Nieuws Marketing

Twente moet het ambacht weer gaan omarmen

Meubelmakers, goud- en hoefsmeden, kwekers, ijsmakers, fotografen, brouwers, zeilmakers en wijnboeren. Een bont gezelschap van tientallen Twentse ambachtslieden verzamelde zich gisteravond op uitnodiging van Grolsch, Het Gilde van Twente en de gemeente Enschede in de brouwerij van die grote collega die zegt dat vakmanschap meesterschap is.

Martin Ruessink 11 februari 2016

Freddy hoevers carlo ter ellen

Er gloren mooie kansen voor deze vaklieden die iets moois en exclusief met hun handen maken. Vaak als zzp-er, soms in combinatie met een andere baan, opmerkelijk vaak in een netwerk van gelijkgestemde vaklieden maar altijd met een passie voor hun ambachtelijk vakmanschap. Ze helpen daarmee niet alleen zichzelf, maar ook de Twentse economie en samenleving die zo smacht naar meer banen, nieuwe exportmogelijkheden en extra toeristen.

Om maar eens met de laatste wens te beginnen. "Als we er eens slaagden van al die Chinese toeristen die naar ons land komen 5 procent naar Twente te lokken en ze een ambachtelijke markt laten bezoeken waar u staat, dan zou uw omzet zomaar met vele procenten kunnen stijgen", zo hield ondernemer Arne Schouwink (van onder meer Bellagio tuinmeubelen) zijn collega's voor.

Onvoldoende faciliteiten Mooie kansen dus, maar er moet nog wel iets gebeuren voordat ze op grotere schaal verzilverd kunnen worden dan tot nu toe gebeurt. "Uit de Universiteit Twente en Saxion Hogescholen komen relatief veel nieuwe innovatieve bedrijfjes voort, mede omdat er een stevige structuur voor het vormen van deze start-ups is. Hoewel het ROC van Twente ook veel aandacht aan vakmanschap besteedt, zijn er voor de echte ambachtslieden die een eigen onderneming willen beginnen, nog onvoldoende faciliteiten op dit gebied", vindt Schouwink.

"We moeten vakmanschap weer op de kaart zetten", vindt ook Patrick Welman, de Enschedese wethouder voor economische zaken, "vakmanschap die betekenis geeft aan ons leven en aan de economie van Twente. We hebben de aandacht voor het ambacht de laatste jaren een beetje laten versloffen. Terwijl een van de trends van dit moment juist een groeiende belangstelling voor lokale producten is."

Hiernieuwd vakmanschap De eerste stap op weg naar hernieuwd vakmanschap loopt wat Welman betreft langs de koffietafel. "De koffietafel is de plek waar ambachtslieden uit verschillende disciplines elkaar ontmoeten. Daar komen nieuwe ideeën, kansen en samenwerkingsverbanden uit voort."

Ambachtslieden hoeven hun boterham niet meer te verdienen met kunstig vervaardigde voorwerpen uit vervlogen tijden die slechts als souvenir of decoratiemateriaal worden aangeschaft.

"Kijk nou eens wat er bij het voormalige Polaroid in onze stad gebeurt", zegt Welman, "ik was daar kort geleden op bezoek bij Impossible, dat een geweldige hit heeft met de fabricage van kant-en-klaarfilms. Die films zijn herontdekt door jongeren van nu, die er dankzij nieuwe technieken en sociale media hele eigentijdse toepassingen voor hebben. Toepassingen waar we tien jaar geleden nog niet over konden dromen. Dat vind ik nou een mooie combinatie van een nieuw gebruik van een ambachtelijk product."

Foto: Freddy Hoevers, kunstschilder uit Almelo, maakt portretten en decoratie (Carlo ter Ellen)