Blog Social media
David tegen Goliath: wat kleine bedrijven beter doen dan de grote
Terwijl grote merken tijdens corona doen alsof hun neus bloedt, gebruiken kleine bedrijven sociale media om hun klanten te informeren. Socialemediadeskundige Elja Daae laat zien hoe je de grote jongens verslaat.

Beeld: Unsplash
In de serie 'Goed bezig' delen auteurs van Uitgeverij Haystack tips en ervaringen. Deze week Elja Daae, socialemediapionier en auteur van Super social, een boek met meer dan 500 strategieën, cases en praktische tips voor het zakelijk gebruik van Facebook, Twitter, Pinterest, YouTube, Instagram en LinkedIn.
Heb je wel eens aan mensen om je heen gevraagd wat nou goede voorbeelden zijn van bedrijven op sociale media? Ik wel. En ik kan je vertellen: je krijgt altijd hetzelfde rijtje grote merken te horen. Merken die veel investeren in hun sociale mediakanalen, met de ene na de andere inhaker als gevolg. Als kleiner bedrijf zou je bijna de moed opgeven. Tenslotte concurreer je met de grote jongens om de aandacht. Maar de coronacrisis heeft laten zien dat het tegengestelde waar is: sociale media is de plek waar je als kleine ondernemer kunt winnen. Ook zonder een mediabudget van tonnen.
Paniek bij grote bedrijven
Want wat gebeurde er? Zodra de lockdown werd afgekondigd, brak er paniek uit bij de socialemedia-afdelingen van grote bedrijven. En die paniek leidde tot …. niets. De eerste dagen van de lockdown was het op sociale media business as usual bij veel grote merken. Terwijl hun klanten met vragen zaten, gingen veel merken door met het plaatsen van geplande berichten over aanbiedingen en producten. Langzamerhand kwam er een licht corona-tintje, maar in grote lijnen bleven ze doen wat ze altijd al deden.
We zaten allemaal in hetzelfde schuitje. Maar aan de socialemediakanalen van veel grote bedrijven was dat niet te merken. Het doen-alsof-je-neus-bloedt is kennelijk een crisismanagementstrategie. Maar wel een gevaarlijke. Want het gevolg is dat je klant langzaam het vertrouwen verliest. Je klant wil graag weten hoe het bij jou zit. Zijn de wachttijden bij je bedrijf veranderd? Wat voor maatregelen neem je om productie en levering te garanderen? Zorg je wel goed voor je mensen? Welke impact heeft Corona op je organisatie? En kun je iets doen om de impact op het leven van je klant te verminderen?
Social media-succes van kleine bedrijven
Gelukkig was dat bij veel kleinere bedrijven heel anders. Zo ging het team van mijn lokale Albert Heijn direct over op het plaatsen van dagelijkse berichten op Facebook. Iedere dag las ik daar alles over maatregelen, wachttijden, voorraden en hoe trots de manager was op zijn team. Ook restaurant Pops waar ik graag kom, ijssalon Luciano en de winkels bij mij in het dorp gebruikten Facebook en Instagram om me te laten weten hoe het er voorstond en hoe ik gebruik kon blijven maken van hun diensten.
Sterker nog, veel lokale ondernemers kwamen via sociale media binnen een paar dagen al met informatie, oplossingen en aanbiedingen, zodat de omzet door kon blijven gaan. Maar goed ook, want mensen gingen massaal op sociale media op zoek naar hun favoriete bedrijven om te horen hoe het er voor stond. Waar veel grote merken angstvallig vasthielden aan een starre strategie, lieten kleinere bedrijven zien hoe het moet. En hoe flexibliteit, creativiteit en menselijk contact eigenlijk de kern van een succesvolle socialemedia-aanpak vormen.
Een actief socialemedia-account waarop je open en pro-actief communiceert kan heel veel opleveren, dat is maar weer gebleken. In tijden van crisis kan een levendig socialemedia-account het verschil maken. Op sociale media kan David Goliath nog steeds verslaan!
Nieuwsgierig geworden naar het boek Super social van Elja Daae? Bekijk het hier in de shop van De Ondernemer.