Nieuws Social media
Reclame op Facebook: wat wel en niet mag
Amerikaanse media staan te boek als preuts en Facebook is daar geen uitzondering op. Belangrijk als je reclame op Facebook wilt maken: check de regels.

Hoe streng Zuckerberg en co optreden blijkt met enige regelmaat als er weer een pagina offline wordt gehaald wegens het schenden van de regels. Begin juli vond de Vlaamse Instagram-pagina 'Taboob' het waterloo na enkele dagen. Niet onverwacht overigens, de account was bedoeld om te kijken wanneer plaatjes die léken op ontblote vrouwenlijven offline werden gehaald.
Facebook-reglement
Wannier iets wél en niet door de deur kan is niet altijd duidelijk. En daarbuiten: voor veel mensen is de grens op wel heel preuts gezet. Maar aan Facebook ligt het helemaal niet, zegt Facebook. ,,We hebben de weergave van naaktbeelden en seksuele handelingen beperkt omdat sommige mensen in onze community gevoelig kunnen zijn voor dit soort inhoud’’, luidt het in de richtlijnen. Daarbij verwijst Facebook bijvoorbeeld naar minderjarigen. Facebook beweert wel soepeler te zijn geworden, zoals met naaktbeelden bij protesten. Toch is er over het reglement van Facebook in het verleden wel onduidelijkheid geweest, bijvoorbeeld doordat Facebook het begrip 'pikante foto's' erg breed opvat en ook afbeeldingen van een ingezoomde bicep hieronder kunnen vallen.
De verboden lijst van Facebook
Over de volgende regels in Facebooks advertentiebeleid ontstaat vaak onduidelijkheid.
1. Seksueel getinte inhoud.
Expliciet naakt is verboden, maar ook gesuggereerd naakt en artistieke foto’s die niet seksueel bedoeld zijn. Bovendien is een vrouwendecolleté verboden, terwijl mannelijke tepels wel toegestaan zijn, iets waarover in 2013 nog een rel ontstond. Daarnaast is inzoomen op lichaamsdelen verboden, ook als dit bijvoorbeeld de buikspieren zijn.
2. Een getargete groep aanspreken op persoonlijke kenmerken als ras, afkomst, geloofsovertuigingen, leeftijd, genderidentiteit, seksuele voorkeur, financiële status, medische aandoeningen, het (niet) hebben van een strafblad of lid zijn van een vakbond.
Wanneer jouw product specifiek gericht is op zo’n groep, kun je dat wel vermelden maar is het belangrijk dat je ook meteen jouw product noemt. Goed formuleren is in dit geval een delicate kwestie. Bied je een datingapp aan voor christelijke singles aan, dan kun je wel vermelden: ‘Date christelijke singles!’ maar niet ‘Ben jij christelijk?’. En bied je een financiële dienst aan dan mag je wel schrijven: ‘Onze financiële diensten sluiten aan op jouw behoeften’, maar niet: ‘Geld tekort? Bekijk onze diensten.’
3. Iemand bij de naam noemen.
Richt jij je op een specifiek persoon met je advertentie, dan mag je die niet noemen. ‘Wij maken gepersonaliseerde T-shirts en stickers met je naam,’ mag wel, maar ‘Sabine Groothuizen, koop dit T-shirt met jouw naam erop gedrukt!’ niet.
4. Gebruik van het Facebook- of Instagram-logo.
Facebook probeert te voorkomen dat mensen hun merk of naam oneigenlijk gebruiken. Maak je dus reclame voor een groep op pagina op Facebook of Instagram, dan moet het heel duidelijk zijn dat je geen commercieel samenwerkingsverband hebt met deze social media-netwerken. Uit voorzorg stelt Facebook de volgende regels op:
- Geef het woord ‘Facebook’ altijd weer met hetzelfde lettertype en in dezelfde stijl als de tekst eromheen
- Schrijf het woord ‘Facebook’ altijd met een hoofdletter, behalve wanneer het woord deel uitmaakt van een webadres
- Gebruik het Facebook-handelsmerk niet in het meervoud of als werkwoord en kort het niet af
- Gebruik het F- of Facebook-logo niet in plaats van het woord ‘Facebook’ in advertentieteksten
- Gebruik het Facebook-bedrijfslogo niet in een advertentie. Het logo is uitsluitend bedoel voor zakelijk gebruik
5. Verder zijn er zaken verboden op Facebook die meer voor de hand liggen, zoals illegale producten of diensten, discriminerende inhoud of nepinhoud. Ook voor tabaksproducten mag er niet geadverteerd worden. De volledige lijst met verboden inhoud vind je hier.
Lees ook: Fouten waardoor je bedrijf niet groeit op social media. Plus de oplossing