Podcast Thijs Talks

Trix van der Vleuten (Philips): 'Fout is niet fout, het is goed om ervan te leren'

Het marketingelftal van Thijs van Dijk is bijna compleet. In de twaalfde episode van de podcastserie is Trix van der Vleuten te gast. Tot een half jaar geleden was zij cmo Northern Europa van fastfoodketen KFC, inmiddels is zij overgestapt naar Philips Domestic Appliances. Ze spreekt over lef en de kracht van divers samengestelde marketingteams.

Presentatie: Thijs van Dijk 29 oktober 2021

Thijs van Dijk wil eerst van zijn gast Trix van der Vleuten weten of de transfer naar Philips wel past bij haar carrière. Ze heeft namelijk gewerkt bij Amerikaanse concerns als Kraft Heinz en PepsiCo. Het antwoord is duidelijk: ,,Philips Domestic Appliances is in handen gekomen van de Chinese investeerder Hillhouse Capital. Er gaat veel veranderen en het is mooi om daar nu aan boord te springen. Ik heb al met engineers gesproken en er komen mooie producten aan. Overigens vind ik het fijn om bij Amerikaanse bedrijven te werken. Het is duidelijk: het gaat goed of het gaat niet goed en daar horen dan consequenties bij.”

In Nationale Week Zonder Vlees even geen kip verkopen

In de wereld van de mondiale fastfoodketens heeft KFC, onderdeel van het Amerikaanse formuleconcern Yum! Brands, een bescheiden marketingbudget. Hoe val je dan toch op? ,,Door lef te tonen.” Van der Vleuten wist namelijk vorig jaar tijdens de Nationale Week Zonder Vlees de landelijke en internationale media te bereiken door in Rotterdam een tijdelijk vegetarisch restaurant te openen. ,,Het was zeker een hoogtepunt in mijn carrière. Niemand had dat van ons verwacht. Global moest wel toestemming geven om even de kip weg te bliepen, maar tijdens die week toonden wij onze relevantie.”

Trix van der Vleuten, bij KFC tot voor kort Chief Marketing Officer voor Noord-Europa. Foto: KFC

Marketingteam moet lef hebben én diversiteit

Van der Vleuten komt uit een ondernemend gezin, dus neemt ze die drive mee naar haar werk. Van haar teamgenoten verwacht ze ook lef, maar ze gaat een stap verder. Ze betoogt over de kracht van teams die zijn samengesteld uit marketeers met een brede achtergrond. Ze kwam daarachter door acht weken in een restaurant te werken. ,,Ik heb daar de impact gezien van diverse teams. Er werken bij KFC tientallen nationaliteiten. De campagne 'United by the Bucket' is een ode aan diversiteit. Het effect van diverse teams was dan ook voor mij een game changer. Mijn slogan op het reclamebord langs het voetbalveld is dan ook: Dare to be different.”

Omgaan met teleurstelling hoort bij vak van marketeer

Ook het werk van deze topmarketeer bestaat uit het omgaan met teleurstellingen. Ondanks vele successen is de lancering van Campina Lactose Vrij, een lactosevrije melkdrank van FrieslandCampina, haar bijgebleven. ,,Op de dag van de lancering stond hetzelfde product, maar dan van de concurrent bij Albert Heijn in het schap. Ik heb geleerd om het concurrentieveld beter in kaart te brengen. Fout is niet fout, het is goed om ervan te leren, en een teleurstelling brengt het team weer dichter bij elkaar.”

Ook eerdere Thijs Talks nog eens beluisteren? Hieronder een greep uit boeiende gesprekken:

Lees ook: Margriet de Kroon (YoungCapital): het volwassen verhaal van de jonge speler

Lees ook: Caroline van Turennout (Zeeman): 'Online is er nog veel te doen'

Lees ook: Lessen van Ivar Camps (Alliance Automotive): ‘Leg elke zakelijke afspraak goed vast, steeds weer’

Lees ook: Peter Zijlstra (Mercedes-Benz): 'Empower je mensen, dan ga je sneller'

Lees ook: Thecla Schaeffer (Tony's Chocolonely): 'Haal inspiratie niet uit het vak, kijk verder'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details