Nieuws Marketing

Tony's Chocolonely werkt toe naar 100% slaafvrij

Tony’s Chocolonely kent vanaf november ook de herkomst van de cacaoboter in zijn repen. Daarmee zet de Amsterdamse chocoladefabrikant een nieuwe stap op weg naar chocola waarvoor geen boeren zijn uitgewrongen, schrijft Het Parool.

Bart van Zoelen 20 juli 2016

Tonys chocolonely

Tony’s Chocolonely is een samenwerking aangegaan met Barry Callebaut, wereldwijd de grootste fabrikant van cacao en chocola. Barry Callebaut installeert een cacaobotertank voor cacaobonen, ingekocht bij de boerencooperaties in Ivoorkust en Ghana waar Tony’s mee samenwerkt. Sinds 2013 betrekt het bedrijf zijn cacaomassa van deze coöperaties. Het snel gegroeide chocolademerk ziet toe op de arbeidsomstandigheden om het risico op kinderarbeid en andere uitbuiting tot een minimum te beperken.

Cacaoboter

Maar het bestanddeel cacaoboter is in melkchocoladerepen bijna net zo groot en dat kwam nog steeds van de grote hoop. Daar hikte Tony’s Chocolonely dan ook al jaren tegenaan. Vorig jaar kwam er kritiek van oprichter Teun van de Keuken, die het bedrijf verweet zijn pretenties niet waar te maken. Het is de cacaomassa die de smaak bepaalt, legt een woordvoerder uit. Het nut van een investering in de productieketen van het minderwaardig geachte cacaoboter werd in de cacaoindustrie niet ingezien.

Mijlpaal

Nu ook de cacaoboter van eigen cooperaties komt, neemt Tony’s Chocolonely daar twee keer zoveel cacaobonen af. Daarmee kan het bedrijf nog steeds niet garanderen dat voor zijn repen geen slavenarbeid is gebruikt. "Het is een mijlpaal. We hebben aan alle randvoorwaarden voldaan waardoor er geen uitbuiting hóeft plaats te vinden. Honderd procent slaafvrij kun je pas claimen als alle boeren boven de armoedegrens zitten, waardoor geen kinderen meer hoeven te worden ingezet."

"We willen ons ook niet alleen op onze reep focussen. We willen de hele industrie veranderen. Voor Barry Callebaut zijn wij maar een kleine afnemer. Voor ons is het veel belangrijker dat Barry Callebaut zijn andere klanten het signaal geeft: wij hebben nu ook traceerbare cacaoboter."

Witte chocolade

Bijkomend voordeel is dat ook witte chocolade van Tony’s Chocolonely mogelijk wordt. In witte chocolade is cacaoboter zelfs het enige cacaobestanddeel. "Daar wil ik nog niet veel over loslaten", zegt de woordvoerder. "Maar we weten dat een witte reep op het verlanglijstje staat van veel chocoladeliefhebbers."

Teun van de Keuken noemt het ‘een belangrijke stap’ dat Tony’s Chocolonely voortaan de herkomst van de cacaoboter kent. "Dat de cacaoboter tot nu toe niet slaafvrij was, is vrij gênant voor een bedrijf met zulke pretenties. De reep wordt steeds eerlijker en dat is goed nieuws." Wel vindt hij dat het bedrijf moet toewerken naar een honderd procent slaafvrije reep. "Een mooie volgende stap zou kunnen zijn om de reep vrij van kinderarbeid te krijgen."

"Ik geloof niet in de theorie van het bedrijf dat de rest van de industrie volgt, als het maar steeds groter groeit en het goede voorbeeld blijft geven", vervolgt hij. "Er is nog te veel winst te behalen door kinderarbeid en uitbuiting te laten voortbestaan. Niet voor niets blijkt uit onderzoeken dat de slavernij in de cacaoindustrie de laatste jaren niet of nauwelijks is afgenomen."

Lobbywerk

Tony’s Chocolonely zou moeten inzetten op lobbywerk om politici te bewegen iets te doen aan de misstanden, vindt Van de Keuken. Dat is ook precies wat de chocoladefabrikant ziet als zijn volgende stap.

PretparkTony’s Chocolonely wil over een jaar of drie een eigen pretpark openen in Amsterdam. Of beter gezegd: "Een productielocatie waar je tegelijk kunt ervaren hoe je chocolade maakt. Een pretpark is een groot woord", zegt een woordvoerder. "Maar Tony’s zou Tony’s niet zijn als we dat zouden doen zonder a little fun. Dus trekken we er ook een soort achtbaan doorheen." Vooralsnog denkt de chocolademaker aan een attractie in Amsterdam-Noord. Een precieze locatie is nog niet bekend.