Nieuws Social media

Instellingen Instagram doen jonge ondernemers achter Circkle-app de das om

Het klonk zo mooi: geld verdienen met je foto's op Instagram. Het enige wat je hoefde te doen was een foto maken in een horecagelegenheid en die op je profiel zetten. De app Cirkle van Rotterdammer Don Perridon is na minder dan een jaar echter weer offline. ,,Ik zit in een rouwproces.''

Salwa van der Gaag 11 december 2019

Cirkle app Instagram restaurant ondernemen

Don Perridon, Bas Smit en Mick Vierdag waren in maart dolenthousiast over hun nieuwe app. © Frank de Roo

Vol enthousiasme werd Cirkle afgelopen maart gelanceerd. Don Perridon had samen met zijn compagnon twee jaar lang aan de app gewerkt. Het vertrouwen in de app was groot, zowel van hem als van ondernemer Bas Smit. De man van Nicolette van Dam besloot direct aandeelhouder te worden. ‘Fantastisch’ noemde hij het concept. Dit zou de hele influencerwereld veranderen.

Geld verdienen op sociale media

Onder die influencerwereld wordt verstaan: bekende mensen die veel geld ontvangen voor het plaatsen van foto's in een winkel, restaurant of van nieuwe kleding of bijvoorbeeld make-up. Daar wilden de mannen vanaf. Met deze app kon iederéén geld verdienen op sociale media. Het plan leek waterdicht, er was immers twee jaar lang aan gewerkt. Hoe het werkte: je plaatste via Cirkle een foto op Instagram. De app zorgde ervoor dat bij de foto kwam te staan in welke horecagelegenheid je was. Voor die reclame kreeg je een beloning. Voor iedere like een paar centen. Dat kon oplopen in euro's, die je de volgende keer bij diezelfde horecazaak kon uitgeven.

''Dit is een onzekere tijd, maar dat hoort bij ondernemen. Ik vind dat ik persoonlijk veel heb bereikt''

Don Perridon, Cirkle

Instagram

,,Het is een heel technisch verhaal, maar Instagram heeft bepaalde instellingen veranderd die voor ons heel belangrijk zijn. Ons concept hield in dat je via de app Cirkle direct een foto op Instagram kon plaatsen. Door de instellingen die veranderd zijn, kan dat nu niet meer. Dat betekent dat je eerst Cirkle moet openen en daarna naar Instagram moet om daar de foto te posten. Maar dan wel met de juiste tags en ingecheckt bij het juiste adres. Anders krijg je niet betaald", legt Perridon in het AD uit.

Hij vreest dat dat teveel handelingen zijn en de consument daar geen zin in heeft. De ‘grilligheid’ van Instagram is volgens Perridon de reden om er nu de stekker uit te trekken, maar eerder ondervonden ze al tegenslag. Gebruikers van de app Cirkle konden korting krijgen bij horecazaken als ze daar foto's hadden gemaakt en geplaatst op hun profiel. Maar wat bleek: om die korting vragen vinden veel mensen toch een beetje gênant. Dat gebeurde dus niet en dus werkte het niet zoals de oprichters hadden gehoopt.

Lees ook: Hobnow: jonge ondernemers maken online groepsreservering uitjes gemakkelijk

Bedelen om korting

Ze veranderden het model. Vanaf september kon je geld gestort krijgen, zo op je rekening. Bedelen om korting hoefde dus niet meer. Dat betekende wel dat het hele concept was veranderd. Het ging niet meer om horecazaken als Bertmans, 108 en de Huismeester waar je geld kon verdienen. Perridon zat om tafel met merken als McDonald's, Illy, Tommy Hilfiger en Dunkin’ Donuts. De contracten met ABN AMRO en Tikkie waren rond om dit nieuwe model te laten slagen. ,,Het ging als een raket. Ik geloof nog steeds heel erg in ons concept, maar ik wil niet afhankelijk van Instagram zijn. Zij kunnen mij niet garanderen dat ze niet over twee jaar weer dingen gaan veranderen.”

Toch spreekt hij van een ‘fuck up’. Zowel hijzelf als zijn aandeelhouders zijn veel geld verloren. Om hoeveel dat gaat, wil hij niet zeggen. ,,Ik zit in een rouwproces. We zijn nog aan het kijken of we er toch mee verder gaan, maar de vraag is of dat het waard is. Dit is een onzekere tijd, maar dat hoort bij ondernemen. Ik vind dat ik persoonlijk veel heb bereikt. Probeer het maar eens om met zulke bedrijven om tafel te zitten.”

''Ik geloof nog steeds heel erg in ons concept, maar ik wil niet afhankelijk van Instagram zijn''

Don Perridon, Cirkle

Kritiek op jonge ondernemer

Afgelopen week was het faillissement van Splendid Media in het nieuws. Het bedrijf uit Bergschenhoek kwam een jaar geleden in de aandacht vanwege de jeugdige leeftijd van de oprichter en diens levensstijl. De toen 18-jarige Roderick van Empel reed rond in een Audi Q7. Er kwam veel kritiek op hem, maar ondernemers staken hem juist een hart onder de riem. Dat een bedrijf van jonge ondernemers failliet gaat of moet stoppen, betekent niet dat je mislukt bent, stellen zij.

Lees ook: Het Instagrammable restaurant: ‘Mensen verklaarden me voor gek’