Nieuws Marketing

Ondernemer zet transportbranche in goed daglicht

Goede werkomstandigheden. Mooi wagenpark. Fijn werkklimaat. Transportbedrijf Tielbeke in Lemelerveld had bij de opening van het nieuwe onderkomen een duidelijke boodschap. Dagblad De Stentor ging op bezoek.

SANDRA VELTMAAT 6 maart 2017

Tielbeke

Met een inspiratiedag afgelopen weekeinde, geeft directeur Ernst-Jan Dorgelo van transportbedrijf Tielbeke een visitekaartje voor de transportwereld. Het open huis heet doelbewust Inspiratiedag. Het moet ook een visitekaartje zijn voor de transportwereld en alle ontwikkelingen die er gaande zijn. Duizenden belangstellenden staan in de rij. Tot grote tevredenheid van directeur Ernst-Jan Dorgelo.

De recensies zijn lovend. Bezoekers zijn verrast en zeggen dat ze het wagenpark er mooi bij vinden liggen. Ze vinden de ruimte mooi licht en netjes en zien dat er een fijn werkklimaat heerst. ,,Ze zien dat het toch wel anders is dan de algemene opinie die heerst over het chauffeursbestaan''

Sociaal

Dorgelo vertelt dat bij bezoekers soms het beeld leeft dat chauffeurs lange dagen moeten maken, altijd onderweg zijn en geen sociaal leven hebben. ,,Maar daar letten wij juist op. De chauffeurs hebben een vierdaagse werkweek omdat ze dan een beter sociaal leven kunnen hebben en we zorgen voor goede werkomstandigheden. Dat is onze verantwoordelijkheid.''

Uitbreiding

Tielbeke gooide de deuren van het bedrijf open ter gelegenheid van de ingebruikname van de nieuwe bedrijfshal met ruim zestig laad- en losruimtes, opslag, kantoor en zeeën van ruimte om te manoeuvreren.

Simulator

De rij wachtenden voor de rijsimulator was gedurende de hele dag het langst. De gemiddelde leeftijd in die rij toonde veel jong vrachtwagentalent. Met om zich heen beeldschermen, maar in een heuse vrachtwagencabine, waande menig jongen of meisje zich 'King of the road'. Want niet alleen wilde transportbedrijf Tielbeke de ingebruikname van de nieuwbouw voor eigen personeel en familie een feestelijk tintje geven, ook aan toekomstige werknemers werd nadrukkelijk gedacht.

Werving

Het Lemelerveldse bedrijf verzorgt zelf rijopleidingen voor chauffeurs in spe en is hard op zoek naar nieuwe collega's. Meer serieuze bezoekers konden zelfs met de instructeurs van opleidingspartner Van Buuren daadwerkelijk hun eerste meters maken in een van de lesvrachtwagens. Enige eis hierbij is dat deelnemers al wel over het rijbewijs B beschikken.

Lees ook: Ootmarsums bedrijf regelt mammoettransport in VS

Virtual reality

Het werk van de chauffeurs konden bezoekers ervaren met een virtual reality-bril op. Met 3d-camera's zijn opnamen gemaakt van het werk in de logistiek zoals de ruim 400 personeelsleden van Tielbeke dagelijks meemaken. Bij Bram Vriezekolk (9) en de broers Kris (9), Tim (11) en Mark (7) Hoornenborg uit Okkenbroek sprong de vrachtwagenrijsimulator boven alles uit. ,,Dat was gaaf. We mochten zelf rijden en aan het stuur draaien'', vertelt Bram.

Familiebedrijf

In het midden van de drukte zit een van trots glimmende Jo Tielbeke. Samen met zijn broer Arnold startte hij bijna zestig jaar geleden het transportbedrijf. ,,Ik ben de veroorzaker hiervan ja'', grinnikt hij. ,,Zo zei iemand dat net tegen mij. Dat vind ik wel mooi gezegd. Met twee autootjes zijn we begonnen, mijn broer en ik. Hij is zeven jaar geleden overleden. We reden hier in de regio, die was groot zat.'' Dat zijn zoon Robert Tielbeke nu het bedrijf leidt met meer dan 400 werknemers had hij niet durven dromen. Tielbeke senior is 18 jaar geleden gestopt, maar het bedrijf ligt hem nog na aan het hart. ,,Dit is grandioos. Tijdens de nieuwbouw ging ik elke dag wel twee of drie keer kijken. Ik woon hier vlak achter, dus ik ben er ook zo", zegt hij breedlachend.

Zwolle

Net als de huidige directie van het bedrijf, hebben ook Jo en Arnold Tielbeke zich zo'n veertig jaar geleden afgevraagd of ze niet toch beter hun bedrijf naar Zwolle moesten verhuizen. ,,Toen vonden we dat geen goed idee. Ik ben blij dat ze dat nu ook niet hebben gedaan. Tielbeke is van groot belang voor Lemelerveld, maar Lemelerveld is ook van groot belang voor Tielbeke."

Bezoekers zien dat het toch wel anders is dan de algemene opinie die heerst over het chauffeursbestaan

Ernst-Jan Dorgelo, Transportbedrijf Tielbeke