Nieuws Marketing

Toeristische ondernemers bundelen krachten in Borne

Liefst 24 logeeradressen zijn te vinden in en rondom Borne. En ook activiteiten zijn er ruim voldoende. Zeker als je net over de gemeentegrens kijkt. Genoeg om toeristen enkele dagen in de watten te leggen. Maar dan moeten ze wel een beetje worden vertroeteld. En goed verwezen worden naar een hotel of B&B als het adres waar ze zich melden op dat moment geen plek heeft. Door de bundeling van de toeristische ondernemingen moeten die toeristen voortaan beter worden bediend.

LOES GEERDINK | Foto: FRANS NIKKELS 7 juni 2016

Karmeliet zenderen toeristische ondernemers frans nikkels

Het eerste resultaat is inmiddels tastbaar: een kaart op A3-formaat van Borne en omgeving met alle activiteiten, bezienswaardigheden, horecagelegenheden en overnachtingsmogelijkheden aangegeven. Aan de ene zijde staat het hele buitengebied rond Borne, inclusief fraaie plekjes als landgoed Twickel, natuurhuis Krikkenhaar, Het Stift in Weerselo, maar ook de Bornse Beek en het Molenven. Op de andere kant staan de plattegronden van de dorpskernen, met het beschermd dorpsgezicht oud-Borne, markante panden als de kerken, het Johannesklooster, de Pellenhof en de klopjeswoning. En Hertme met zijn openluchttheater en Zenderen met het karmelietenklooster.

Voor de ondernemerElke ondernemer krijgt een bundel plattegronden, die het midden houdt tussen een scheurkalender en een bureaulegger, waar de vellen op A3-formaat van afgescheurd kunnen worden. Zo kan de bezoeker in één oogopslag zien waar wat valt te beleven en hoe hij er kan komen. Later worden ook fietsroutes aangeboden.

VersterkenHet idee voor meer samenwerking is afkomstig van Annemarie Lucas van minicamping De Köller. Ze bedacht dat toeristische ondernemers zich beter moesten organiseren, verbindingen leggen en elkaar versterken. Maar ook door de kennis over alle aanwezige recreatiemogelijkheden te delen. Zo'n zestig ondernemers uit de vrijetijdseconomie hebben zich inmiddels aangesloten. Daaronder horecaondernemers, de golfbaan en andere sportparken, maar ook de gidsengroep en het kulturhus, die vermaak bieden aan bezoekers.

KlankbordgroepInmiddels is een klankbordgroep opgesteld, met tien trekkers, waaronder gemeente, ondernemersvereniging BBO en VVV. Ze komen regelmatig bijeen, steeds op locatie bij één van de deelnemers. Zo leren zij elkaars aanbod beter kennen en is doorverwijzen ook gemakkelijker.

Dat ook over de gemeentegrens wordt gekeken ligt voor de hand. "Het houdt niet op bij de grens", vindt dorpsmanager Bart Greven. Zo is de molen en ijsboerderij in Saasveld gemakkelijk vanuit Borne met de fiets te bezoeken. En Borne beschikt ook over een kasteel, al ligt dat strikt genomen in Delden, maar wel om de hoek.

Hart van Twente"We moeten niet alleen voor de eigen toko praten", vinden Greven, VVV-directeur Wilma Markslag en Arend-Jan Compagner, die vanuit de gemeente het proces begeleidt. "Met Borne als uitvalsbasis zit je heel mooi in het hart van Twente. Je kunt bijvoorbeeld prima Ootmarsum bezoeken. Met een elektrische fiets ben je er zo."

MarketingOok op marketing wordt ingezet. Op dit moment wordt geïnventariseerd wat de bijzonderheden van Borne zijn, waarmee de gemeente zichzelf van anderen onderscheidt. Zoals het beschermd dorpsgezicht, dat toch een bijzonder stukje Nederland vormt. Markslag; "Dat bestaat al 800 jaar, veel ouder dan bijvoorbeeld Tuindorp. Maar dat hebben we nog niet voldoende vermarkt."

Dat moet leiden tot een campagne om meer mensen naar Borne te lokken. Niet alleen toeristen uit het westen, maar ook de dagjesmensen uit nabije omgeving. "Niet wachten tot mensen ons vinden, maar zorgen dat de gasten naar ons toekomen", aldus Markslag. Greven: "We zijn geen Ootmarsum, maar we hebben wel heel veel bijzonders in huis."

InvesteringEr is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het buitengebied, met name in de Groene Poort. Wandelpaden, beken, maar ook het centrum van Borne is verbeterd. "Er wordt steeds meer georganiseerd. Dat was altijd al zo, maar wordt nog meer. Het is net of er meer enthousiasme voor is. Het klimaat in Borne is wel goed, de energie is er ook."

Nu de vakantietijd aanbreekt, zijn de toeristische ondernemers vooral druk met hun eigen zaak. In het najaar komen ze weer bijeen en wordt een stichting opgericht om de samenwerking verder inhoud te geven.

Op de foto: Mooie plekjes als de assortimentstuin bij theehuis De Karmeliet, van Marjolein Woerlee, verdienen bekendheid.