Nieuws Marketing

Toekomst klomp ligt in Twello

Oudste Nederlandse klompenfabriek uit Borne heropent in Twello als interactief museum. En Bertus Roesink (78) maakt er grote haast mee.

Bas Klaassen | Foto: Ronny te Wechel 24 februari 2016

Klomp ronny te wechel

De machines zijn nog niet aangesloten, maar het belangrijkste museumstuk draait al weken op volle toeren: Bertus.

Roesink, vierde generatie van een Twents geslacht dat al 148 jaar klompen maakt. Hij is geboren tussen de klompen in Almelo en wil sterven tussen de klompen, in Twello. Maar voor het zo ver is, wil hij het levenswerk van zijn familie veilig stellen. Aan de Wilpsedijk, net even buiten Deventer, heropent Roesink straks de oudste klompenfabriek (uit 1867) van Nederland. Die verhuisde hij van Borne naar Twello, waar de fabriek over een paar maanden gaat draaien als interactief museum.

Wie de klompenmaker zelf wil spreken, moet hem eigenlijk vastbinden. Ondanks zijn gevorderde leeftijd is de man nauwelijks bij te houden. Zijn handen staan geen moment stil, net als zijn mond, die volop uitspraken in rad Twents dialect produceert.

Grote haastDe ambachtsman heeft op 78-jarige leeftijd nog grote haast. "De boel moet zo snel mogelijk open. Ik ben de jongste niet meer. Voordat ik sterf wil ik de zaak overgedragen hebben. Daarom zit ik misschien een beetje te pushen."

Roesink woont sinds kort in de oude dienstwoning uit 1928 achter stoomhoutzagerij De Wilpsche Dijk. Alles in die woning piept en kraakt. De kachel krijgt de warmte er op koude winterdagen nauwelijks in. Het deert Roesink niet. Hij leeft voor een groot deel om te werken. "'s Avonds kan ik wel dom voor de televisie gaan zitten, maar er is altijd werk. Gisteren heb ik fittingen gemaakt aan alle lampen." Hij mijmert nu al over het moment dat de lucht in de Wilpsche Dijk weer gevuld is met zaagsel en het weer spaanders regent uit de machines. "Want zo wordt het hier. Dit wordt geen stoffig museum met een videobandje, maar je kunt hier het hele proces straks bekijken van boomstam tot klomp.''

LeerlingenTwee leerlingen voor het ambacht van klompenmaker strikte Roesink al. Eén van hen is projectontwikkelaar Dirk-Jan Bax, één van de mannen die de klompenmaker naar Twello haalden. Daarbij zat enig geluk. Roesink had de zwembroek en klompen al ingepakt voor Alicante. Een Hollandse ondernemer zag toekomst voor het oerhollandse erfgoed aan de Spaanse kust. "De inventaris was al ingepak. Maar wegens een belastingprobleem van die man ging het op het laatst niet door." Inmiddels is hij dolgelukkig met de verhuizing naar Twello. "Hier is nog tientallen jaren toekomst voor het levenswerk van mijn familie."

AmbachtelijkWat het Havenkwartier op dit moment is voor de creatieve industrie van Deventer en Fooddock voor de culinaire, moet het gebied rond de voormalige stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk worden voor de ambachtelijke industrie. Het is de bedoeling dat zich op het terrein volgend jaar verschillende kleine ondernemers in de ambachtelijke sector vestigen.

De Stichting Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk (SSWD) ziet de klompenmakerij en houtzagerij daarbij als een belangrijke trekker. "Het publiek kan straks het hele proces bekijken van boomstam tot klomp. Dat is uniek", zegt Dirk-Jan Bax van de SSWD.