het gebied - voormalig industrieterrein - wordt op termijn herontwikkeld. De gemeente biedt er nu ruimte aan nieuwe initiatieven die aan minder regels zijn gebonden.

Het gebouw van Pier 15 is van de gemeente. De exploitatie wordt gedaan door de Stichting Skatehal Breda. De inrichting is deels gefinancierd met Europese subsidie en deels met geld dat via sponsors bijeen is gebracht. Inmiddels is de gemeente zelf ook enthousiast over Pier 15, zegt Van Eggermond. "De gemeente ziet dat het werkt. We hebben ook een maatschappelijk functie. Jongeren komen hier samen, maar het zijn niet alleen skaters, ook mensen die bezig zijn met muziek, film of graffiti. Of ze komen gewoon voor gezelligheid."

Innovatieve baan

Met zijn moderne inrichting is Pier 15 in trek bij skaters uit de hele regio. Maar ook skaters uit Rotterdam en Antwerpen weten de weg naar Breda te vinden. Inmiddels zijn er ook al het NK Junioren en de internationale wedstrijd Best of the West gehouden. Dat laat volgens de twee oprichters zien dat het een moderne, innovatieve baan is. "We proberen regelmatig te vernieuwen. We hebben de baan nu voor de tweede keer aangepast, zodat het ook voor de vaste mensen interessant blijft."

Ondertussen ontwikkelt de skatesport zich ook voortdurend. Kinderen kunnen al op vroege leeftijd les krijgt. Zo zijn er bij Pier 15 elke zaterdag zo’n zestig leerlingen actief, van wie de jongsten vijf jaar zijn. En ook door social media leren jongeren nieuwe technieken heel snel. "Vroeger moest ik telkens de videoband terugspoelen om te zien hoe de kick-flip ging. Tegenwoordig vinden jongeren op YouTube filmpjes waar in alles stap voor stap wordt uitgelegd. Daardoor hebben ze moeilijke tricks binnen een paar weken onder de knie, waar ik er soms wel een jaar over deed", zegt Van Eggermond.

Plannen

Met name door de komst van de vele (indoor)parken staat skateboarden de afgelopen jaren weer erg in de belangstelling. Dat kan nog meer groeien nu skateboarden zo goed als zeker een onderdeel wordt bij de Olympische Spelen in 2020. Pier 15 kan nog zeker acht jaar aan de Veilingkade blijven bestaan. Maar mogelijk ook langer als het terrein dan nog geen nieuwe bestemming heeft. Plannen zijn er nog genoeg. Onlangs is een buitenterras gerealiseerd. Er zijn ook ambities om het skatepark te verlengen naar buiten. met andere objecten, die ook weer andere type skaters trekken. Binnen in de hal willen de initiatiefnemers graag een tribune maken, ook omdat er steeds vaker (internationale) wedstrijden worden gehouden.

Of Van Eggermond en Gulden zelf nog wel eens skaten? Gulden moet lachen: "Soms, ik vond het altijd heel leuk maar ik bak er niet meer zoveel van." Ook Van Eggermond skate minder dan voorheen: "Vroeger deed ik het elke dag, nu niet meer. Maar als we dan weer iets nieuws hebben, wil ik het graag uitproberen."