Nieuws Marketing
Spelgigant Ravensburger koopt Zwols dierenkwartet
ZWOLLE - Kwartet met dierengeluiden, meer is het eigenlijk niet. Zwollenaar Arthur Scholten bedacht het in een ochtend en ziet 'zijn' Sound Quartett nu met duizenden exemplaren tegelijk door Europa gaan. De Duitse spelletjesgigant Ravensburger kocht recent voor twee jaar de rechten over van de Zwollenaar. Sinds deze maand ligt het kaartspelletje in de winkels.
Mooi voor op z'n cv, maar creatieveling Arthur Scholten (42) is met z'n vrouw Marleen (42) nog lang niet uitgedacht. Het begon een kleine tien jaar geleden met het spelen van bordspel De Kolonisten van Catan. "Op een gegeven moment wilden we wat anders. We kochten spellen, maar die kwamen vaak na twee keer niet meer uit de kast. Toen zijn we in 2008 maar zelf spellen gaan bedenken."
TestpanelHet klinkt bijna vanzelfsprekend uit de mond van Arthur Scholten. Op de bank van hun hoekwoning in de Zwolse wijk Aa-landen brainstormen de ouders van drie dochters regelmatig om tot nieuwe spelvormen te komen. De meiden zijn hun testpanel. Rode draad bij de spellen vormt het gebruik van verschillende zintuigen. "Zo kun je onderscheidend zijn. Je verrast spelers en biedt een diepere spelbeleving", weet de bedenker, die in het dagelijks leven buitenlandse bedrijven helpt op de Nederlandse markt.
Met een door hem en Marleen bedacht speurneuzenspel vormt reuk een belangrijk element, bij een modespel moet je voelen en bij het dierenkwartet vooral horen. "Ze zeggen wel eens dat kinderen uit de stad niet meer weten waar de melk vandaan komt, maar weten ze eigenlijk nog wel welke geluiden dieren maken?" legt hij de essentie van Sound Quartett uit.
Je vraagt je tegenstander niet om een kaart, maar je maakt het geluid van het dier op het kaartje dat je wilt. Er wordt niet gepraat. "De honderd exemplaren die we uitbrachten met ons eigen bedrijf Sensalot waren vooral populair bij huisvrouwen en studenten. Het is natuurlijk hilarisch als je met een biertje en een wijntje op dierengeluiden naar elkaar zit te maken."
InteresseHet contact met Ravensburger ontstond tijdens een grote beurs in het Duitse Essen, in oktober 2013. "Iemand van Ravensburger Frankrijk had interesse in Tetteretet, zoals Sound Quartett toen nog heette." De Franse afdeling van het spellenbedrijf legde het voor aan de collega's in andere landen. De Scholtens hielden per mail contact met Ravensburger.
Na anderhalf jaar kwam het verlossende woord. "Ze wilden Tetteretet uitgeven. De naam moest wel veranderen. Wij bedoelen met tetteretet het geluid van een olifant, maar dat is in andere landen weer wat anders, dus is het omgedoopt tot Sound Quartett."
ViertaligSound Quartett wordt in vier talen verspreid door Europa, maar is er niet in het Engels. "Dat land is nu eenmaal minder van de gezelschapsspellen, daar zitten ze meer in de pub. En in Amerika kennen ze kwartet niet eens. Het helpt wel mee dat Tetteretet gebaseerd is op een bestaand spel, voor veel mensen hier is het wel herkenbaar."
Hoe dan ook, de ingang bij Ravensburger is er. Dat is best bijzonder. "Zij krijgen zo veel aangeboden dat ze zelfs al 75 euro vragen om überhaupt naar je spel te kijken. Er komen er zo'n honderd per week bij ze binnen. Voor dit spel zijn ze juist naar ons toegekomen. Dat is wel gaaf."
De rechten liggen in principe voor twee jaar bij Ravensburger. Daarna kan de overeenkomst verlengd worden.